Singapore Zoo – maailman paras eläintarha

Orankipienokainen Singaporen eläintarhassa.

Pörröisiä orankeja, valkoisia tiikereitä ja komodonvaraaneja – Singaporen eläintarhaa (Singapore Zoo) ei suotta nauti mainetta maailman parhaana eläintarhana. Tällä sivulla kerrotaan kokemuksia Singaporen eläintarhasta – näillä vinkeillä saat vierailusta kaiken irti.

Mikä tekee Singapore Zoosta hyvän eläintarhan?

Orangit ovat Singapore Zoon supertähtiä. Menestyksekkään kasvatusohjelman ansiosta eläintarhassa on syntynyt jo yli 35 orankia.

Singapore Zoota pidetäänkin yhtenä koko maailman johtavista eläintarhoista, sillä orankien lisäksi siellä kasvatetaan myös monia muita uhanalaisia lajeja, esimerkiksi nenäapinoita. Möhömahaiset ja valtavalla lerssinenällä koreilevat otukset elävät luonnonvaraisina ainoastaan Borneon katoavissa metsissä.

Eläintarhoista voi olla montaa mieltä mutta ainakin Singapore Zoon asukit yritetään pitää mahdollisimman tyytyväisinä. Monet eläimet saavat laiduntaa vapaasti, ja aitauksissa asuvat otuksetkaan eivät ole kaltereiden vaan syvien vallihautojen takana.

Aamiainen orankien kanssa

Singapore Zoo
Singaporen eläintarha on suunniteltu mahdollisimman tunnelmalliseksi.

Pörröinen orankipienokainen, Salama, roikkuu ja keikkuu köydessä kuin kuka tahansa kaksivuotias ihmisapina. Alapuolella Salaman äiti, Binti, istuu puunrungolla ja poseeraa kärsivällisesti kameroitaan heiluttaville turisteille. Bintin vieressä istuu kolme muutakin karvaista orankia. Ne mutustelevat auringonkukan siemeniä ja rapsuttelevat turkkejaan muina miehinä.

Orankeja ei näytä häiritsevän lainkaan se, että turistit jonottavat ottamaan kuvia punaturkkisista serkuistaan. Puunrungolla istuskeleville ihmisapinoille valokuvamallin hommat ovat arkista puuhaa.

Ainoastaan muutaman metrin päässä siemaillaan kahvia ja maistellaan munakkaita ja croissantteja. Jokapäiväinen ”viidakkoaamiainen” Ah Meng -ravintolassa on yksi Singaporen eläintarhan vetonauloista.

Ah Mengin viidakkoaamiainen on melkoinen kokemus: missä muualla on mahdollista katsella orankeja samalla kun siemailee tuoretta kahvia ja mutustaa aamupalaa?

Ravintola aukeaa klo 9, joten aamiaisen ehtii myös nauttia ennen kuin orangit saapuvat paikalle puoli tuntia myöhemmin. Vierailija voi kuvauttaa itsensä orankien kanssa, mutta karvaturrien syöttäminen tai niihin koskeminen on ankarasti kielletty. Oranki on niin läheistä sukua, että se saattaa saada ihmiseltä vaikkapa flunssan.

Vaikka jättäisi viidakkoaamiaisen väliin, orankien kanssa pääsee ryhmäkuvaan myöhemminkin, kolme kertaa päivässä. Kuvaushetket vahvistavat varsinkin lasten tietoisuutta sademetsien suojelemisen tärkeydestä. Henkilökunnan mukaan orangitkin saavat turisteilta virikkeitä yksitoikkoiseen tarhaelämään.

Singaporen eläintarhan valkoiset tiikerit

Singapore Zoo
Valkoinen ihmissyöjätiikeri – Singaporen eläintarhan tiikerien kanssa on tapahtunut traaginen välikohtaus.

Singaporen eläintarhan erikoisuuksiin kuuluvat myös Rewantiikerit eli valkoiset tiikerit. Ne ovat bengalintiikerin värimuunnos, joiden yhteinen kantaisä pyydystettiin Pohjois-Intiassa 1950-luvulla.

Näiden kissapetojen syöttämisen hoitaa tarhan henkilökunta. Vieraat saavat katsella turvallisen välimatkan päästä, kuinka eläintarhan kaksi tiikeriä, Omar ja Winnie, syöksyvät ilman halki heitettyjen kanojen kimppuun kuin maalivahdit jalkapallo-ottelussa.

Tiikereille on maistunut muukin kuin kana. Vuonna 2008 pedot raatelivat hengiltä siivoojan, joka meni niiden aitaukseen. Murhenäytelmä esitettiin kauhistuneiden turistien silmien edessä.

Päiväntasaajalla on tukahduttavan kuuma, ja isot kissat rakastavatkin aitauksensa vallihaudassa uimista. Myös turistin pitää muistaa vilvoitella varjossa ja juoda tarpeeksi vettä.

Eläintarhan parhaat vilvoittelupaikat

Oivallinen hengähdyspaikka löytyy esimerkiksi paviaaniaitauksen luota. Katoksen alla on tuulettimia ja penkkejä, joilla istuessa voi katsella paksun pleksin takana leikkiviä paviaaneja.

Jäähdyttely onnistuu myös puoliksi maan alla olevassa katsomossa, josta käsin voi ihmetellä kääpiövirtahepoja. Sian kokoiset ”vedenalaiset ballerinat” laiduntavat sulavasti lasin takana olevassa altaassaan samalla, kun kymmenet pikkukalat puhdistavat niiden paksua nahkaa.

Kaljurotta – Singaporen eläintarhan erikoinen asukas

Singapore
Lapset rakastavat rumaa kaljurottaa.

Singaporen eläintarhassa ei kannata ihailla vain isoja eläimiä. Eräs omituisimmista – mutta myös suloisimmista – eläintarhan asukkaista on pieni kaljurotta. Labyrinttimaisia tunneleita kaivava jyrsijä on kotoisin Afrikan itäosista. Otus näyttää ryppyiseltä makkaralta, jolla on hampaat.

Lasisen seinän läpi näkyy, kuinka rotat nukkuvat kasoiksi kerääntyneinä ja mussuttavat omenanpalasia pitkissä tunneleissaan.

Opastaulun mukaan kaljurotta elää järjestäytyneissä yhdyskunnissa, kuten mehiläisetkin. Otukset ovat vastustuskykyisiä syövälle, ja väitetään etteivät ne tunne kipua. Kaljurotta voi elää jopa 28-vuotiaaksi. Se on todella pitkä ikä jyrsijälle.

Fragile Forest – Singaporen eläintarhan kiehtovin nähtävyys

Singapore Zoo
Kääpiökauris on suomalaisen jäniksen kokoinen otus.

Eläintarhan kiehtovin nähtävyys on Fragile Forest, jonka ihailuun kannattaa käyttää kokonainen tunti. Tiheällä verkolla katettu aitaus on kuin kuumankostea sademetsä. Valtavat perhoset leijuvat ympärillä ja sateenkaaren väriset papukaijat kirkuvat latvustossa. Pensaiden alla käyskentelee jäniksen kokoisia kääpiökauriita.

Fragile Forestissa on helppoa unohtaa olevansa eläintarhassa. Korotetulla katselutasanteella vieras pääsee tuijottamaan silmästä silmään karvaista ja siivekästä olentoa, joka roikkuu oksista pää alaspäin. Se on hedelmälepakko. Uteliaat kissamakit pomppivat ympäriinsä aivan kosketusetäisyydellä. Vieraan on pidettävä mielessä, että eläinten koskeminen on kiellettyä.

Singapore Zoon naapurit – Night Safari vai River Safari?

Singapore Zoo
Kissamakit loikkivat vapaina Fragile Forest -alueella.

Singaporen eläintarhassa käy vuosittain yli puolitoista miljoonaa vierailijaa. Paikka sijaitsee vain puolen tunnin taksimatkan päässä keskustasta, mutta tuo mieleen trooppisen metsän. 26 hehtaarin kokoisessa tarhassa elää yli 300 nisäkäs-, lintu- ja matelijalajia. Vieressä sijaitsevat lisäksi Singaporen eläintarhan sisarpuistot Night Safari ja River Safari.

Harvan matkalaisen voimat riittävät kaikkiin kolmeen eläintarhaan kerralla. Vierailijan kannattaakin suunnitella etukäteen, miten aikoo aikansa jakaa Singapore Zoon, River Safarin ja Night Safarin kesken.

Eläinpuistoista paras on Singapore Zoo, jota ei ainakaan kannata jättää väliin. Mutta kumpi kannattaa valita sen rinnalle, River Safari vai Night Safari?

Night Safari on River Safaria kuuluisampi – Night Safari rankataan usein Singaporen tärkeimpien nähtävyyksien joukkoon.

Mutta niin hieno kuin Night Safari onkin, on siitä tullut niin suosittu aasialaisten turistiryhmien kanssa, että kokemus voi olla ruuhkainen. Varsinkin aasialaisten loma-aikaan saa jonottaa jo pitkän tovin sisälle päästäkseen. Lisää jonottamista on luvassa Night Safarin juna-ajeluun. Arkisin tilanne on onneksi parempi. Lue lisää Singaporen Night Safarista.

Eläintarhaa ja akvaariota yhdistelevässä River Safarissa ei sen sijaan ole ruuhkia, vaan kokemus on rento ja mukava päätös pitkälle päivälle eläintarhassa.

Singaporen eläintarhan ravintolat

Singapore Zoo
Singaporen eläintarhassa pääsee myös ihailemaan myrkyllisiä komodonvaraaneja.

Singaporen eläintarhan sisällä on ravintoloita samoin eläintarhan edustalla. Suuria gourmet-elämyksiä ne eivät tarjoa.

Hyvä vaihtoehto onkin ottaa omat eväät mukaan.

Eläintarhan alueella voi täyttää vesipullot ilmaiseksi.

Singapore Zoon aukioloajat

Singaporen eläintarha on avoinna klo 8.30-18. Pääsylipun yhteydessä voi ostaa lipun eläintarhan alueella kiertävään junaan. Kovin kätevä liikkumaväline juna ei kuitenkaan ole, joten siitä ei kannata maksaa lisämaksua.

River Safari sulkee ovensa klo 19, joten sinne kannattaa suunnata Singapore Zoon jälkeen.

Night Safari aukeaa klo 19.30 ja sulkee porttinsa puoliltaöin.

Miten Singaporen eläintarhaan pääsee?

Kätevimmin eläintarhaan matkustaa Singaporen keskustasta taksilla. Taksimatka maksaa parikymmentä euroa. Perille pääsee Singaporen keskustasta myös eläintarhan omalla bussilla.

Voit välttää jonottamista, kun varaat etukäteen netistä Singaporen eläintarhan pääsylipun.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi