Cidade Velha – Kap Verden Unescon maailmanperintökohde

Sao Felipen linnoituksen muureja. Cidade Velha, Kap Verde. Kuva: Fort de Sao Filipe / Shutterstock.com

Cidade Velha on Kap Verden ainoa Unescon maailmanperintökohde – ja Saharan eteläpuolisen Afrikan ensimmäinen eurooppalainen siirtokunta. Vanhakaupunki on mukava puolipäiväretken kohde Santiagon saarella sijaitsevasta pääkaupungista Praiasta.

Kap Verden saaret olivat asumattomia, kun portugalilaiset ne löysivät vuonna 1456. Saaret asutettiin nopeasti. Nykyisen Cidade Velhan paikalle perustettiin Ribeira Granden siirtokunta jo vuonna 1462.

Suurista tutkimusmatkailijoista Vasco da Gama ja Kristoffer Kolumbus pysähtyivät Kap Verdellä. Aluksi väestö oli lähinnä portugalilaista, mutta 1500-luvulla Kap Verdestä tuli orjakaupan keskus, ja mantereelta tuotiin saarille paljon afrikkalaisväestöä.

1700-luvulla Kap Verden vanhin nimettiin uudelleen Cidade Velhaksi eli ”vanhaksi kaupungiksi”.

Tänä päivänä alueella on jäljellä kunnostettu linnoitus, raunioitunut kirkko sekä jonkin verran alkuperäistä asemakaavaa rakennuksineen ja katuineen.

Cidade Velha sijaitsee 14 kilometriä länteen Praiasta, ja perille pääsee parhaiten taksilla. Taksimatka kestää parikymmentä minuuttia ja maksaa 500 escudoa.

Taksinkuljettajaa kannattaa pyytää ajamaan Forte Real de São Felipen linnoitukselle, minkä jälkeen matkaa voi jatkaa jalkaisin. Perille pääsee Sucupiran markkinoilta lähtevällä pikkubusillakin 80 escudon hintaan.

Linnoitus Forte Real de São Felipe

Fort de Sao Filipe -linnoitus vartioi Cidade Velhaa. Kap Verde. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock.com

Forte Real de São Felipen linnoitus sijaitsee 120 metriä merenpinnan yläpuolella, Cidade Velhan kaupungin yläpuolisella tasangolla. Linnoitus rakennettiin 1500-luvun lopulla puolustamaan kaupunkia. Se on kauniisti kunnostettu ja pientä sisäänpääsymaksua vastaan linnoitukseen voi vapaasti tutustua.

Linnoitukselta pääsee mukulakivipolkua pitkin alas kaupunkiin. Vaikka kaupungilla on tärkeä historiallinen merkitys, se on samalla yhä edelleen myös aivan tavallisen kansan asuinpaikka, joten kaduilla tulee vastaan palloa potkivia pikkupoikia, naisia askareissaan ja kotieläimiäkin. Possut kuljeskelevat täällä vapaasti ja kanat kuopivat maata herkkuja etsien.

Sé-katedraali

Kaupunkiin rakennettiin vuosien 1556 ja 1705 välillä suuri Sé-katedraali, joka nykyisin on raunioina. Raunioihin voi vapaasti tutustua yhdessä kanojen ja alueella juoksentelevien paikallisten lasten kanssa.

Pelourinho – muisto orjakaupan ajoista

Cidade Velha, Kap Verde. Kuva: Lien Rag / Shutterstock.com

Pienen kaupungin keskusaukiolla sijaitsee pelourinho, marmorista tehty pylväs, joka pystytettiin jo 1500-luvun alussa. Sillä on tärkeä symbolinen merkitys kapverdeläisille, sillä tällä aukiolla oli tapana rangaista kapinoivia orjia ankarimman kautta, ja ajan tavan mukaan julkisesti.

Rua Banana – Afrikan vanhin katu

Cidade Velhassa sijaitsee myös Afrikan vanhimmaksi kaduksi sanottu Rua Banana. Sillä ja viereisellä Rua Carreiralla on useita vuosisatoja vanhoja kivitaloja, joissa aikanaan asui varakkaita portugalilaisia. Vanhimmat rakennukset ovat 1500-luvulta, ja ne ovat entisöinti- ja jälleenrakennustöiden jälkeen taas asuinkäytössä.

Igreja Nossa Senhora do Rosárion kirkko

Rua Bananankin taloja vanhempi on Igreja Nossa Senhora do Rosárion kirkko, joka valmistui vuonna 1495. Itse kaapparikapteeni Sir Francis Drake varasti kirkonkellot vuonna 1585.

Kirkkorakennusta on myöhemmin laajennettu. Se on hyvin säilynyt ja edelleen käytössä.

Luostari San Francisco

Jonkin matkaa sisämaahan päin sijaitsee San Franciscon luostari, Convento de São Francisco, joka nykyisin on raunioina. Fransiskaaniluostari rakennettiin vuonna 1657 kaupungin ulkopuolelle, rauhalliseen ja vehreään paikkaan, jotta munkit saattoivat keskittyä luostarielämään vailla kaupungin houkutuksia.

Lue lisää Santiagon saaresta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!