Banksy Mäntässä – ehdit vielä katsomaan 10.10.2021 asti

Banksy näyttely
Banksyn teos Morons ottaa kantaa äveriäisiin taiteenkeräilijöihin. Kuva: Sampo Linkoneva / Gösta

Maailmanlaajuisesti tunnettu bristolilainen graffitimaalari Banksy on onnistunut säilyttämään henkilöllisyytensä salaisuutena jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Miesoletetusta kapinallisesta britistä tiedetään vain se, että hän on todennäköisesti syntynyt 1970-luvun alkupuolella.

Banksy on tunnettu sapluunatekniikastaan, mikä mahdollistaa teosten ilmestymisen nopeasti ja yllättäviin paikkoihin. Ne eivät ole mitään turhaa tägäämistä, vaan yleensä töihin liittyy vahva yhteiskunnallinen, usein sodan tai kapitalismin vastainen sanoma. Pilkan kohteena ovat olleet usein myös niin Englannin kuninkaalliset kuin äveriäät taiteen keräilijät.

Nyt nämä kaikki maailmanmaineeseen yltäneet teokset ovat päässeet Serlachiuksen Gösta-museon seinille.

Banksy näyttely Mänttä
Banksyn teos Love Is in the Air. Kuva: Sampo Linkoneva / Gösta

Grafiikkana esillä olevat teokset eivät tietenkään toimi samalla tavalla irrotettuina ympäristöstään. Love is in the Air ei hätkähdytä kehyksissä kuten muraalina (Jordanvirran) Länsirannalla. On kuitenkin vaikea kuvitella, millä muulla tavalla näyttely voitaisiin toteuttaa. Käsityksen niiden vaikuttavuudesta oikeassa ympäristössä saa Göstan salissa pyörivässä diaesityksessä. Lisäksi näytteillä on levynkansia ja muuta pienempää sälää.

Näyttelyn on kuratoinut pop- ja katutaiteeseen perehtynyt italialainen ’Gianni Mercurio. Ehkä siksi sen aiemmat versiot on nähty Milanossa ja Roomassa. Taiteilija ei ole ollut itse mukana näyttelyn järjestelyissä, eikä hän ole sitä auktorisoinut. Esillä olevat teokset ovat kuitenkin todistetusti aitoja Banksyn töitä eri kokoelmista.

Banksy-näyttely on avoinna lokakuun alkupuolelle asti Mäntässä. Kuva: Sampo Linkoneva / Serlachius-museot

Koska Banksylla on varsin ristiriitainen suhde museoihin – hänen periaatteitaan kunnioittaen – Göstan näyttelyyn ei ole pääsymaksua. Samaan materiaaliin perustuvia näyttelyitä kiertää nytkin maailmalla, muun muassa Los Angelesissa ja Fukuokassa (Banksy Genius or Vandal?), mutta toisin kuin Mäntässä, nämä ovat maksullisia. Miksi siis mennä merta edemmäksi kalaan?

Alkukesän Covid-19-rajoitusten lieventäminen on mahdollistanut näyttelyyn pääsyn myös ilman ajanvarausta. Väkeä on riittänyt koko kesän, mutta nyt kesälomien päätyttyä, ehtii vielä hyvin tehdä kulttuurimatkan Mänttään.

Banksy. A Visual Protest: Taidemuseo Gösta 15.5.2021—10.10.2021

Jani Leinosen Totuus

Jani Leinosen tilataideteos Totuus. Kuva: Sampo Linkoneva / Gösta

Göstassa on myös vielä hetken aikaa esillä Banksyn kanssa samoilla linjoilla olevan, mutta enemmän alleviivaavan suomalaisen kuvataiteilija Jani Leinosen (s.1978) teoksia. Niitä on ollut aikaisemmin esillä myös Banksyn maauimalaan rakennuttamassa väliaikaisessa taideprojektissa  Dismalandissa, Weston-super-Maressa, Britanniassa vuonna 2015.

The TRUTH, Jani Leinosen maaginen tilateos: Taidemuseo Gösta 27.3.2021—5.9.2021

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi