Karibian parhaat saaret

Karibian parhaat saaret

Bahaman Atlantis-hotelli on maailmankuulu. Sisarhotelli sijaitsee Dubaissa.

Karibia – voiko kauniimpaa nimeä kuvitellakaan unelmien matkakohteelle? Jo pelkkä Karibian nimen lausuminen vie mielen paratiisimaisiin rantamaisemiin valkoisen hiekan ja turkoosin meren äärelle.

Sitä Karibia tarjoaakin matkailijalle myös todellisuudessa. Mutta minne Karibialla oikein kannattaa matkustaa unelmaansa toteuttamaan?

Karibialla on niin paljon saaria, että monelta menee sormi suuhun pelkästään Karibian saarten nimiä ynnätessä. Miten ihmeessä niiden joukosta onnistuu valitsemaan Karibian parhaan saaren, jossa Karibian-lomasta tulee taatusti onnistunut ja ikimuistoinen?

Vastaus riippuu tietenkin omista toiveista, ja niiden toteuttamista helpottaaksemme valitsimme Karibian parhaat saaret.

Kohteen tunnelmaan vaikuttaa paljon sekin, matkustaako isolle vai pienelle Karibianmeren saarelle. Karibian isoja saaria ovat Kuuba, Dominikaaninen tasavalta ja Jamaika. Idyllisiä pikkusaaria löytyy Pieniltä Antilleiltaja Hollannin ABC-saarilta. Kuubassa on hyvin erilainen tunnelma kuin vaikkapa pikkuruisella Antigualla.

Kulttuurisestikin Karibian saaret ovat monenlaisia: osa saarista on itsenäisiä, toiset kuuluvat Ranskaan, Hollantiin tai Isoon-Britanniaan. Yhdysvalloillakin on yksi saari Karibialla: Puerto Rico.

Kaikilla Karibian saarilla ei ole mitenkään mahdollista käydä kerralla tai edes useallakaan Karibian-matkalla.

Kannattaa myös huomioida, että Karibianmerestä pääsee nauttimaan kustannustehokkaasti myös Meksikosta käsin eli Jukatanin niemimaalla, jossa voi rantojen ja sukellusmaastojen lisäksi ihailla myös mayakulttuurin raunioita.

Kuuba – Karibian kiehtovin saari

Havannaa voi kuvata vain kliseillä – Havannan todellisuus on koettava itse. Kuva Ashu Mathura, CC

Karibian kiehtovin saari on Kuuba, joka on myös Karibian suurin valtio. Rantojen lisäksi Kuubassa riittää nähtävää ja koettavaa Havannassa, Trinidadin kauniissa vanhassa kaupungissa ja sikariviljelmillä.

Vaikka Kuubasta löytyykin upeita rantoja, ei Kuubaan kannata mennä pelkästään rantalomalle, vaan parhaimmillaan Kuuba on kiertomatkoilla.

Omatoiminen matkaaja voi yhdistää Kuuban lomaan myös sukeltamista, joka on Kuubassa yllättävänkin hyvää.

Lue lisää Kuubasta.

Bahama – paratiisirantoja ja haisukelluksia

Bahaman haisukellukset kuuluvat maailman parhaisiin.

Karibian saarista lähimpänä Floridaa sijaitsevaa Bahamaa kutsutaan Yhdysvaltain Kanariansaariksi, niin suosittu lomakohde Bahama on amerikkalaisten keskuudessa.

Bahaman rannat ovatkin Turks ja Caicossaarten ohella Karibian upeimmat: turkoosia vettä riittää silmänkantamattomiin.

Bahama on suuntautunut luksuslomailuun. Juuri Bahamalta löytyy yksi maailman huikeimmista rantahotelleista, vesipuistostaan kuuluisa Atlantis.

Todelliseksi kerran elämässä -kohteeksi Bahaman nostavat kuitenkin saariston haisukellukset, jotka ovat vertaansa vailla. Bahamalla pääsee sukeltamaan niin vasarahaiden kuin tiikerihaidenkin kanssa.

Jamaika – reggaeta, rastafareja ja merirosvotarinoita

Jamaika tunnetaan värikkyydestään.

Jamaikalle matkailijoita vetää etenkin saaren asema reggaemusiikin ja rastafarien kotina. Jamaikalla onkin aivan omanlaisensa tunnelma. Sisämaasta löytyy myös upeaa luontoa, kuten paratiisimaisia vesiputouksia.

Jamaikan erikoisimpia elämyksiä on kymmenen metrin syvyyteen maanjäristyksessä uponnut merirosvojen kaupunki Port Royal, jonka raunioille pääsee sukeltamaan.

Cayman saaret – Karibian paras matkakohde sukeltajille

Pikkuruiset Cayman-saaret sijaitsevat omassa rauhassaan syrjässä muusta saaristosta Kuuban ja Keski-Amerikan välissä. Saarista pienempi, pikkuruinen Little Cayman on Karibian paras sukelluskohde, varsinkin jos haluaa sukeltaa hienoilla koralliseinämillä.

Dominikaaninen tasavalta – Karibia pakettimatkalla

Dominikaanisessa tasavallassa riittää palmujen reunustamaa rantaviivaa.

Dominikaaninen tasavalta on ainakin monelle suomalaiselle ensimmäinen kosketus Karibian-matkailuun. Dominikaaniseen tasavaltaan kun tehdään Suomestakin varsin kohtuuhintaisia pakettimatkoja.

Pinta-alaltaan ja väkimäärältään Dominikaaninen tasavalta on Karibian toiseksi suurin valtio, joten ei kannata kuvitella saapuvansa lomalle pienelle paratiisisaarelle. Sen sijaan lomalla Dominikaanisessa tasavallassa pääsee nauttimaan monipuolisista maisemista: hiekkarantojen lisäksi on vuoristoa ja viidakoita.

Dominikaanisen tasavallan pääkaupungin Santo Domingon vanhakaupunki on puolestaan Unescon maailmanperintökohde – täältä alkoi Uuden maailman valloitus.

Puerto Rico – pieni pala Yhdysvaltoja Karibialla

Puerto Ricon pääkaupunki San Juan on ihanan värikäs kaupunki.

Puerto Rico on Yhdysvaltain Ahvenanmaa – pieni, autonominen saarivaltio, joka on kulttuuriltaan omanlaisensa, ja silti selvästi enemmän amerikkalainen kuin Karibian muut saaret.

Puerto Rico on kätevä paikka kokea Karibian saarten monet puolet yhdellä kertaa. Puerto Ricon pääkaupunki San Juan on koko Karibian kiehtovin kaupunki kauniine vanhoine keskustoineen ja linnoituksineen. Sisämaassa voi patikoida sademetsässä tai tutustua ylängöllä kahvinviljelykseen. Saaren länsireunalta Rincónista löytyvät Karibian parhaisiin kuuluvat surffiaallot.

Entäpä Puerto Ricon hiekkarannat? Jo pääkaupungin edustalla pääsee viettämään rantaelämää, mutta Puerto Ricon kauneimmat rannat löytyvät pieneltä Culebra-saarelta.

Puerto Ricon hotelleilla on usein omat, yksityiset ranta-alueensa. Puerto Ricoon on tavannut saada Suomesta varsin edullisia lentoja. Lue lisää, miten löytää halvat lennot.

Pienet Antillit – Barbados ja pienten saarten tunnelmaa

Pienet Antillit on Dominikaanisen tasavallan ja Puerto Ricon vierestä kohti Venezuelaa kaartuva, lukemattomien tuliperäisten pikkusaarten saaristo.

Pienten Antillien kuuluisin saari on poptähti Rihannan kotisaari, turismin ja offshore-pankkitoiminnan vaurastuttama Barbados, jossa matkailijaa odottavat upeat hiekkarannat.

Monella muulla Pienten Antillien saarella, kuten Dominicalla (ei sovi sekoittaa Dominikaaniseen tasavaltaan), matkailu on paljon vähäisempää ja tunnelma hyvin paikallinen. Kaikki asukkaat tuntuvat tuntevan toisensa ja matkailijaakin moikataan estotta. Tosin rannat eivät ole kaikilla saarilla kummoiset.

Hollannin ABC-saaret: Aruba, Bonaire ja Curacao

Ennen ihmisten saapumista kuivilla ABC-saarilla viihtyivät lähinnä iguanat.

Hollannin ABC-saaret eli Aruba, Bonaire ja Curacao sijaitsevat erillään Karibian muusta saaristosta aivan Venezuelan rannikon edustalla.

Saaret ovat hyvin pienet ja niiden välillä on helppo tehdä valinta sen mukaan, mistä on eniten kiinnostunut.

Bonairea ympäröi kokonaan suojeltu, kaunis koralliriutta, jolla on yli 90 sukelluskohdetta. Bonaire sopii hyvin myös snorklaukseen, sillä koralliriutalle pääsee suoraan rannasta. Myös makrosukellus kuuluu Bonairella Karibian parhaisiin.

Aruban Eagle Beach on saariryhmän kaunein. Arubalta löytyy myös yksi maailman parhaista hylyistä snorklaajille: toisessa maailmansodassa uponnut komea rahtilaiva SS Antilla makaa matalimmillaan alle kymmenen metrin syvyydessä.

Curacaon Willemstad on puolestaan ABC-saarten viehättävin kaupunki, kuin miniversio Amsterdamista pastellisävyissä.

Paljon muuta tekemistä näillä pikkusaarilla ei olekaan kuin sukeltaminen, snorklaaminen ja hienoista hiekkarannoista nauttiminen. ABC-saarten välillä liikkuu helposti lentäen.

Karibian risteilyt

Suosituimpia tapoja tutustua Karibiaan ovat tietenkin Karibian risteilyt, joilla näkee kerralla ja vaivattomasti useita saaria – tosin hyvin pintapuolisesti.

Karibian risteilyt tulevat yleensä myös Karibian saarilomaa halvemmiksi, kun mukaan laskee majoituksen ja ruuan. Kannattaa huomioida, että päiväretkistä saarille joutuu yleensä maksamaan ekstraa.

Lue lisää risteilemisestä Karibialla.

Karibian vinkit ja kokemukset

Kerro omat vinkkisi ja kokemuksesi Karibian-matkoiltasi ja auta kanssalukijoita valitsemaan itselleen paras saari Karibialta.

Kommentoi