Singaporen ruoka ja ravintolat

Yksinkertaiseltakin näyttävä singaporelainen ruoka on viimeisen päälle tehtyä. Kuvassa niin sanottu luukeitto (Bak Kut Teh). Kuva: Fon Thachakul / Shutterstock

Myönnetään, singaporelainen small talk on varsin yksipuolista: aamiaisella pohditaan, missä syödään lounasta, lounaalla suunnitellaan illallispaikkaa ja illallisella haaveillaan jo seuraavan päivän aterioista.

Ruoka on singaporelaisten suuri intohimo.

Singaporelaiset ovat hulluina ruokaan, mikä näkyy erinomaisena ravintolatarjontana. Mutta. Jos Singaporesta löytääkin hyvää ruokaa joka suunnalta, voi Singaporessa, toisin kuin vaikkapa Bangkokissa, törmätä helposti myös huonoon ruokaan.

Itse asiassa todennäköisyys saada Singaporessa keskinkertaista ruokaa on varsin suuri, jos ei katso vähän sen perään, missä ja mitä syö. Itse olen ainakin joutunut viime vuosina pettymään monesti singaporelaisissa ravintoloissa ja hawker-kojuissa silloin, kun olen vain mennyt syömään ensimmäiseen vastaan tulevaan paikkaan.

Arvelisin syyn pettymyksiin olevan siinä, että vuokrat ja kustannukset ovat korkeita, joten monet pikkuravintolat säästävät laadussa ja luottavat, että satunnaisia asiakkaita sattuu paikalle riittävästi.

Eli jos haluaa saada Singaporen ravintoloista kaiken irti, kannattaa katsoa ja tutkia etukäteen, missä syö. Ja seurata vaikkapa näitä Kerran elämässä -sivuston vinkkejä Singaporen ravintoloihin.

Hyvä puoli ravintoloiden valikoimisessa on sekin, että samalla tulee helposti reissattua ruuan perässä myös ydinkeskustan ja turistiseutujen ulkopuolelle. Hyviä esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi Joo Chiatin ja Tiong Bahrun alueet, joissa kannattaa käydä makumatkalla.

Singaporen katuruoka ja parhaat Hawker centre -ruokamarkkinat

Kanariisi on Singaporen kansallisruoka ja parhaimmillaan ruokamarkkinoilla. Kuva: AS Food studio / Shutterstock

Singaporelainen katuruoka on hyvää ja edullista. Katuruokaa ei tosin löydä kaduilta vaan hawker centre -ruokamarkkinoilta, joilla on vieri vieressä useita ruokakojuja.

Hawker centre -ruokamarkkinoita on ympäri kaupunkia, ja ne ovatkin erinomaisia paikkoja maistella Singaporen perinteisiä herkkuja. Tarjolla on usein myös ruokaa muualta Aasiasta. Hinnat ovat edulliset: Singaporen ruokamarkkinoilla annokset maksavat vain muutaman euron.

Singaporen katuruokakojuista kuuluisimpia on singaporelaiseen kanariisiin erikoistunut Tian Tian Chicken Rice Restaurant.

Usein myös ostoskeskuksilla on omat hawker centre -henkiset ruokamarkkinansa. Muutama hawker centre on erityisesti vierailemisen arvoinen.

1 Lau Pa Sat – satay-vartaita kauniissa ympäristössä

Lau Pa Sat Food Hawker Centre, Singapore. Kuva: Idris1107 / Shutterstock

Singaporen ylivoimaisesti kaunein hawker centre on Lau Pa Sat, joka sijaitsee keskustassa historiallisessa kauppahallissa. Herkuttelemassa kannattaa käydä jo tunnelman takia – Singaporen muut hawker centret kun ovat ulkoasultaan lähinnä nukkavieruja.

Lau Pa Sat on auki iltaisin seitsemästä eteenpäin, ja kauppahalli tunnetaan erityisesti satay-vartaista, joita grillaillaan pitkissä riveissä.

2 Amoy Street Food Center – Singaporen paras hawker centre

Singaporen hawker center -ruokamarkkinat ovat edullisia paikkoja herkutella. Kuvassa Amoy Street Food Centre. Kuva: Olga Kashubin / Shutterstock

Jos mittapuuksi laittaa Michelin-oppaan, Singaporen hawker centereistä paras on Amoy Street Food Center, jossa peräti neljä ruokakojua on saanut Bib Gourmand -maininnan: A Noodle Story, Famous Crispy Curry Puff, Hong Kee Beef Noodle ja Hoo Kee Rice Dumpling.

Varsin ruman näköinen Amoy Street Food palvelee etenkin läheisen bisneskeskustan valkokaulustyöntekijöitä lounasaikaan, ja jonot ruokakojuihin voivat olla pitkät puolen päivän aikaan. Iltaisin monet ruokakojut ovat kiinni.

3 Maxwell Food Centre ja Singaporen kuuluisin kanariisi

Kanariisiannos. Maxwell Food Centre, Singapore. Kuva: Boy Catalyst / Shutterstock

Melkein Amoy Food Centren vieressä on toinen kuuluisa hawker centre. Maxwell Food Centre tunnetaan etenkin Tian Tian Hainanese Chicken Rice -kojusta, jonka kanariisiannosta pidetään Singaporen parhaana.

Legendaarinen kanariisikoju sai alkunsa 1980-luvulla, kun muuan sähköteknikko päätti toteuttaa unelmansa ja ryhtyä kokiksi. Maxwell Food Centre sykkii elämää niin lounas- kuin illallisaikaankin.

4 Golden Mile Food Centre – brutaalin kiehtova

Neljäs kuuluisa hawker center on Golden Mile Food Centre, joka on saanut nimensä vieressä kohoavasta brutalistisen mahtavasta Golden Mile -asuintalosta – Singaporen maamerkki omassa sarjassaan.

Erityisen paljon thairavintoloita, ja Golden Mile Food Centre nauttiikin mainetta Singaporen Pikku-Thaimaana.

Golden Mile Food Centren ruokakojuista Bib Gourmand -maininnan ovat saaneet The Fishball Story ja Wedang. Golden Mile Food Center sijaitsee keskustan laidalla, Arabikortteleiden (Haji Lane) itäpuolella.

5 Tekka Centre – intialaisia herkkuja

Pikku-Intian alueella sijaitsevassa Tekka Centressä on puolestaan tarjolla tavallista enemmän intialaisia herkkuja kuten biruyani-riisiannoksia.

Tekka Centrestä löytyy kyllä myös kiinalaisia kojuja kuten suosittu Heng Gi Goose and Duck Rice, joka tarjoilee loistavaa ankkaa (hanhea ei nimestä huolimatta ole enää tarjolla).

Chijmes – luostarista ravintolamaailmaksi

Erikoinen ja erikoisen toimiva yhdistelmä: historiallinen katolinen luostari on saanut uuden elämän tyylikkäänä ravintolamaailmana. Kannattaa käydä ainakin Glasshouse-kahvilasssa, jonka on saanut nimensä tiloistaan, jotka tuovat mieleen valoisan, vanhan ajan kasvihuoneen. Erinomaiset leivonnaiset.

Luostarin kappelissa kuvattiin muuten Crazy Rich Asians -menestyselokuva hääkohtaus.

Chijmes sijaitsee aivan vanhassa hallintokeskustassa Singaporen museoiden ja Raffles Hotelin kupeessa. Vieressä sijaitsee metropysäkki City Hall MRT.

Singaporen Michelin-tähdellä palkitut katukeittiöt

Ravintolamaailma koki vuonna 2016 seismisiä jyrähtelyjä. Kun Michelin Guide julkaisi ensimmäisen Singapore-oppaansa, Michelin-tähden sai kaksi katukeittiötä – ensimmäistä kertaa ravintolaraamatun historiassa.

Aasialaiset katukeittiöt saivat vihdoin ansaitsemansa arvostuksen – eivätkä Michelin-tähdet ole sen jälkeen tarkoittaneet enää ainoastaan juhlavia, huippukalliita ravintoloita.

Ensimmäisinä Michelin-tähdellä palkittuina katukeittiöinä historiaan jäivät Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle sekä Hill Street Tai Hwa Pork Noodles.

Kuuluisaksi tuli etenkin edellinen, sillä se keräsi kahdesta katukeittiöstä suuremman huomion maailman mediasssa. Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle opittiin tuntemaan maailman halvimpana Michelin-tähtiravintolana. Soijassa haudutettu kana-annos riisillä tai nuudeleilla ei maksa kuin pari euroa.

Hill Street Tai Hwa Pork Noodlesissa annokset maksavat selvästi enemmän, viidestä eurosta ylöspäin.

Maailman halvin Michelin-ravintola

michelin-tähti katukeittiö
Tältä näyttää maailman ensimmäinen, Michelin-tähden saanut katuruokakeittiö, Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice. Kuva: Wikimedia Commons

Singaporelaisen kanariisin sijaan ruokakoju Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle on erikoistunut saman tyyppiseen mutta enemmän hongkongilaistyyliseen, soijassa hauduttettuun kanaan, mistä ravintolan nimikin tulee.

Michelin-tähden myötä jonot pitenivät, mutta ruuan hinta ei noussut. Ruokakojun perustajan ja omistaja, Chan Hong Meng, on sanonut, ettei hinnan kohottaminen ei olisi reilua – ruokahan on aivan samaa kuin ennen Michelin-tähden saamista.

Hän on myös kertonut luulleensa, että kyseessä oli vitsi, kun hänelle soitettiin Michelin-oppaasta ja kerrottiin tähden saamisesta. Vielä vuonna 2016 kyseessä oli todellinen uutinen. Sittemmin Michelin-tähtiä ovat saaneet myös hongkongilaiset ja bangkokilaiset katukeittiöt. Tähtiäkin enemmän katukeittiöille on jaettu Bib Gourmand -mainintoja, joita annetaan hyvälle ja edulliselle ruualle.

Chan Hong Mengin suurin toive Michelin-tähden suhteen on miehen mukaan se, että se innostaisi myös nuorempia ravintoloitsijoita pyörittämään ruokakojuja. Nykyiset katuruokayrittäjät kun ikääntyvät jo uhkaavasti.

Chan Hong Men pyörittää edelleen Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken -kojua kahden avustajansa kanssa Chinatown Complexissa aivan Chinatownin sydämessä.

Michelin-maineen – ja kaiketi ulkopuolisen sijoittajan – myötä ravintola on laajentunut eri puolille Aasiaa. Hieman iskevämmällä nimellä – Liao Fan Hawker Chan – brändättyjä spin off -ravintoloita on avattu ainakin Thaimaahan, Malesiaan, Filippiineille, Taiwaniin, Dubaihin ja Australiaan.

Me olemme testanneet Hawker Chanin ravintolan Tapeissa, Taiwanissa. Pikaruoaksi Hawker Chanin herkut ovat oikein erinomaiset – mutteivät ne tietenkään yllä alkuperäisen, herra Chan Hong Menin luotsaaman ravintolan tasolle. Samaa tuntuvat sanovat muutkin Hawker Chanin arvostelut ympäri Aasiaa.

Singaporen parhaat ravintolakadut

Trendikkäät ravintolat tapaavat Singaporessa tulla ja mennä, mutta Chinatownin suositut ravintolakadut pysyvät ja kukoistavat.

Ravintolakadut ovat parhaimmillaan iltaisin – lounausaikaan kannattaa pääosin suunnata muualle syömään, vaikkapa hawker centre -ruokamarkkinoille. Trendikkäisen ruokapaikkojen lisäksi samoilla kaduilla on paljon myös viihtyisiä baareja.

Ravintolakaduista kuuluisin on Telok Ayer, joka muodostaa vilkkaan ja trendikkään ravintola-alueen naapurikatujensa Amoy Streetin ja Stanley Streetin kanssa. Tänne viereisen bisneskeskustan meklarit saapuvat työpäivän jälkeen rentoutumaan.

Mielenkiintoinen vaihtoehto Telok Ayerille on Chinatownin perällä sijaitseva, tunnelmaltaan Telok Ayeria boheemimpi Duxton Hillin alue.

Mukavia ja trendikkäitä travintoloita löytää myös Kampong Glamin eli Arabikorttelien kujilta kuten Haji Lane.

Singaporen parhaat ravintolat

Entäpä Singaporen parhaat ravintolat, ne kaikkein hienoimmat? Kymmenet singaporelaiset ravintolat ovat saaneet Michelin-tähden tai kaksi. Niistä monet tarjoavat ranskalaista ruokaa, ja hintatasoltaan ne on suunnattu bisnestapaamisiin.

Kysymys kuuluukin, kannattaako Singaporeen matkustaa syömään kallista ranskalaista ruokaa? Meidän mielestämme Singaporessa voi hyvällä omalla tunnolla syödä edullisissa paikallisissa ravintoloissa.

Mutta poikkeuksiakin toki on. Muutama Singaporen Michelin-ravintola on erityisesti kokeilemisen arvoinen. Jos haluaa nauttia huikeista näkymistä, ei parempaa paikkaa olekaan kuin Swissotel Stamfordin huipulla, 70 kerroksen korkeudessa sijaitseva Jaan by Kirk Westaway.

Dempsey Hillin hillityn rauhallisella alueella sijaitseva Candlenut on puolestaan maailman ainut peranakan-keittiötä tarjoileva ravintola, joka on saanut Michelin-tähden. Jos haluat maistaa erikoisia, paikallisia makuja täydellisesti kokattuna, tämä on juuri oikea paikka.

Burnt Ends on puolestaan Australialaisen julkkiskokin rakastettu, rento liharavintola, joka sai vihdoin vuonna 2018 Michelin-tähtensä.

Singaporen paras aamiainen

Singapore aamiainen
Chin Mee Chin -kahvilan vieressä East Coast Roadilla on rivi kauniita, vanhoja taloja. Kuva: Antti Helin

Täydellisyyteen tarvitaan kovin vähän. Tarvitaan vain kuppi kahvia, kaksi pehmeäksi keitettyä kananmunaa ja päältä rapeaksi paistettu pullasämpylä, jonka sisällä on voinokare ja kookoshilloa (kaya).

Sellainen on klassinen singaporelainen aamiainen.

Jos haluaa kokea singaporelaisen aamiaisen perinteisimmillään, kannattaa suunnata Chin Mee Chin Confectionery -kahvilaan (204 East Coast Rd.), joka on seissyt sijoillaan vuodesta 1925. Aika on pysähtynyt aavistuksen nukkavierun kahvilan kaakeliseinille ja lommoisille marmoripöydille.

singapore aamiainen
Chin Mee Chin sisustukseltaan hellyttävän nukkavieru. Kuva: Antti Helin

Chin Mee Chinissä vanhat herrat ja tädit hörppivät tuhtia ja kahvia (kopi), joka on sekoitettu aasialaiseen tapaan syntisen makeaan maitosäilykkeeseen. He kopsauttavat kananmunien kuoret rikki ja kaatavat vetelän sisällön syvälle lautaselle. Päälle sirotellaan pippuria ja loraus soijaa ja kokonaisuus hörpätään kerralla suuhun kuin osteri.

Kananmunien keittäminen sopivan veteliksi on taitolaji, jossa Chin Mee Chin loistaa. Vanhoille asiakkaille kelpaa vain juuri oikean asteinen muna.

Parasta ovat kuitenkin pienet, päältä aavistuksen rapeat kaya bun -sämpylät, joiden sisällä on paksu siivu voita. Päälle levitetään keltavihreää kaya-hilloa.

Singapore paras aamiainen
Kaya bun – yksinkertaisen hyvää. Kuva: Antti Helin

Elämä tuntuu kauniilta ja yksinkertaiselta kuin lapsuuden kesinä. On kuin suussa olisi hetken ajan koko maailmankaikkeus.

Singaporelaista aamiaista tarjoillaan ympäri kaupunkia, vaikkapa Ya Kun -ketjun kahviloissa, mutta Chin Mee Chinissä on lyömätön, ajan patinoima tunnelma, joka kannattaa kokea ainakin kerran.

Kahvila sijaitsee hieman syrjässä keskustasta Katongin kaupunginosassa, jonka keskus on vierestä kulkeva, kauniiden vanhojen ja värikkäiden talojen reunustama Joo Chiat Road. Alueella on monta muutakin perinteistä ruokapaikkaa. Aamiaisen ja lounaan välisen ajan voi käyttää vanhoja taloja valokuvaamalla.

 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi