Chinatown – Singaporen paras kaupunginosa

Singapore Chinatown
Chinatownin vanhoja kortteleita reunustavat niin sanotut five foot pavements eli katetut jalkakäytävät, jotka suojaavat niin sateelta kuin auringonpaisteeltakin. Kuva: Antti Helin

Jos Singaporesta pitäisi valita paras kaupunginosa, se olisi Chinatown, jota koristaa kortteli toisensa perään kauniita, vanhoja kiinalaisia kauppiastaloja. Nykyisin niissä on trendikkäitä baareja, ravintoloita ja designkauppoja. Chinatownissa sijaitsee myös Singaporen kiehtovin museo, Chinatown Heritage Centre.

Chinatownin värikkäät ja koristeelliset kaksikerroksiset talot edustavat tyyliltään kiinalaista ”barokkia”. Talojen edustalla kulkevat jalkakäytävät ovat katettuja eli niin sanottuja five foot pavements.

Katettujen jalkakäytävien rakentamisesta oli määrätty lailla: tarkoitus oli tarjota jalankulkijoille suojaa niin auringolta kuin sateeltakin. Vastaavanlaisia taloja ja jalkakäytäviä on toki muuallakin Singaporessa, mutta Chinatownissa niitä on eniten.

On tosin tavallaan hullua, että Singaporessa on Chinatowniksi kutsuttu alue: Singapore kun on pohjimmiltaan kiinalainen kaupunki. Kolme neljäsosaa singaporelaisista on etnisiä kiinalaisia. Se on vähän sama kuin Helsingissä olisi suomalainen kaupunginosa, eikö?

Soppaa hämmentää lisää se, että Chinatownin näyttävimpiä rakennuksia on kaupunginosan sydämessä sijaitseva hindulainen Sri Mariamman -temppeli. Ja melkein temppelin vieressä on pieni ja söpö, vihreätorninen moskeija.

Aivan: Singaporessa ei kannata suhtautua kovin vakavasti alueiden etniseen jakoon.

Kaupunginosien etninen jaottelu pohjaa brittien siirtomaa-aikaan, jolloin Singaporen perustajana pidetty Stamford Raffles kaavoitutti omat alueensa kiinalaisille, intialaisille ja arabeille. Niiden keskellä sijaitsi hallintokeskusta, Civic District, jota koristivat eurooppalaista tyyliä edustavat hallintopalatsit. Mutta jo silloin etniset ryhmät asuivat limittäin kaupungissa.

Pagoda Street – Chinatownin keskus

Chinatown Heritage Centre
Chinatown Heritage Centre on Singaporen kiehtovimpia museoita. Kuva: Antti Helin

Singaporen Chinatownin keskuksena voi pitää – ainakin turistisessa mielessä – Pagoda Streetiä, juuri sitä katua, jonka kulmassa koreilee hindutemppeli. Pagoda Street kun on koristeltu hyvin kiinalaisesti ja sillä myydään kaikenlaista matkamuistorihkamaa. Kadun vieressä on myös kaupunginosan mukaan nimettä metropysäkki MRT Chinatown.

Tällä tavalla asuttiin ennen vanhaan Singaporen Chinatownissa. Kuva: Antti Helin

Krääsästä ja väenpaljoudesta huolimatta ei kannata kääntyä kannoillaan, vaan marssia rohkeasti Pagoda Streetiä peremmälle. Niin saapuu yhdelle Singaporen kiinnostavimmista museoista, Chinatown Heritage Centrelle, jossa pääsee näkemään, miten Singaporeen muuttaneet köyhät kiinalaiset siirtolaiset elivät 1900-luvun puolivälissä. Arvasit oikein: ahtaasti.

Chinatownista tuli heti Singaporen perustamisen jälkeen (1819) ahdas ja tiiviisti asuttu. Helpotusta tilanteeseen tuli vasta 1960-luvulla, kun kaupunki alkoi tosissaan rakentaa edullisia vuokrataloja lähiöihin.

Museo on kiehtova aikamatka Singaporen historiaan.

Buddhan hampaan temppeli

Singapore Chinatown
Buddhan hammasta säilytetään temppelissä Singaporen Chinatownissa. Kuva: Shutterstock

Vaan entäpä Chinatownin kiinalaiset pyhätöt? Toki niitäkin löytyy hindutemppelien ja moskeijoiden ohella. Temppeleistä suurimpia on vuonna 2007 valmistunut Buddhan hampaan temppeli.

Nimensä mukaisesti temppelin pyhäinjäännöksenä on hammas, jonka sanotaan kuuluneen itselleen Buddhalle.

Hammasta ei tietenkään pääse näkemään, vaan se sijaitsee kultaisen stupan sisällä temppelin neljännessä kerroksessa.

Kansainvälisesti Singaporen hampaan temppeli ei tosin ole erityisen maineikas. Paljon kuuluisampi Buddhan hammas – ja Hampaan temppeli – sijaitsee muuten Sri Lankan Kandyssa.

Telok Ayer Street – ravintoloita ja Merenjumalattaren temppeli

Buddhan hammas tai ei, Chinatownin mielenkiintoisin temppeli löytyy trendikkäiden ravintoloiden reunustamalta Telok Ayer Streetiltä. Katu ja sillä sijaitseva temppeli Thian Hock Keng sijaitsivat aikoinaan meren rannalla, jossa Merenjumalattarelle omistettu temppeli otti vastaan kaukaa Kiinasta saapuneet siirtolaiset.

Koko vaivalloisen ja pelottavan matkan he olivat rukoilleet tätä jumaluutta, ja vihdoin, Singaporessa temppeli aukesi heidän edessään lohikäärmeineen ja kultakoristeineen.

Vaan enää temppelin edessä ei ole meri, vaan täyttömaalle rakennetun bisneskeskustan pilvenpiirtäjät. Toisella puolen on historiallinen Chinatown. Kontrasti on hieno.

Sisällä kuulee yhä ennustustikkujen kilinän. Ennen ehkä mietittiin tulevaisuutta uudessa maassa, nyt pörssikurssien vaihtelua.

Harva muuttajista tuli Singaporeen jäädäkseen. He tulivat tekemään rahaa. Harva palasi Kiinaan, ja vielä harvempi rikastuneena.

Chinatownin Hawker Centret

Chinatownissa sijaitsee – ja vieläpä melkein vieretysten – kaksi Singaporen kuuluisimpiin kuuluvaa hawker centre -ruokamarkkinaa: Maxwell Food Centre ja Amoy Street Food Centre. Kun edellinen tunnetaan erityisesti legendaarisesta kanariisikojustaan, on jälkimmäisessä useita Bib Gourmand -maininnan saanutta katukeittiötä.

Duxton Hill – idyllisiä ravintoloita ja tulevaisuuden asumista

Pinnacle Duxton on yksi maailman korkeimmista asuinrakennuksista. Kävelysillat yhdistävät pilvenpiirtäjiä toisiinsa. Kuva: BaLL LunLa / Shutterstock

Chinatownin eteläpäässä on viehättävä Duxton Hillin alue, jonka puiden reunustamilla vehreillä ja kapeilla kujilla on säilynyt paljon kauniita kiinalaistaloja. Alueesta on kehittynyt Singaporen viehättävimpiä – ja trendikkäimpiä – ravintola- ja baarikortteleita.

Vanhojen korttelien reunalla kohoaa mahtava, usean pilvenpiirtäjän muodostama ja siltojen toisiinsa yhdistämä Pinnacle@Duxton-rakennuskompleksi. Rakennusta ihmetellessä ei voi kuin miettiä, että tällaista on tulevaisuuden asuminen. Pilvenpiirtäjän katolla on edullinen näköalatasanne – kannattaa käydä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!