5 x hotellit, joissa on nukuttava kerran elämässä

maailman parhaat hotellit
Savoy Hotel Lontoossa. Kuva: Captain Roger Fento, Flickr CC

Maailman legendaarisimmissa hotelleissa on juhlittu, juoniteltu ja kuoltu. Mutta mikä on maailman kaikista paras hotelli?

”Se oli ruuassa” – Savoy Hotel, Lontoo

Legendaarinen: Juhlistaan. Vuonna 1905 Savoyn sisäpiha täytettiin vedellä ja lavastettiin Venetsiaksi amerikkalaisen miljonäärin kunniaksi. Vieraat illastivat gondolissa, oopperatähti Enrico Caruso lauloi ja valtavan syntymäpäiväkakun kiikutti pöytään vauvanorsu.

Hänkin asui täällä: Oscar Wildeä eivät vakuuttaneet vuonna 1889 valmistuneen hotellin modernit mukavuudet, kuten sähkövalot ja juokseva vesi. ”Mitä turhuutta! Jos kaipaan kuumaa vettä, pyydän tuomaan sitä.” Wilde tuomittiin lopulta vankeuteen juuri Savoyssa harrastamastaan poikarakkaudesta.

Tragedia: Ensimmäisissä Harry Potter -elokuvissa Dumbledorea näytellyt Richard Harris sai Savoyssa kuolettavan sairauskohtauksen. Kun näyttelijää kannettiin paareilla hotellin ravintolan editse, hän kohotti kättään ja murjaisi viimeisen vitsinsä: ”Se oli ruuassa.”

Jospa minäkin: Huoneet alkaen 600 euroa. Savoy on hiljan käynyt läpi perinpohjaisen 260 miljoonan euron jättiremontin. Vanhan tunnelma on säilytetty. Vaikkei hotellissa olisikaan varaa asua, kannattaa piipahtaa ainakin American Barissa, joka toi ensimmäisenä cocktailit Amerikasta Eurooppaan.

Lue lisää Lontoosta tai katso tarjoukset Lontoon Savoyhin!

”Asiakas on aina oikeassa” – Hôtel Ritz, Pariisi

Ritz Hotel sijaitsee Pariisin arvokkaalla Place Vendôme -aukiolla. Kuva: Yair Haklai, Wikimedia Commons
Ritz Hotel sijaitsee Pariisin arvokkaalla Place Vendôme -aukiolla. Kuva: Yair Haklai, Wikimedia Commons

Legendaarinen: Perustajastaan. Vuonna 1898 avatun Ritzin perusti paimenpojasta legendaariseksi hotellinjohtajaksi noussut sveitsiläinen César Ritz. Hän asetti uudet mittapuut hotellien ylellisyydelle ja lausui ensimmäisenä ajatuksen siitä, että asiakas on aina oikeassa.

Hänkin asui täällä: Muotisuunnittelija Coco Chanel asui Ritzissä 30 vuotta. Toisen maailmansodan aikaan hän vehkeili hotelliin majoittuneiden natsien kanssa ja koetti saada haltuunsa Chanel No 5 -hajuveden, jonka oikeudet omistivat juutalaiset parfymeristiveljekset.

Tragedia: Vuonna 1997 rakastavaiset prinsessa Diana ja Dodi Fayed pakenivat paparazzeja hotellin takaovesta. Takaa-ajo jatkui ylinopeutta Pariisin öisillä kaduilla ja päättyi kohtalokkaaseen kolariin autotunnelissa.

Jospa minäkin: Huoneet alkaen 1000 euroa. Käy ainakin Hemingway Barissa tapaamassa maailman parhaana baarimikkona pidettyä Colin Fieldiä. Herra Field lukee päivittäin sanomalehdet useilla kielillä ja jutustelee sulavasti niin pörssikursseista kuin keskiajan taiteesta.

Lue lisää Pariisista tai katso tarjoukset Hotel Ritziin!

Singapore Slingin koti – Raffles Hotel, Singapore

Raffles on Singaporen harvoja paikkoja, jossa saa sotkea.
Raffles on Singaporen harvoja paikkoja, jossa saa sotkea.

Legendaarinen: Cocktailistaan. Singapore Sling kehitettiin hotellin Long Barissa 1900-luvun alussa. Monimutkaisessa drinkissä on aineksina giniä, cherryä, Bénédictine-yrttilikööriä ja ananasmehua. Alun perin ananaksiksi kelpasivat vain Borneon saarella kasvatetut.

Hänkin asui täällä: Kirjailija Somerset Maugham tapasi istuskella klassisen tyylikkään kolonialistihotellin palmupuutarhassa ja kirjoittaa novelleja frangipanipuun varjossa. Aiheet tarinoihinsa kirjailija sai juoruista, joita hän kuunteli sivukorvalla Singaporen silmäätekeviltä.

Tragedia: Ennen brittien siirtomaa-aikaa Singaporea peitti tiheä sademetsä. Saaren viimeinen tiikeri ammuttiin Rafflesin biljardihuoneessa elokuussa 1902. Hotellissa on edelleen jäljellä yksi alkuperäisistä biljardipöydistä.

Jospa minäkin: Long Barin singapore slingit ovat niin suosittuja, että niitä tarjoiltiin vuosikaudet valmiiksi miksattuina. Nyt tilanne saattaa olla toinen: Raffles-hotelli avattiin parin vuoden remontoinnin jälkeen uudelleen vuonna 2019 ja Slingapore Slingienkin pitäisi olla taas huippuluokkaa.

Lue lisää Singaporesta tai katso tarjoukset Singaporen Rafflesiin!

Suuseksiä Janis Joplinin kanssa – Chelsea Hotel, New York

Chelsea Hotel. Kuva: Andrew Malone, Flickr CC
Toivottavasti remontti ei muuta Chelsea Hotelin boheemia tunnelmaa. Kuva: Andrew Malone, Flickr CC

Legendaarinen: Boheemisuudestaan. 1950-luvulta lähtien hotelli on ollut vastakulttuurin kehto, jossa ovat asuneet lukemattomat muusikot, kirjailijat ja kuvataitelijat. Arthur Millerin mukaan Chelsean hississä tuli pilveen pelkästä kannabiksen kärystä, ja Jack Kerouac kirjoitti siellä romaaninsa Matkalla. Leonard Cohenin kappale Chelsea Hotel No 2 kertoo Cohenin hotellissa Janis Joplinilta saamastaan suuseksistä.

Hänkin asui täällä: Bob Dylan asui 1960-luvulla Chelseassa vuosikaudet vaimonsa Saran ja vastasyntyneen poikansa Jessen kanssa. Nimensäkin hän muutti Zimmermanista Dylaniksi hotellin innoittamana: Chelsea Hotelissa oli menehtynyt viinaan hänen idolinsa, runoilija Dylan Thomas (juotuaan legendan mukaan 18 viskiä White House Tavernissa).

Tragedia: Lokakuussa 1978 punktähti Sid Viciousin tyttöystävä Nancy Spungen löydettiin puukotettuna huoneesta numero 100. Murhasta epäilty Sid Vicious päästettiin vapaalle takuita vastaan, ja hän kuoli neljä kuukautta myöhemmin heroiinin yliannostukseen.

Jospa minäkin: Chelsea Hotel on ollut remontissa ja suljettuna vuodesta 2011 saakka, tosin sen pitkäaikaiset vuokra-asukkaat ovat saaneet jatkaa asumista. Hotellin on luvattu aukeavan uudestaan vuonna 2016. Sitä odotellessa voi kuunnella Leonard Cohenin kappaletta: ”Giving me head on the unmade bed, while the limousin was waiting on the street.”

Lue lisää New Yorkista.

Fellinin haaveissa – Grand Hotel Rimini, Rimini

Legendaarinen: Frederico Fellinistä. Köyhänä pikkupoikana Fellini vakoili puiden takaa, miten rikkaat ja kuuluisat viettivät palatsimaisessa hotellissa leppoisaa elämää, la dolce vitaa. Maineeseen noustuaan Fellinistä itsestään tuli hotellin vakiovieras.

Hänkin asui täällä: Egyptistä maanpakoon ajettu kuningas Farouk viihtyi 1950-luvun alussa hotellissa. Kruununsa menettänyt, ylipainoinen ja pornografiaan mieltynyt kuningas bongattiin hotellin suuresta tanssialista ainoana vaatetuksenaan fetsihattu.

Tragedia: Fellini oli lempisviitissään vuonna 1993, kun hän sai sydänkohtauksen kesken puhelinkeskustelun. Luurin toisessa päässä ollut ystävä hälytti paikalle hotellin henkilökunnan. Fellini löydettiin lattialta makaamasta, ja hän kuoli myöhemmin sairaalassa.

Jospa minäkin: Huoneet alkaen 170 euroa. Myös Fellinin sviittiin pääsee yöpymään. Ennen matkaa Adrianmeren hiekkarannoille kannattaa katsoa Fellinin omaelämäkerrallinen elokuva Amarcord, jossa hotelli on keskeisessä osassa.

Lue lisää Riministä tai katso tarjoukset Grand Hotel Riminiin!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi