Sentosa – koe ainakin nämä Singaporen puuhasaaren elämykset

Sentosa
Sentosan suurin vetonaula on Kaakkois-Aasian ainoa Universal Studios -huvipuisto. Kuva: Tristan Tan / Shutterstock

Sentosa on singaporelaisten oma huvittelusaari aivan kaupungin keskustan kupeessa. Silta yhdistää saaren kaupunkiin. Sentosassa singaporelaiset – ja turistit – pääsevät nauttimaan hiekkarannoista, Universal Studios -huvipuistosta, maailman suurimpiin kuuluvasta meriakvaariosta ja muusta vapaa-ajan tekemisestä.

Sentosa on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka Singapore on omanlaisensa utopiavaltio. Sillä kyllähän utopiavaltiossa pitää olla myös hiekkarantoja, eikö vain? Ja jos sellaisia ei ole luonnostaan, ne tehdään. Ja surffiaallotkin ovat Singaporessa vain järjestelykysymys.

Sentosa tarkoittaa malaijin kielellä jotakuinkin mielenrauhaa. Viikonloppuisin rauha voi olla Sentosalta kaukana – Sentosalla käy vuosittain noin 20 miljoonaa vierailijaa – mutta varsinkin Sentosan hiekkarannat voivat olla yllättävänkin rauhalliset ja autiot.

Perille pääsee helposti julkisilla. Mutta kannattaako Sentosalla käydä Singaporen lomalla? Lue lisää alta Sentosan saaresta.

Sentosan nähtävyydet

Sentosa
S.E.A. Aquarium eli Singaporen meriakvaario ehti olla muutaman vuoden maailman suurin akvaariomaailma. Kuva: Nattawit Sree / Shutterstock

Sentosan suurimpia vetonauloja ovat Universal Studios Singapore – Kaakkois-Aasia ainoa Universal Studios -huvipuisto – ja S.E.A Aquarium, maailman toiseksi suurin meriakvaario. SEA Aquariumin vieressä on suurehko vesipuisto Adventure Cove Waterpark.

Sentosan nähtävyyksistä kuuluisa on myös 37 metriä korkea Sentosa Merlion, leijonan ja kalan risteytykseltä näyttävä patsas, jonka huipulla on näköalatasanne. Kovin suurta syytä tosin Merlioniin nousuun ja pääsymaksun maksamiseen tuskin on – varsinkin kun Merlionia voi myös ihailla tai ihmetellä aivan ilmaiseksi Singaporen keskustassa.

Seuraavan kerran käyn itse ainakin Sentosa Luge -mäkiautoradalla – jäin poikani kanssa mäkiautoiluun pahasti koukkuun Uuden-Seelannin Queestownissa.

Lisäksi saarella on monta muutakin huvitusta, kuten Merlionin vieressä sijaitseva Madame Tussauds -vahakabinetti ja Kidzania, jossa on tarjolla monenlaisia roolileikkejä lapsille palomiehestä lentokapteeniin. Jos aikoo viettää lasten kanssa Sentosalla koko päivän, Kidzaniassa saa vietettyä mukavasti ilmastoiduissa sisätiloissa päivän kuumimmat tunnit.

Sentosan historiaan Singaporen merilinnoituksena voi tutustua aivan saaren luoteiskärjessä Fort Silosossa.

Netistä voi varata kätevästi etukäteen pääsyliput Sentosan nähtävyyksille.

Sentosan hiekkarannat

Sentosa
Sentosan hiekkarantoja koristavat tekosaaret, joille pääsee pitkin riippusiltoja. Kuva: Roman Rudyak / Shutterstock

Sentosalla on kolme hiekkarantaa – Siloso Beach, Palawan Beah ja Tanjong Beach. Ne ovat kaikki tekorantoja, eli niiden hiekka on tuotu muualta. Rantoja koristavat myös tekosaaret.

Rannoista pisin on Siloso Beach, jolla voi myös kokeilla surffaamista Wave House Sentosan tekoaalloilla.

Rannoista kaunein taitaa olla Palawan Beach, jolla on myös perheen pienimmille kiva, pieni ja ilmainen Palawan Pirate Ship vesipuisto.

Rauhallisin rannoista tapaa olla Tanjong Beach, jota reunustaa Sentosan golfkenttä. Rannalla voi chillailla esimerkiksi Tanjong Beach Clubilla.

Jostain syystä Sentosan hiekan kerrotaan usein olevan tuodun Havaijilta. Wikipedian mukaan hiekka on kuitenkin Indonesiasta ja Malesiasta, mikä kuulostaakin paljon loogisemmalta kuin väitteet havaijilaisesta hiekasta.

Sentosan rannat ovat oikein nätit, mutta uimahaluja vähentää Singaporen edustalla kelluva rahtilaivojan laivasto – Singaporen satama on maailman vilkkaimpia.

Sentosan rantojen ja nähtävyyksien sijainnit näet Singaporen kartalla.

Vierailu Sentosalla – miten Sentosalle pääsee

Sentosa surffaus
Sentosa-saarella pääsee myös surffaamaan – tosin tekoaalloilla. Kuva: Antti Helin

Sentosalle siirtyminen voi tuntua monimutkaiselta, koska vaihtoehtoja on niin monia. Sentosalle kun pääsee sekä Sentosa Express -junalla, kaapelirataa pitkin, bussilla tai kävellen.

