Kuka oli Sir Stamford Raffles?

raffles-patsas
Stamford Rafflesia pidetään Singaporen perustajana. Hänen patsaansa on löytää Singaporen keskustasta. Kuva: Antti Helin

Sir Stamford Rafflesin (1781–1826) nimi tulee nopeasti Singaporessa: Rafflesin mukaan on nimetty Singaporessa ostoskeskus, sairaala ja kouluja, aukio ja metroasema sekä yksi Aasian legendaarisimmista hotelleista, Raffles Hotel.

Rafflesin mukaan on myös nimetty kaloja, lintuja, hämähäkki ja maailman suurin kukka, kerrassaan jättimäisen kokoinen rafflesia. Hänen nimiinsä on laitettu myös Indonesiassa Jaavalla sijaitseva Borobudurin temppelin löytäminen (vaikkei Raffles koskaan henkilökohtaisesti temppelillä käynytkään).

Kuka kumma sitten Raffles oli?

Raffles perusti Singaporen

Stamford Raffles
Singaporen bisneskeskustan pilvenpiirtäjät nousevat Stamford Rafflesin patsaan taustalla. Kuva: Antti Helin

Raffles oli brittiläisen imperiumin virkamies, jota pidettiin aikansa oloihin poikkeuksellisen valistuneena ja avarakatseisena. Hän arvosti aasialaista kulttuuria, ja harrasti vapaa-ajallaan innokkaasti sekä biologiaa että Aasian historiaa, joista hän julkaisikin teoksia.

Parhaiten Raffles tunnetaan Singaporen perustajana. Palveltuaan virkamiehenä Penangissa, Malakkassa ja Sumatralla hän perusti brittien kauppatukikohden Singaporen alueella. Sitä ennen Singaporen viidakkoinen ja soinen saari oli harvaan asuttua. Kauppatukikohdasta alkoi Singaporen maineen kasvu tärkeänä satamana.

Jos Aasia kiehtoikin Rafflesia, koitui se lopulta hänen kohtalokseen. Talousvaikeuksissa ja terveytensä heikennyttä Raffles palasi Lontooseen sairaana miehenä ja kuoli päivää ennen 45-vuotissyntymäpäiväänsä.

Häneltä evättiin arvolleen sopiva hautapaikka paikallisessa kirkossa, koska hän vastusti orjakauppaa, ja kirkkoherran perhe oli rikastunut orjakaupalla Jamaikalla.

Rafflesin patsas Singaporessa

Rafflesin patsas koristaa Singaporenjoen rantaa Singaporen keskustassa paikalla, jolle hän alun perin rantautui. Sopivasti vieressä on Asian Civilisations Museum – kuin merkkinä Rafflesin kiinnostuksesta aasialaista kulttuuria kohtaan. Joen vastarannalla kohoavat Singaporen bisneskeskustan pilvenpiirtäjät.

Patsaan sijainti on keskeinen – muttei sentään niin hieno kuin Singaporen kuuluisimmalla patsaalla, Merlionilla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi