Bomba Action – kalastamassa Pielisellä

Bomba Action järjestää uisteluretkiä, joilla vedetään jopa tusinalla vavalla. Kuva: Ville Palonen

Sata kilometriä pitkä ja kolmekymmentä kilometriä leveä Pielinen on Suomen neljänneksi suurin järvi, joka tunnetaan hyvänä kalakohteena. Pieliselle pääsee opastetulle kalaretkelle Nurmeksen lähellä sijaitsevasta Bombasta.

Bomba Action on Break Sokos Hotel Bomban kanssa yhteistyössä toimiva ohjelmapalveluyritys, joka järjestää uisteluretkiä. Viisikymppinen omistaja ja kalaopas Janne Nevalainen on paljasjalkainen paikkakuntalainen, joka tuntee Pielisen vedet kuin omat taskunsa. Kalareissujen lisäksi Bomba Action järjestää mönkijä-, vesijetti- ja moottorikelkkasafareita, joiden tukikohtana toimii Nevalaisen kunnostama mummola Pielisen rannalla.

Nevalaisen uistelukalusto on vakuuttava: Yamarin 59 Cabin -veneestä löytyy 115 hevosvoiman perämoottori ja autopilot-ohjaus, ja kalastusta helpottavat kaksi sähkötoimista syvätakilaa sekä karttaplotteri ja pienempi kaikuluotain.

Teknistä apua tarvitaankin, sillä uistellessa käytetään kahtatoista vapaa, joista osa levitetään veneen sivuille plaanareiden avulla. Vieheinä toimivat täkyraksit ja Jesse-vaaput, joista varsinkin violetti väri maistuu hyvin hauelle.

Kalastus Pielisellä

Pielisellä tavallista saalista ovat hauki ja kuha. Kuva: Ville Palonen

Tavallisinta saalista ovat hauki ja kuha, jota Nevalaisen mukaan riittää etenkin kaupungin keskustan vieressä olevassa matalassa Nurmesjärvessä, joka on yhteydessä Pieliseen.

Jalokalat – taimen ja järvilohi – ovat vähentyneet Pielisessä vuosikymmenten saatossa, vaikka niitä istutetaankin järveen. Kalastajan pitääkin muistaa, että rasvaevällinen järvilohi on äärimmäisen uhanalainen ja sen vuoksi kokonaan rauhoitettu. Rasvaeväleikattuja lohikaloja saa ottaa saaliiksi, jos ne täyttävät alamitan (taimen 50 cm, järvilohi 60 cm).

Opastettujen vetouisteluretkien osallistujat – etenkin virkistyspäivää viettävät työporukat ja Bomban hotellivieraat – eivät yleensä voi ottaa mukaansa saaliskaloja. Se ei haittaa, sillä tärkeintä on päästä kokemaan Pielisellä kalastaminen. Vieheeseen tarttuneet sopivan kokoiset kuhat ja hauet Nevalainen vie omaan tai tuttaviensa ruokapöytään.

Kalastuspainetta ei Pielisen pohjoisosassa ole, eikä muita veneitä juuri näy. Paikallisella ammattikalastajalla sentään on valtava rysä erään saareen kupeessa. Nevalainen kertoo, että Pielisen Kalajalosteella on rysän lisäksi katiskoita ja trooleja, joiden saalis – ahven, muikku, lahna ja särki – savustetaan ja pakataan säilykkeiksi.

Lue lisää Bombasta tai Pohjois-Karjalasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!