Paratiisireportterin helpot reseptit

Tämä kuva ei liity juttuun mitenkään. Kunhan se näytti kivalta. Vaan eipä siinä, myös purilaisia on helppo tehdä kotona. Täytyypä pian lisätä niistäkin resepti sivulle. Kuva: lidye-1Shk / Unsplash

Tässä niitä tulee, helppoja reseptejä! Kun kerroin taannoin Laosin-kodistani, lupasin myös paljastaa, mitä siellä kokkailen.

Ruuanlaitto ei ole minulle intohimo. Joskus kyllä siitä nautin, mutta useimmiten se on pakollinen toimenpide, joka nyt vain pitää arjessa hoitaa. Siksi suosin helppoja reseptejä. Mitä helpompi, sen parempi.

Nämä reseptit ovat niin yksinkertaisia, etten ole laittanut niihin edes tarkkoja määriä, ellei ole ollut aivan pakko. Eli ripauttele mausteita ja tursota sooseja sekaan oman mieltymyksen mukaan. Hyviä näistä tulee, vaikka suhteet olisivat vähän sinne päin.

Tämä on yhtä lailla kirjoitettu itselleni muistilistaksi kuin sinulle rakas lukija. Lisäilen reseptejä sitä mukaa, kun jaksan ja ehdin. Kuvia otan sitten joskus, jos ollenkaan.

Ja tärkein vinkki: jos aiotte kokata aasialaista ruokaa ja syödä riisiä, niin hankkikaa riisinkeitin.

Reseptit lyhyesti ja ytimekkäästi, kiitos

Suorastaan inhoan netin reseptiblogeja. Niitä, joissa yksinkertaisenkin reseptin lukeminen on työlästä, kun bloggari höpisee ja löpisee pitkät pätkät juubajaabaa ja selittää jokaisen yksityiskohdan juurta jaksain.

Kun ainoa mitä tarvitsisi, olisi ainekset ja työvaiheet. Ja ne mieluusti helposti ja nopeasti jo heti bloggauksen alusta.

No, tässä tavallaan itsekin syyllistyn samaan virheeseen, kun höpisen kaikenlaista ennen resepteihin siirtymistä. Mutta. Tuolta ne kohta löytyvät, lyhyesti ja ytimekkäästi.

Missä ovat helpot kasvisruuat?

Ja vielä pahoittelut kaikille kasvisruuan ystäville: nämä reseptit ovat lihapainotteisia. Vaimoni on Filippiineiltä, eikä hän perusta kasviksista. Hän hankkii vitamiininsa syömällä hedelmiä. Mieluiten mangoja.

Kun olen koettanut kokata kasvisruokaa, olen saanut osakseni vain syyllistäviä katseita. Sitä vaaraa ei ole, kun kokkaan hänelle possua.

Joukossa on kyllä muutama mukamas kasvisruoka, mutta moneen niistä tulee osterikastiketta.

Adobo – naurettavan helppo filippiiniläinen lihapata

Tämä on taatusti yksi maailman helpoimmista liharuuista. Ja samalla totaalisen koukuttava makuyhdistelmä. Kyseessä on filippiiniläinen lihapata, joka toimii parhaiten rasvaisella possulla. Possun seuraksi voi laittaa lisäksi kanaa. Maku tulee soijan, etikan ja valkosipulin yhdistelmästä.

Tee kerralla reipas satsi, sillä adobo on aina vain parempaa seuraavilla lämmityskerroilla, kun se on saanut muhia päivän tai pari.

Yksikertaisimmillaan adobo valmistetaan seuraavasti – ja tämän reseptin olen oppinut filippiiniläiseltä anopiltani.

  • Leikkaa possunlihat (reilun) suupalan kokoisiksi palasiksi. Ruskistele niitä hetki padassa tai kattilassa yhdessä murskattujen valkosipulinkynsien kanssa. Käytä valkosipulia oman maun mukaan, mieluiten runsaasti.
  • Lisää joukkoon vettä, soijaa ja etikkaa niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Mukaan myös mustapippurin papanoita ja pari laakerinlehteä. Vettä ja soijaa voi olla melkein samassa suhteessa, etikkaa niitä selvästi kevyempi loraus.
  • Anna muhia padassa tai kattilassa hiljaisella lämmöllä pari tuntia, jotta lihasta tulee todella mureaa. Jos teet laitat mukaan kanaa, niin lisää se joukkoon vasta loppumetreillä.
  • Viimeisen vartin ajaksi voit lisätä mukaan pilkottuja perunanlohkoja keittymään. Ne imevät ihanasti maut itseensä.
  • Tarjoile riisi ja sopivan kasvisannoksen kanssa.

Takuuvarma thaimaalainen valkosipuli ja -pippuripossu

Tämä oli niin koukuttavaa myös itse tehtynä, että oli pakko tehdä heti seuraavana päivänä uudestaan. Tämä on varmasti monille tuttu myös Thaimaan-matkoilta. Niin helppo tehdä, että kannattaa kokeilla kotonakin.

Tämä on hyvä resepti possun sisäfileelle. Parasta jos pinnassa on pieni rasvakerros, mutta pärjää ilmankin.

  • Leikkaa possu kapeiksi suupaloiksi.
  • Murskaa morttelissa muutama – tai vaikka useampi – valkosipulinkynsi ja valkopippuri. Lisää mukaan hieman sokeria.
  • Hiero valkosipulipippuriseosta possunpaloihin minuutin ajan.
  • Paista palat.
  • Lisää joukkoon osterikastiketta ja soijaa. Sekoita.
  • Nauti.

Thaimaalainen kana (ja/tai tofu) basilikalla

Tämä on hauska resepti, sillä annos onnistuu myös ilman toista nimikkoaineistaan eli basilikaa. Testattu on.

Ekan kerran päätin kokeilla tätä, kun meillä oli kotona paljon basilikaa, joka oli jo nuivahtamassa. Aloin innoissani paistella kanaa ja kysyin sitten vaimolta, missä ne basilikat ovat. ”Heitin ne jo kompostiin”, vaimo vastasi.

Samalla kertaa jätin pois myös toisen tärkeän elementin, chilin, jotta poikakin voi syödä. Tai no, käytin sitä ihan minimaalisesti ja tuoreen sijaan kuivattua. Hyvin toimi.

Pohjimmiltaan tässä reseptissä maku tulee osterikastikkeesta ja soijasta – kuten aika monessa muussakin helpossa thaimaalaisessa paistetussa annoksessa.

Resepti toimii erinomaisen hyvin myös tofun kanssa. Tofua ja kanaa voi käyttää myös rinnakkain. Kaiketi myös kasviksia (en ole uskaltanut vielä kokeilla).

  • Pilko kana suupaloiksi.
  • Paista ensin valkosipulia (ja chiliä, jos käytät) hetki pannulla, lisää joukkoon kana.
  • Kun kana on jo käytännössä valmis, vähennä lämpöä ja sekoita joukkoon enemmän osterikastiketta ja vähemmän soijaa.
  • Jos et ole käyttänyt tuoretta chiliä, nyt voit rouhaista mukaan mustapippuria ja kuivattua chiliä. Heitä mukaan myös basilikat – jos niitä on.
  • Valmista tuli. Tämä ateria valmistuu todellakin käden käänteessä.

(Melkein) jamaikalainen häränhäntä

Pakkohan tämäkin on tähän laittaa, sillä tästä padasta tuli samantien pojan suosikki. Ja jäbä on niin kranttu, että olla voi. (No, ei sentään yhtä kranttu kuin itse olin pienenä, kun halusin hampurilaisen pelkällä pihvillä ja sämpylällä, ei mitään muuta.)

Laitoin määritelmän ”melkein”, sillä kaapista uupui ruuan tärkein mauste eli Jamaikalla kasvava maustepippuri. Eikä minulla ole tietysti myöskään jamaikalaista brownin kastiketta.

Englantilaisen nimensä allspice maustepippuri on saanut siitä, että maustepippurissa maistuvat neilikka, muskotti ja kaneli. Tällä kolmikolla voi siis korvata maustepippurin, jos sitä ei ole.

Kuten kaikissa pataruuissa, myös jamaikalaisen häränhännän hauduttamiseen kannattaa varata reilusti aikaa.

  • Mausta häränhännän palat suolalla ja pippurilla. Voit laittaa joukkoon myös vähän jauhoja. Ruskista lihat padassa (öljyn kera).
  • Vähennä lämpöä ja laita pataan oman mielen mukaan sipulia (puolikas tai kokonainen) ja valkosipulia (muutama kynsi).
  • Kun sipulit kuullottuvat, lisää joukkoon mausteita ja yrttejä: maustapippuria, currya, paprikaa, chiliä, tinjamia, vihersipulia, tomaattitahnaa ja Worcherster-kastiketta. Mukaan voi laittaa myös jamaikalaista browning-kastiketta, jos sellaista sattuu olemaan. Sekoita.
  • Lisää joukkoon vettä sen verran, että lihat peittyvät ja voivat porista nesteessä, mutta älä liikaa. Sekoita joukkoon lihaliemikuution puolikas.
  • Anna porista hiljalleen pari kolme tuntia. Parikymmentä minuuttia ennen ateria-aikaa joukkoon voi sekoittaa myös peruna- ja porkkanakuutioita. Aitoon reseptiin ne eivät taida kuulua, mutta sopivat hyvin joukkoon. Ja lopuksi joukkoon vielä purkkipavut, jotka ehdottomasti kuuluvat mukaan.
  • Nauti riisin kanssa.

Helppo wieninleike – tällainen on sen piraattiversio

Wieninleikkeen tekemisessä vaikeinta on vasikan ulkoleikkeen löytäminen – ainakin täällä Aasiassa. Joten helpossa wieninleikereseptissä vasikka korvataan possulla.

Puristit ovat tietenkin sitä mieltä, ettei possusta paistettua saisi edes kutsua wieninleikkeeksi. Mutta kun täällä Aasiassa osataa piraattituotteiden tekeminen, niin mikseipä siis myös tehtäisi sellaista ruuasta.

Yleensä possusta suositellaan leikkeeksi ulkopaistia, mutta resepti toimii erinomaisesti myös possun sisäfileen kanssa. Siitä tulevat pihvit ovat tosin pienen kokoisia, joten varaa ruokailijaa kohden kaksi.

Leivittämiseen käytettävät korppujauhot teen itse kuivuneesta patongista. Sitä on meikäläisellä oikeastaan aina saatavilla, sillä patongit eivät maksa kuin euron kappaleelta täällä kotikaupungissa Vientianessa, kiitos ranskalaisvaikutuksen. Croissantitkin ovat täällä halpoja ja edullisia, mutta se onkin jo toinen tarina…

  • Leikkaa liha paloiksi ja nuiji ne litteiksi. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla.
  • Riko 1–2 kananmunaa ja vatkaa ne sekaisin. Sekoita joukkoon hiukkasen maitoa tai vettä. Jos viitsit, niin voit erottaa ja käyttää vain keltuaista, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä.
  • Laita rinnakkain kolme lautasta. Yhdessä on jauhoa, toisssa kananmuna ja kolmannessa korppujauhot. Lämmitä samalla pannu valmiiksi.
  • Leivitä lihat ensin jauhossa, kasta sitten kananmunaan ja lopuksi korppujauhoon. Leikkeet kannattaa leivittää vasta juuri ennen pannulle laittamista, jottei liha ja leivite ehdi vettyä.
  • Paista kuumalla pannulla runsaassa voissa (tai voin ja öljyn sekoituksessa). Pari minuuttia per puoli riittää. Aikaa ei kannata ottaa, vaan katsoa koska kuori on nätin ruskea.
  • Tarjoa sitruunan tai limen kanssa. Jotkut tykkäävät myös sinapista.

Helpot ja helkutin hyvät lihapullat

Lihapullat on nerokas ruoka. Niitä voi tehdä monella tapaa ja laittaa sisään mausteeksi mitä mieleen tulee.

Helpon tästä reseptistä tekee se, ettei aineita mitata, vaan laitetaan niitä oman mielen mukaan. Hyvä siitä tulee. Ja aina vähän erilainen.

Muhevimmat lihapullat syntyvät rasvaisesta porsaanlihasta.

  • Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota.
  • Laita jauheliha syvään kulhoon ja joukkoon kuullotetut sipulit, suolaa ja pippuria (ja mahdollisesti muita mausteita), maitoa, kananmuna ja korppujauhoja. Sekoita pitkään ja hyvin.
  • Laita pullat uuniin paistumaan 200 asteeseen. Paistoaika riippuu pullien koosta, yleensä sellaiset 15–20 minuuttia. Kun pullat ovat mukavan vaaleanruskeat paista niitä vielä lopuksi pannulla voissa. Näin saat pulliin herkullisen kuoren.

Paistettu ankanrinta – arjen helppo luksusruoka

Ankka on aivan naurettavan halpaa täällä Laosissa, reilusti alle viisi euroa kilo. Ja kun ankanrinta on vielä maailman helpoin kokattava, niin se on minulle sellainen arjen pikaruoka, kun en muuta jaksa valmistaa. Se on myös harvoja tapoja saada filippiiniläinen vaimoni syömään kiltisti vihanneksia.

Ankkarintaa voisi varmaan kokata fiinimminkin, jos siitä joutuisi enemmän maksamaan, mutta hyvin se tulee näinkin.

  • Kuivaa ankanrintafileet talouspyyhkeellä.
  • Viillä viiltoja nahkapuolelle. Näin rasva ritisee ulos ja pannulla, ja kuoresta tulee rapea.
  • Ripottele suolaa molemmin puolin.
  • Laita fileet nahkapuoli alaspäin pannulle ja laita pannu keskilämmölle. Ripottele pippuria ankan päälle. Ylimääräistä rasvaa ei tarvita – ankassa on sitä muillekin jakaa.
  • Anna ankan paistua hiljalleen, kunnes nahka on paahtunut rapeaksi. Tähän menee ehkä sellaiset 20 minuuttia. Käännä fileet ympäri ja paista lyhyt aika myös toiselta puolen. Nyt voit myös ripotella pippuria nahkapuolelle. Voit jättää ankan sisältä aavistuksen punaiseksi tai paistaa läpi, oman mieltymyksen mukaan.
  • Ankan paistuessa leikkele kasvikset. Vaikkapa paprika ja kesäkurpitsa pitkiksi, kapeiksi siivuiksi. Muutkin vihannekset käyvät. Kaada ankkapannulta ylimääräinen rasva uudelle pannulle ja kasvikset siihen kaikessa rauhassa kohtuullisen miedolla lämmöllä patinoitumaan.
  • Kun vihannekset ovat paistuneet mieleiseksesi, ota ne pannulta ja ripottele päälle suolaa, pippuria ja Modenan balsamietikkaa. Herkullista.
  • Jos voimat riittävät, ankanrasvassa paistuvat myös perunat erinomaisiksi. Voit tarjota rinnalla myös riisiä – tai pataattimuusia kuten meilläpäin.

Helpot lampaankyljykset

Lampaankyljykset ovat takuuhelppo – ja nopea – herkku.

  • Painele kyljykset kuivaksi talouspaperilla ja ripottele reilusti suolaa niiden pintaan. Painele pintaan myös pilkottua tai murskattua valkosipulia. Anna vaikuttaa 30–60 minuuttia. Pyyhi sen jälkeen valkosipulit pinnalta talteen.
  • Lämmitä pannu ja sulata siihen reippaasti voita. Paista kyljykset. Kun pintaan alkaa tihkua lihanesteitä, käännä kyljykset ympäri. Sivele niiden pintaan lisää voita, samoin pannulle ja lisää valkosipulit voihin paistumaan.
  • Kun kyljykset ovat jo melkein valmiit, ripottele niiden päälle mustapippuria, timjamia ja rosmariinia. Paista vielä hetki.
  • Kaavi voi, valkosipulit ja yrtit pannulta herkulliseksi kastikkeeksi.

Katkaravut valkosipulissa ja oliiviöljyssä

Tämäkin on takuuvarma ja helppo resepti. Vaikka kuorellisissa katkaravuissa on enemmän makua, tähän sopivat hyvin valmiiksi kuoritut, koska valkosipuli-chili-kastike tekee niistäkin jo herkullisia. Ja kuorittujen syöminen on helpompaa puuhaa.

Tämä annos valmistuu muutamassa minuutissa.

  • Murskaa ja pilko useampi valkosipulinkynsi. Voit laittaa mukaan myös tuoretta chiliä.
  • Lämmitä pannulla oliiviöljy kuumaksi, lisää ensin valkosipuli (ja chili) ja kohta perään katkaravut.
  • Paista sangen nopeasti, älä anna katkarapujen kypsyä liikaa. Jos et ole laittanut mukaan tuoretta chiliä, lisää loppuvaiheessa mukaan ripaus kuivattua chiliä sekä mustapippuria.
  • Tarjoile samassa paistokastikkeessa. Varaa pöytään myös leivänsiivuja, joita kannattaa kastaa herkulliseen oliiviöljy–valkosipulikastikkeeseen.

Naurettavan nopea ja helppo korealainen munakoiso

Diggailen älyttömästi kiinalaisia munakoisoruokia, mutten ole vielä oikein onnistunut itse niiden tekemisessä. Mutta tämä korealainen munakoiso on todella helppo sidedish. Siis todella helppo. Ja nopea.

  • Pilko munakoisot pitkulaisiksi siivuiksi ja laita ne riisinkeittimeen höyrystymään muutamaksi minuutiksi samalla kun valmistat riisiä. Munakoisot ovat valmiit, kun haarukka menee niistä helpohkosti läpi. Älä kuitenkaan höyrytä liikaa.
  • Sekoita kastike: Soijaa, seesamiöljyä ja muutama tilkka kalakastiketta. Sekaan hienoksi pilkottua valkosipulia, kuivattuja chilihiutaleita ja paahdettuja seesaminsiemeniä. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada munakoisojen joukkoon. Valmista.

Thaimaalainen parsakaali

Poikani on todella huono syömään kasviksia. Jostain kumman syystä hän tykkää parsakaalista. Tai ainakin suostuu syömään sitä helpommin kuin melkein mitään muuta vihannesta. Ja tämä on helppo ja maukas parsakaaliresepti. Yleensä sekoitan mukaan vähän jotain lihaakin, jotta vaimokin on tyytyväinen, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä.

  • Pilko parsakaali sopiviksi suupaloiksi ja keitä niitä hetki riisinkeittimessä (samalla kun valmistat riisiä), mutta älä liikaa. Parsakaalit kannattaa jättää hieman rapeiksi.
  • Kiehauta pannulla osterikastiketta ja soijaa. Lisää joukkoon hieman vettä ja maissitärkkelystä. Sekoita kastikkeeksi.
  • Laita parsakaalit pannulle, sekoita kastikkeen joukkoon ja paista hetki.

Kiinalaiset valkosipulipavut

Tässä mainio melkein kasvisruoka. Valitettavasti joukkoon tulee osterikastiketta, joten ihan ilman eläinkunnan tuotteita ei tässäkään ruuassa pärjätä. Valmistuu todella nopeasti.

  • Pilko valkosipulia ja sipulia hienoksi ja kuullota pannulla öljyssä.
  • Sekoita joukkoon pavut ja paista hetki.
  • Lorauta joukkoon osterikastiketta, soijaa, seesamiöljyä ja kiinalaista keittiöviiniä (balsamietikka käy hyvin korvikkeesta).
  • Ja valmista tuli.

Tuunattu ruskeakastike (jauhelihalla)

Voi nostalgiaa! Piti mennä illalla täällä kotona Vientianessa syömään korealaiseen, mutta päädyttiinkin kotiin, jossa ei ollut oikein mitään muuta kuin jauhelihaa. Nälkä kurni, aikaa vähän. Mitä tehdä? Ruskea kastike! Todellista suomalaista comfort foodia eli lohturuokaa. Kannattaa tehdä vähän tuunattuna eli lorauttaa sekaan balsamico-viinietikkaa ja vaikka Worchestersire-kastiketta. Ja tietysti soijaa, aasiassa kun ollaan. Soija myös tekee kastikkeesta täyteläisen ruskeaa.

Balsamicon käyttö tulee siitä, että kiinalaiset laittavat etikkaa ja/tai ruokaviiniä vähän joka ruokaan ja se lisää makua mukavasti. Kerran tulikin täällä maistettua myös kiinalaista versiota ruskeasta kastikkeesta ja sehän vasta oli herkullista. Sen reseptiä en tiedä, mutta näistäkin aineksista syntyy oikein mukava ruskea kastike.

  • Kuullota alkuun jauhoja pannulla ruskeiksi. Tähän menee useampi minuutti.
  • Kiehauta samalla kuppi vettä ja sekoita siihen lihaliemikuutio.
  • Lisää jauhojen joukkoon niin mojova nokare voita kuin kehtaat ja lisää joukkoon sekoittaen lihaliemi.
  • Lisää joukkoon balsamicoa, Worchestersire-kastiketta, soijaa, suolaa ja mustapippuria. Ja mitä kaikkea muuta keksitkään.
  • Kuullota toisella pannulla sipulia, lisää joukkoon valkosipulia ja paista sitten jauheliha.
  • Sekoita ruskea kastike jauhelihaan ja tarjoile paistettujen perunoiden kanssa. Toimii myös riisin seurana.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi