Valencia – tähän kaupunkiin ihastut taatusti!

Valencian vanhakaupunki. Kuva: Joyfull / Shutterstock

Valencia, Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki, on jostain syystä matkakohteena selvästi tuntemattomampi kuin Madrid, Sevilla tai Malaga – Barcelonasta puhumattakaan. Kaupungin vika se ei ole, sillä Valencia hurmaa matkailijan yleensä nopeasti.

Valencian vanhakaupunki on sokkeloinen, kaunis ja tunnelmallinen, mutta sitä ei ole puleerattu persoonattomaksi turistien piparkakkulandiaksi. Matkakohteena Valenciassa on mukavasti rosoa: viime vuosina kaupunki on noussut yhdeksi Euroopan suurimmista graffitti- ja katutaidekeskittymistä.

Luonteeltaan Valencia on selvästi suurkaupunki kaikkine kansainvälisine vaikutteineen. Tunnelmassa on paljon samaa kuin Madridissa tai Barcelonassa, mutta kokoluokkaa pienempänä Valencia on selvästi helpompi hahmottaa.

Turistien puute merkitsee ystävällistä ja luontevaa palvelua, ja talvella ilmakin on Valenciassa aina muutaman asteen lämpimämpi kuin Barcelonassa. Rannallekin Valenciassa pääsee.

Valencian nähtävyydet

Ilmakuivattuja kinkkuja roikkumassa Mercado Central -kauppahallissa. Kuva: Radu Bercan / Shutterstock

Kauppahalli Mercado Central on yksi Euroopan suurimmista ja vanhimmista kauppahalleista. Se kätkee sisäänsä nelisensataa myyntitiskiä, joiden ympärillä käy kova kuhina ja meteli. Valencian kauppahallin koristeellisessa arkkitehtuurissakin riittää ihmeteltävää.

Kauppahallikierros kannattaa päättää hallin edessä oleviin pystybaareihin, joissa voi nauttia taatusti tuoreista raaka-aineista valmistettuja tapaksia.

Katolinen katedraali vetää hiljaiseksi. Kuva: Luca Florio, Flickr CC

Valencian historiallisista nähtävyyksistä kuuluisin on Valencian katedraali. Komeassa, goottilaisessa katedraalissa on vitriinissä on kaunis, kaksiosainen kippo, jota Espanjan kirkko pitää Graalin maljana.

Äyräittensä yli tulviva Turía-joki päätettiin jo kuivata jo 60 vuotta sitten. Jardí de Turía on nykyisen joenuoman viihtyisä kaupunkipuisto, jolla on pituutta peräti yhdeksän kilometriä. Matkan varrelle mahtuu eläintarha, puistokahviloita, jalkapallokenttiä, jumppapaikkoja, leikkipuistoja, pyöräteitä, suihkulähteitä ja romanttisia piknikpaikkoja.

Valencian kulttuuri- ja tiedekeskus on kuin suoraan teiteiselokuvista. Kuva KΛ13, Flickr CC

Aivan puiston merenpuoleisessa päädyssä on hämmästyttävin Valencian nähtävyyksistä: maailmankuulun arkkitehdin Santiago Calatravan suunnittelema Ciutat de Les Arts. Mahtipontinen kulttuurirakennusten kokonaisuus sisältää muun muassa oopperatalon, tiedemuseon ja planetaarion.

Kalliiksi käynyt rakennusprojekti oli ajaa Valencian kaupungin konkurssiin, ja massiiviset pytingit ovat olleet pahasti alikäytettyjä. Moni paikallinen vihaa niitä.

Calatravan vision voi kuitenkin ymmärtää, kun paikalle menee auringon laskiessa, tilaa terassipöytään lasillisen cavaa ja antaa katseensa levätä ja vesialtaissa ja rakennelmien kaarevissa valkeissa pinnoissa.

Vuosien varrella kulttuurikeskus on hiljalleen noussut Valencian uudeksi symboliksi.

Hyvällä paikalla Valencian vanhankaupungin ja kaupunkipuiston välissä on moderni ja viihtyisä designhotelli Hotel Dimar.

Valencian kaupunginosat

Katunäkymä Valenciassa. Kuva: Razvan Ionut Dragomirescu / Shutterstock

Valencian vanhakaupunki Ciutat Vella on riittävän suuri, jotta siellä harhaillessaan voi aina löytää pikkukujilta uusia yllätyksiä, mutta ei kuitenkaan liian suuri turistin hallittavaksi: joka paikkaan voi kävellä.

Vanhassakaupungissa on myös suurin osa Valencian tunnetuimmista nähtävyyksistä: Valencian katedraali, 1500-luvulla valmistunut vanha silkkipörssi La Lonja sekä kaupunginmuurin portit Torres de Serrano ja Torres de Quart, joiden huipulta avautuvat hienot näköalat.

Torres de Quartiin kiivetään kapeita kierreportaita pitkin. Kuva: Juanedc, Flickr CC

Kutakuinkin Ciutat Vellan keskellä on kaksi suurta aukiota, Plaza de la Reina ja Plaza de la Virgen. Niiden eteläpuolelta alkaa kaupallinen keskusta, kun taas länteen johtava Cavallers-katu vie suoraan boheemikaupunginosa El Carmenin sydämeen.

Teknisesti ottaen El Carmen on osa vanhaakaupunkia, mutta sen asukkaat korostavat alueen vaihtoehtoista luonnetta. El Carmen on alakulttuurien ja hipsterien aluetta, jonka kujilla voi törmätä niin talonvaltaajiin, vegaaniravintolaan, jazzklubiin kuin gourmet-hampurilaisia tarjoavaan jenkkityyliseen dineriin.

Barrio del Carmen on boheemi kaupunginosa. Kuva: Jorge Franganillo, Flickr CC

Calle Alta on El Carmenin vilkkain baarikatu ja iltaelämän keskus. Rauhallisempaan istuskeluun sopii Museu-kadulla sijaitseva Cafe Museu ja viereiselle suihkulähdeaukiolle terassipöytänsä levittänyt ravintola La Pitusa. El Carmenissa on myös Valencian modernin taiteen museo IVAM.

Eixample on yläluokan ja ylemmän keskiluokan asuinalue Turía-puiston laidalla. Leveät bulevardit, art nouveau -arkkitehtuuri, katukahvilat ja hienostuneet putiikit vievät ajatukset väkisinkin Pariisiin. Käymisen arvoinen on ravintolakeitaaksi muutettu entinen kauppahalli, Mercado Colón.

Ruzafa sijaitsee Eixamplen naapurissa mutta on luonteeltaan täysin erilainen kaupunginosa: kapeita, ruuhkaisia katuja, pieniä pystybaareja, huomattavan paljon maahanmuuttajia. Viime vuosina Ruzafa on noussut haastamaan El Carmenin Valencian hipstereden ja vaihtoehtoväen suosikkialueena: Ruzafaan on ilmestynyt sympaattisia kirjakahviloita, kasvisravintoloita, pyöräkauppoja ja drinkkibaareja.

Pitkään purku-uhan alla ollutta työväenluokkaista kaupunginosaa El Cabanyalia on verrattu vanhaan Havannaan. Koristeelliset talot ovat päässeet pahasti ränsistymään mutta ovat erittäin kuvauksellisia. Tunnelma tässä vanhassa kalastajakaupunginosassa on leppoisa ja kiireetön.

Aivan vierestä löytyy La Malvarrosa, Valencian perinteikäs hiekkaranta, jolla on pituutta kolme kilometriä.

Valencian upea Las Fallas -festivaali

Valtavan kokoiset falla-nuket poltetaan festivaalin lopuksi. Kuva: Keith Ellwood, Flickr CC

Maaliskuussa Valenciassa järjestetään yksi Euroopan suurimmista ja oudoimmista katufestivaaleista, Las Fallas. Jokaisessa korttelissa rakennetaan valtavia, pienen kerrostalon korkuisia falla-nukkeja, ja festivaalin viimeisenä iltana ne kaikki poltetaan yhtä aikaa. Keskeistä Las Fallasissa ovat myös ilotulitteet, jotka pakkuvat aamusta iltaan.

Las Fallasin aikaan Valencian hotellit nostavat hintojaan ja koko kaupunki on poikkeustilassa. Juhlinta on hyvin äänekästä.

Myös Las Fallasia edeltävä aika on kiinnostavaa: turisti pääsee seuraamaan nukkejen rakentamista, ja joka ikinen päivä kello 14 Plaza del Ayuntamientolle kerääntyy tuhansia ihmisiä seuraamaan hyvin erikoista ja äänekästä räjähdekilpailua, mascletàa: ilotulitevalmistajat kilpailevat räjähdespektaakkeleillaan, jotka päättyvät perinteiden mukaisesti terremotoon eli maanjäristykseen. Paukkeen tauottua koko vanhakaupunki on peittynyt savuverhoon.

Valencia – paellan kotikaupunki

Valencia on paellan koti. Kuva: Stockcreations / Shutterstock

Valencia on paellan kotikaupunki. Perinteisesti paellaa syödään sunnuntaisin. Kannattaa muistaa muutkin paikalliset riisiruuat: keittomaisempi arroz caldoso, kermainen arroz meloso sekä mustekalan ja aioilin yhdistelmällä pelaava arroz al banda (ja sen pastasta valmistettu sukulainen fideau).

Valenciassa ruokailurytmi on vieläkin myöhäisempi kuin muualla Espanjassa: lounaspaikat avaavat ovensa puoli kahdelta tai kahdelta eikä illallisesta kannata haaveilla ennen yhdeksää.

Kannattaa huomioida, että Valenciassa termillä “tapas” tarkoitetaan yleensä selvästi suurempia annoksia kuin Espanjassa yleensä. (Valenciassa ruokalistoilla noudatetaan harvoin espanjalaisten suosimaa kolmijakoa tapa/media racion/racion). Annoksen koko on pääteltävissä hinnasta: jos tapa maksaa 5–6 euroa se vastaa media racionia; jos hinnaksi ilmoitetaan pari euroa, kyse on pienestä makupalasta. Paikalliset tilaavat yleensä annoksia jaettavaksi, mikä onkin suositeltavaa.

Vinkit Valencian ravintoloihin

L’Aplec (Calle Roteros 9) on kahden fine dining -taustaisen kokin rento ja suosittu iltapaikka, jossa desibelit nousevat välillä todella korkealle. Ruoka on taivaallisen hyvää. Maista ainakin grillattua mustekalaa.

Taberna La Purisima (Calle Purisima 3) on suosittu lounasravintola, jossa kymmenellä eurolla saa kolme ruokalajia ja viinin. Maukasta perinteistä kotiruokaa, suuret annokset.

Lonja del Pescado Frito (Calle de Eugenia Viñes 243) on La Malvarrosa -rannan lähistöllä sijaitseva perinteikäs kalaravintola. Konstailematon ja erittäin eläväinen tunnelma: tilaukset ruksitaan kupongille, ja tarjoilijat kantavat pöytiin toinen toistaan herkullisempia annoksia minkä kerkeävät. Erityisesti viikonloppuisin pöytä pitää varata, myös lounasaikaan.

Valencian kahvilat

Pikkukatu Valenciassa. Kuva: Tupungato / Shutterstock

Valencia on kahviloiden kaupunki. Ei ole aukiota, jossa ei voisi nauttia kupposta.

Talvisinkin ihmiset tulevat heti aamusta esimerkiksi Plaza de la Virgenin suurille terasseille nauttimaan auringosta ja höyryävän kuumasta maitokahvista.

Valenciassa kannattaa maistaa myös herkullista kaakota sekä paikallista talvijuomaa, mantelinmakuista horchataa.

Café Sant Jaume (Carrer dels Cavallers 51) on El Carmenin boheemissa kaupunginosassa sijaitseva vanhaan apteekkiin rakennettu kahvila, jolla on tunnelmallinen, puiden varjostama terassi. Yksi parhaista paikoista maistaa paikallista drinkkiä agua de Valenciaa, joka valmistetaan cavasta sekä tuorepuristetusta appelsiinimehusta ja terästetään tujauksella viinaa.

Ubik Café (Carrer del Literat Azorín 13) on Ruzafan kaupunginosassa sijaitseva rento kirjakahvila. Myynnissä sekä uusia että käytettyjä kirjoja. Kirjoja voi lukea kaikessa rauhassa kahvilan pöydissä. Ubikissa voi myös istua iltaa, sillä ovet pysyvät auki aamukahteen.

Liikkuminen Valenciassa

Valencian metro on toimiva, mutta verkosto ei kata läheskään koko kaupunkia. Vanhaakaupunkia lähimmät asemat ovat Àngel Guimerà, Xàtiva, Colón ja Alameda.

Kätevä bussilinja on numero 5, joka kiertää vanhaakaupunkia. La Malvarrosan rannalle ja El Cabanyaliin pääsee pikaraitiotiellä, joka on kartoissa osa metroverkostoa.

Taksit ovat Valenciassa edullisia.

Valencia – hyvä tietää

Vähintäänkin katukylteissä törmää Valencian maakunnan kieleen, valencianoon, joka on hyvin läheistä sukua katalaanille – lingvistien mielestä kyse on katalaanin murteesta. Kataloniaan verrattuna kieli on kuitenkin Valenciassa vähäisemmässä käytössä: sitä puhutaan enemmän maaseudulla ja vanhojen ihmisten keskuudessa.

Lennot Valenciaan

Valenciaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Jos ei halua lentää vaihdoilla, kannattaa lentää Madridiin tai Barcelonaan ja jatkaa sieltä junalla. Madridista Valenciaan pääsee luotijunalla alle kahdessa tunnissa, yhteys Barcelonasta on hitaampi.

Valenciasta matkaa voi jatkaa lautalla Baleaarien saarille eli Mallorcalle, Menorcalle tai Ibizalle.

Valencian hotellit

Valtaosa matkailijoista majoittuu vanhaankaupunkiin ja hyvästä syystä: kaikki on lähellä ja alue on miellyttävä. Jos budjetti riittää, kannattaa kokeilla katedraalin nurkilla sijaitsevaa Hotel Caroa, joka toimii entisöidyssä palatsissa. Huoneita on vain 26 ja niistä tunnelmallisimmat ovat ylimmässä kerroksessa.

Modernimpaan makuun sopii aivan katedraalin vieressä sijaitseva Feten, jonka laadukkaissa huoneistoissa on hyvin varusteltu minikeittiö. Paikasta voi vuokrata polkupyörän.

Edullisempi majapaikka samoilla kulmilla on aamiaismajoitus L’Esplai Valencia.

Valenciasta edullista majoitusta etsivälle voi suositella esimerkiksi kauppahallin nurkilla sijaitsevaa El Cid -hotellia.

Jardin Botanico on taidetta pursuava pikkuhotelli, jota luonnehditaan termillä ”megacool”.

Hyvällä paikalla Valencian vanhankaupungin ja kaupunkipuiston välissä on moderni ja viihtyisä designhotelli Hotel Dimar.

Katso tarjoukset Valencian hotelleihin.

Valencia – kokemuksia

Valenciasta kirjoitti toimittaja Ilkka Karisto, joka menetti sydämensä jo aikoja sitten Espanjalle ja on reissannut ympäri maata. Valencia on yksi hänen suosikkikohteistaan – nähtävää on juuri sopivasti, ravintolat hyviä eikä muita matkailijoita ole riesaksi asti.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!