Edullisin tapa on yksinkertaisesti kävellä pitkin Sentosa Gateway -siltaa, joka alkaa VivoCity-ostoskeskuksen vierestä. Kävelytie on katettu ja marssimista nopeuttavat lentokentiltä tutut liukuhihnat.

VivoCityyn pääsee keskustasta metrolla, pysäkki MRT Harbourfront.

Sentosalle kulkee myös busseja suoraan keskustasta, esimerkiksi Orchard Roadilta (bussi numero 123).

Sentosa Express

Kävelyn sijaan VivoCityn kolmannesta kerroksesta voi myös nousta Sentosa Express -junaan (liput 2,5 euroa), jolla on kolme pysäkkiä eri puolilla saarta: Waterfront Station (Universal Studios ja SEA Aquarium), Imbiah Station (Merlin-patsas) ja Beach Station (Sentosan rannat).

Kannattaa huomioida, että Sentosa Expressiin pitää ostaa lippu vain, jos nousee kyytiin mantereen puolelta VivoCityn pysäkiltä. Saarella Sentosa Expressiä saa käyttää ilmaiseksi, tosin pysäkit ovat niin lähekkäin, ettei junan käyttäminen lyhennä kovastikaan kävelymatkaa.

Myös paluumatka Sentosa Expressillä VivoCityn pysäkille on ilmainen.

Sentosan kaapelirata

Elämyksellisin tapa kulkea Sentosalle on Singapore Cable Car eli kaapelirata, jota pitkin pääsee gondolihissillä Sentosalle korkeuksissa meren yli. Näköaloista ei voi valittaa. Kaapeliratakyyti Sentosan saarelle maksaa noin 20 euroa.

Nykyisin kaapelirata koostuu kahdesta eri pätkästä. Mielenkiintoisempi näistä on niin sanottu Mount Faber Line, alkuperäinen kaapelirata, joka kulkee ”mantereen puolelta” Sentosalle. Niin sanottu Sentosa Line on vuonna 2015 avattu laajennus, joka kulkee kokonaan Sentosan puolella. Riittää hyvin, että ostaa lipun vain Mount Faber Lineen, emme ole oikein keksineet, mitä lisäarvoa Sentosa Line -laajennuksella on.

Linjat eivät ole suoraan yhteydessä toisiinsa, vaan niillä on viereiset pääteasemat eli jos ostaa lipun molempiin, asemaa pitää vaihtaa kävellen.

Mount Faber Linen kyytiin voi nousta Singaporen päästä sekä Mount Faber Stationilta että Harbourfront Stationilta. Suosittelemme edellistä, koska se on korkeammalla ja koska samalla voi tehdä pienen patikkaretken Mount Faber Parkissa ihailemaan hienoa Henderson Waves -kävelysiltaa.

Gondolihissimatkan voi tehdä myös toiseen suuntaan eli pois Sentosasta – mikä ei ole ollenkaan huono ratkaisu, koska näin välttää todennäköisimmin mahdollisen jonottamisen kaapelirataan (menomatka on paluumatkaa paljon suositumpi) ja yllä mainittu Henderson Waves on valaistu upeasti iltaisin.

Sentosan päässä kaapelirata vie Imbiahin asemalle, josta matkaa voi jatkaa kävellen tai ilmaisella bussilla Sentosan nähtävyyksille kuten Universal Studios -huvipuistoon.

Liikkuminen Sentosan saarella

Sentosan saarella on helppo liikkua kävellen. Tarjolla on myös ilmaisia busseja ja rannalta toiselle kulkeva ilmainen rautatie. Myös Sentosa Expressiä voi käyttää ilmaiseksi saarelle saavuttuaan, pysäkkejä on tosin vain muutama.

Majoitus Sentosalla

Sentosalla on useita erinomaisia hotelleja kuten W Singapore, Shangri-La’s Rasa Sentosa ja Hard Rock Hotel Singapore, jotka voivat olla hyvä valinta sellaisille matkailijoille, jotka saapuvat Singaporeen pitemmälle lomalle ja haluavat viettää kaupunkiloman ohella muutaman päivän rantalomaa.

Suurimmalle osalle matkailijoista kuitenkin tapaa riittää päiväretki Sentosalle Singaporen keskustasta.

Sentosan kokemuksia

Sentosan kokemuksia kertoi Kaakkois-Aasiassa asuva matkailutoimittaja Antti Helin, joka on vieraillut Singaporessa useita kertoja. Eli kannattaako Sentosalla käydä?

”Singaporessa on paljon Sentosaa mielenkiintoisempiakin paikkoja, eli mikään must see -nähtävyys Sentosa ei ole. Mutta Sentosa on ihan jees vierailukohde, jos haluaa käydä huvipuistossa, kaipaa Singaporessa meren äärelle tai käytössä on muuten vain ylimääräistä aikaa. Mielenkiintoiseksi Sentosan tekee se, että saari on niin äärimmäisen keinotekoinen nähtävyys.”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi