Gardens by the Bay – koe Singaporen superpuut ja futuristinen puutarha

Gardens by the Bayn superpuut ovat yksi Singaporen tunnetuimmista maamerkeistä. Kuva: Jack Photo / Shutterstock

Gardens by the Bay on Singaporen hienoimpia nähtävyyksiä, mahtava, futuristinen kasvitieteellinen puutarha, jossa pääsee tutustumaan pilvisademetsään ja ihailemaan ihmisen tekemiä Superpuita.

Aivan aluksi on ihmetys. Se iskee jo matkalla Singaporen lentokentältä keskustaan, kun moottoritien ohitse vilahtaa maisema kuin tieteiselokuvasta. Edessä häämöttää Singaporen tiiviisti pakkautunut pilvenpiirtäjäkeskusta. Sen vieressä, viidakkomaisen vehreyden keskeltä, nousevat valtavat, futuristiset kupolikatot ja taivaita tähyävät superpuut.

Näkymä on kuin tieteiselokuvassa.

Garden’s by the Bayn pilvisademetsä

Dome Garden on kuin jättimäinen kasvihuone. Gardens by the Bay, Singapore. Kuva: Doranobi / Shutterstock

Vesiputous syöksyy alas jyrkän kukkulan laelta. Yli 40 metriä korkea kukkula on viidakon peitossa, ja ilma on sumusta sakea. Korkealla yläpuolella kaartuu futuristinen lasikupu.

Cloud Forest -nimisen lasikuvun sisälle on luotu simulaatio pilvimetsästä, maailman rikkaimpiin ja uhanalaisimpiin kuuluvasta ekosysteemistä, jollaisia löytyy tuhannen ja kolmentuhannen metrin korkeudelta vuoristoista Kaakkois-Aasian sekä Keski- ja Etelä-Amerikan trooppisilta alueilta.

Kukkulan laelle pääsee pitkin metallisilloista rakennettua polkua. Osa matkasta taitetaan hissillä. Mitä korkeammalle nousee, sitä viileämmäksi ilma käy. Kasvisto muuttuu ilmastovyöhykkeiden mukaan, jotka on luotu sofistikoituneilla, kätkössä olevilla ilmastointilaitteilla. Saniaiset ja orkideat vaihtuvat huipulla lihansyöjäkasveihin.

Lihansyöjäkasvit ovat sopeutuneet vuoristojen vähän ravintoa sisältävään maaperään sulattamalla loukkuun jääneitä hyönteisiä – ja jopa pieniä selkärankaisia. Audio-opas kertoo kuulokkeiden kautta, kuinka lihansyöjäkasvit houkuttelevat saaliinsa sisäänsä keräämällä vedellä. Kun uhri saapuu juomaan, kasvit sulkevat läppänsä.

Loukkuun jääneiden eläinten sulattamiseen menee kymmenkunta päivää.

Garden’s by the Bayn ikuinen kevät

Flower Dome on maailman suurin lasinen kasvihuone. Kuva: Siraphat / Shutterstock

Toinen lasikuvun alla olevista puutarhoista, Flower Dome, on hieman Cloud Forestia perinteisempi kasvihuone: ilmassa ei leiju usva kuin elokuvien erikoistehoste, eikä näkymiä hallitse keinotekoinen viidakkovuori.

Se ei tarkoita, etteikö Flower Domekin olisi vaikuttava. Reilun hehtaarin kokoisena se on maailman suurin ilman tukipilareita seisova kupoli, oman aikansa luonnolle omistettu Hagia Sofia.

Flower Domessa vallitsee ikuinen kevät. Ilmasto on ihastuttavan lempeä, kukkien tuoksut huikeat. Lauhkean ilmaston kasvit on kerätty Välimeren alueelta, Australiasta, Etelä-Amerikasta ja eteläisestä Afrikasta.

”Flower Dome tehty singaporelaisten toiveesta, jotta he voivat ihailla kukkia ympäri maailman mukavasti ilmastoidussa tilassa. Tuloksena on pieni pala Välimerta täällä päiväntasaajalla”, audio-opas kertoo. Sanat kuvastavat koko Gardens by the Bayn ideaa tehdä puutarha sellaisille ihmisille, jotka eivät yleensä kasvitieteellisistä puutarhoista välitä.

Populismista huolimatta puutarha ei tingi tieteellisyydestä. Eteläafrikkalainen kasvitieteilijä kertoo audio-oppaassa tulleensa töihin Gardens by the Bayhin, koska hän halusi olla osa kunnianhimoisinta kasvitieteellistä projektia, minkä maailman on nähnyt.

Yhteensä kahdella kasvihuoneella on kokoa neljän jalkapallokentän verran, ja niiden sisällä on 220 000 kasvia maailman jokaiselta mantereelta – lukuun ottamatta Etelämannerta.

Huolella suunnitellut audio-opastukset kertovat Flower Domen kasveista mielenkiintoisia tarinoita. Kuten vaikkapa sen, kuinka piikikäsrunkoinen ja terävälehtinen monkey puzzle tree sai nimensä luonnontieteilijöiltä, jotka tuumivat, että siinäpä on apinoille haastetta kiipeämiseen.

Vanhimpia kasveja ovat Euroopasta tuodut oliivipuut, joiden seniori on ehtinyt tuhannen vuoden ikään. Puut ovat vaikuttavan näköisiä vanhuksia, ryppyisiä ja käppyrään kiertyneitä. Kaikkea nekin ovat eläessään nähneet: pimeän keskiajan, teknologisen vallankumouksen, maailmansotien kauhut ja nyt Singaporen puunatun tulevaisuudenkuvan.

Supertree Grove – Singaporen superpuut

Gardens by the Bayn superpuut hohtavat illan pimetessä. Kuva: Kjersti Joergensen / Shutterstock

Singaporen Gardens by the Bay -puutarhan vetonauloja ovat kahden jättimäisen kasvihuoneen lisäksi 18 superpuuta, jotka kohoavat korkeimmillaan 50 metrin korkeuteen.

Teräksestä rakennetut ”puut” ovat vertikaalisia puutarhoja, jotka on päällystetty saniaisin, tillandsioin ja orkideoin. Ja aivan kuin oikeilla puilla, myös superpuilla on ekologinen funktio. Niitä ei kutsuta superpuiksi ainoastaan kokonsa takia.

Teräspuiden leveät, suppilomaiset latvustot suojaavat varjollaan puutarhassa kulkijoita auringolta ja keräävät kasvitieteellisen puutarhan käyttöön sekä valoenergiaa että sadevettä. Ne myös toimivat kasvihuoneiden ilmanvaihtokanavina.

Lisää energiaa puutarha saa käyttöönsä polttamalla omaa biojätettään valtavassa höyryturbiinissa. Tulevaisuuden ekologinen arkkitehtuuri on täällä tässä ja nyt.

Supertree Groven valoshow

Gardens by the Bayn superpuita Singaporessa. Kuva: Nattawat S Photo / Shutterstock

Superpuiden luona eli Super Tree Grovessa on joka ilta valoshow’t kello 19.45 ja 20.45. Valoshow’ta kannattaa jäädä katsomaan: se on oikeasti upea. Kannattaa makailla maassa puiden alla ja ihailla valoshow’ta, joka on kuin ilotulitus puissa. Olo on kuin olisi toisella planeetalla tai tulevaisuudessa.

Gardens by the Bay on täyttä science fictionia

Gardens by the Bay nähtynä Marina Bay Sands -hotellista. Kuva: Fortune Stock / Shutterstock

Kun maailman kuuluisimmat kasvitieteelliset puutarhat tapaavat henkiä historiallisuutta ja mennyttä aikaa – ja ne on usein perustettukin tutkimusmatkojen aikaan – tarjoaa Gardens by the Bay aivan päinvastaisen kokemuksen. Tämä on täyttä science fictionia.

Kasvihuoneiden valtavat lasikuvut on tehty huikean futuristiseen tyyliin. Sisällä tuntee olevansa kuin vieraalle planeetalle perustetussa siirtokunnassa. Jos jonain päivänä Marsissa on tällaista, olen ensimmäisenä ostamassa matkalippua!

Gardens by the Bay kuvastaa Singaporen, pikkuruisen kaupunkivaltion, asennetta maailmaan. Kaikki on mahdollista. Ja kun jotain päätetään Singaporessa tehdä, se tehdään ennakkoluulottomasti – ja ennen kaikkea isosti.

Gardens by the Bayn suunnittelukilpailun voittaneelle brittiläiselle Grant Associates -arkkitehtitoimistoillekin annettu työtehtävä kuului seuraavasti: Suunnitelkaa maailman ihmeellisin trooppinen puutarha käyttäen uutta luovaa ympäristödesignia ja kestävän kehityksen periaatteita.

Gardens by the Bay on osa megalomaanista uutta kaupunginosaa, Marina Bayta, joka nousi muutamassa vuodessa tyhjästä täyttömaalle aivan keskustan kupeeseen. Puutarhan vieressä nousee Marina Bayn maamerkki, jättimäinen, kolmijalkainen Marina Bay Sands -kasinohotelli.

Singapore on malliesimerkki siitä, kuinka luonnonresurssien puuttuessa pieni valtio voi rakentaa menestyksensä vain kunnianhimon ja innovaatiokyvyn varaan. Viimeiset vuodet Singapore on ollut kaupunki, joka muuttaa alati muotoaan. Joka vierailulla kaupungilla on jotain uutta, ikimuistoista tarjottavaa.

Heritage Garden – ihmisen ja luonnon ihmeitä

Gardens by the Bay, Singapore. Kuva: Apiguide / Shutterstock

Lasikupujen sisälle on pääsymaksu, mutta niiden ympärillä oleva ulkoilmapuutarha on ilmainen. Ulkoilmapuutarha jakaantuu kahteen osaan.

Heritage Gardeniksi kutsuttu osa koostuu kiinalaisesta, intialaisesta, eurooppalaisesta ja malaijipuutarhasta, joiden tarkoituksena on muistuttaa Singaporen historiasta ja etnisestä moninaisuudesta. Tekstitaulut kertovat kasvien kulttuurisesta ja taloudellista merkityksestä eri kulttuureissa.

Plants and Planet -osio esittelee puolestaan kasvimaailman monimuotoisuutta ympäri maailmaa.

Mielenkiintoista tietoa on ripoteltu opastauluissa sinne tänne Heritage Gardenia ja Plants and Planetia. Mieleen jäävät etenkin opastetaulut maailman puista, joissa kerrotaan vaikkapa se, että maailman hitaimmin kasvava puu löytyy Kanadasta: valesypresseihin kuuluva puu kasvaa vaivaiset 10 senttimetriä 150 vuodessa. Nopeimmin kasvava puu on taasen trooppinen batai, joka venähtää vuodessa pituutta seitsemän metriä.

Maailman korkeimmat puut saisivat puolestaan puutarhan superpuutkin näyttämään kääpiöiltä. Kalifornian punapuut kohoavat yli sadan metrin korkeuteen. Näitä upeita puita ei tietenkään ole Gardens by the Bayssa nähtävänä – ne on koettava luonnossa.

Siinä onkin ehkä kasvitieteellisen puutarhan suurin opetus. Vaikka ihminen pitäisikin itseään maailman valtiaana, eivät meidän superpuumme silti yllä luonnon omien ihmeiden rinnalle.

Metrolla tai kävellen Gardens by the Bayhin

Puutarhan lähin metropysäkki on MRT Marina Bay, josta bussi numero 400 vie perille. Puutarhoihin voi myös kävellä keskustasta.

Gardens by the Bayn aukioloajat

Gardens by the Bayn ilmainen ulkoilmapuoli on avoinna päivittäin aamuvarhaisesta iltamyöhään kello 5–2 ja kasvihuoneet 9–21.

Gardens by the Bayn pääsyliput

Ulkoilmapuoli on ilmainen. Kasvihuoneisiin on sisäänpääsy. Tiskiltä kannattaa ottaa mukaan reilun kahden euron hintainen audio-opas.

Superpuita pääsee ihailemaan ilmaiseksi maantasalta. Yläilmoissa Superpuiden välillä kulkee 22 metrin korkeudessa Skywalk, jolle pääsylippu maksaa muutaman euron.

Jonottamiselta säästyy, kun ostaa Gardens by the Bayn liput etukäteen netistä.

Gardens by the Bayn ravintolat

Superpuiden äärellä on useita ravintoloita. Hill Street Coffeeshopissa voi nauttia edullisesti perinteisen singaporelaisen aamiaisen – paahtoleipää ja pehmeäksi keitettyjä munia – tai muita singaporelaisia herkkuja kuten char kai teow -nuudeleita ja nasi lemak -annoksia.

Suurimman superpuun latvustossa on gourmet-ravintola Pollen. Ravintolan perustaja Jason Atherton tunnetaan parhaiten Lontoon Pollen Street Social -ravintolastaan, joka on palkittu Michelin-tähdellä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi