Airbnb, huonosti kävi

airbnb huono kokemus
Airbnb on mainio palvelu silloin kun kaikki menee hyvin. Mutta joskus asiat menevät pieleen.

Airbnb on parhaimmillaan mainio tapa asua hotellia edullisemmin. Mutta varaudu siihen, että voit myös joutua ongelmiin. Minä pääsin nauttimaan kännisen vuokraisännän yöllisestä yllätysvierailusta. Huonomminkin on palvelun käyttäjille käynyt.

Teksti Antti Helin

Herään keskellä yötä ovelta kuuluviin ääniin. Asunnon ulko-ovi on auennut varmuusketjun varaan, jota räplää käytävän puolelta kurkotteleva käsi.

”Mitä hittoa!” huudan unenpöpperössä englanniksi.

Olen vaimoni kanssa New Yorkin Midtownissa yksityisasunnossa, jonka olen vuokrannut Airbnb-palvelun kautta. Ovenraosta pilkistää kaksi kookasta miestä. Murtovarkaitako kämppään on tunkemassa?

”It’s cool man!” humalainen ääni örisee ovelta. ”Se olen minä, Karim.”

Karim on asunnon vuokraaja (eli Airbnb:n termein host), jota en ole koskaan tavannut. Katson kelloa: 2.30 aamuyöllä.

Kömmin ylös sängystä ja käyn vastentahtoisesti päästämässä miehet sisään. Mitä muutakaan voisin tehdä? Tämä kuitenkin on Karimin kämppä, enkä halua riitautua kämpän haltijan kanssa. Olettaen, että sisään pyrkivä mies todella on Karim.

Ovenraosta pilkistää kaksi kookasta miestä. Murtovarkaitako kämppään on tunkemassa?

”Onko kaikki ok? Tulin vain hakemaan jotain”, Karim sopertaa ja kahmii mukaansa viinapulloja oven vieressä olevasta keittiönurkkauksesta.

Hänen valtavan kokoinen kaverinsa naureskelee: ”Karim on naapuri helvetistä. Voinko muuten käydä vessassa?”

Siitä vaan.

Miehet häipyvät. Ja palaavat vartin päästä oven taakse. Makaan sängyssä ja kuuntelen oven läpi kuuluu kinastelua. Karim haluaisi soittaa ovikelloa, mutta hänen kaverinsa käskee häntä palaamaan. ”Et sä enää voi sinne mennä!”

Lopulta Karim tottelee. Äänet katoavat. Rauha laskeutuu. Vaimoltani kestää pitkään saada uudelleen unta. Aamulla hän menee silmät ristissä työpalaveriin.

Vuokraisäntänä poliisin vanha tuttu

Olemme vuokranneet kämpän viikoksi, ja välikohtaus tapahtuu viikon puolivälissä. Sen jälkeen Karimista ei kuulu pariin päivään mitään, silti vähän jännittää, minkälaiselta psykopaatilta olemme kämpän vuokranneet. Siihen saamme vastauksen viimeisenä iltana, kun palaamme kaupungilta.

Kämpän oveen on teipattu häätöilmoitus, kolmin kappalein. Ilmoituksessa Karimin kerrotaan huutavan kämpässään keskellä yötä, luukuttavan musiikkia täysillä, paiskovan esineitä seiniin ja käyttäytyvän aggressiivisesti naapureitaan kohtaan. Ilmoituksessa todetaan, että poliisi on vienyt hänet kotoaan putkaan muutaman kerran.

Häätöilmoituksessa vuokraisäntämme kerrotaan huutavan kämpässään keskellä yötä, paiskovan esineitä seiniin ja käyttäytyvän aggressiivisesti naapureitaan kohtaan.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kokeilemme Airbnb-palvelua, jossa tavalliset ihmiset voivat vuokrata asuntojaan väliaikaisesti lyhyeksi tai pidemmäksikin aikaa matkailijoiden käyttöön. Ja jos se on vaimostani kiinni, niin ensimmäinen kerta on myös viimeinen. Onneksi sentään ajatus Airbnb:n kokeilemisesta tuli häneltä. Muuten saisin kuulla tästä lopun ikäni.

Loppujen lopuksi olimme silti varsin tyytyväisiä, että vuokrasimme kämpän Airbnb:n kautta. Saimme asunnon aivan vaimon kokouspaikan vierestä hotellihuonetta halvemmalla. Ja kämppämme oli paljon tilavampi kuin kalliimmat hotellihuoneet. Siihen nähden kännissä asuntoon keskellä yötä tunkeutuva, väkivaltaan taipuvainen vuokraisäntä on melkein siedettävä pieni vastoinkäyminen. Onhan?

Ei oikeastaan. Muutamassa vuodessa Airbnb:stä on tullut valtavan suosittu. Palvelulla on listoillaan 550 000 kämppää ympäri maailmaa, enemmän kuin yhdelläkään isolla hotelliketjulla on huoneita. Viime vuonna Airbnb majoitti kuusi miljoonaa asiakasta – ja samaan aikaan kaupungit menettävät verotuloja, joita ne saisivat hotelliyöpymisistä. Airbnb:n arvoksi on arvioitu 10 miljardia dollaria, enemmän kuin esimerkiksi Hyatt-ketjun.

Näin isolta toimijalta voisi toivoa moitteetonta palvelua.

Airbnb – varaudu ongelmiin

Valitinko sitten Karimista Airbnb:lle tai kirjoitinko hänestä negatiivisen arvion (palvelun käyttäjien arviot ovat palvelun laaduntarkkailua)? En. Ajattelin, että voisi näyttää epäilyttävältä, jos ensimmäinen Airbnb:hin jättämäni arvioni olisi negatiivinen. Kuka sellaisen jälkeen haluaisi vuokrata minulle kämppänsä, jos päättäisin kokeilla palvelua uudestaan. Muuta käyttäjäthän saattaisivat ajatella, että minä olen sekopää, joka valittaa pienistä. Ja Karimhan joutuu joka tapauksessa muuttamaan asunnostaan. Case closed.

Airbnb mainostaa, että vain häviävän pieni osa palvelun käyttäjistä törmää vaikeuksiin. Sitä on vaikea uskoa ainakaan oman kokemukseni perusteella. Olen tuskin yksi miljoonasta. Pikemminkin on todennäköistä, että minun tapaani moni muukin käyttäjä jättää pienet tai vähän suuremmatkin ongelmat ilmoittamatta. Mikä on tietenkin huono ratkaisu sekä Airbnb:n että sen käyttäjien kannalta. Palvelu näyttää turvallisemmalta ja ongelmattomammalta kuin se onkaan.

Huonomminkin on käynyt: vuokralaiset ovat laittaneet kämpän remonttiin ja vuokraisäntä on koettanut huumata vuokralaisensa.

Nopealla googlaamisella paljastuukin, että aika moni käyttäjä näyttää törmäävän ainakin pieniin ongelmiin: asunnon vuokraajat peruvat diilin viime hetkellä, edelliset vuokralaiset eivät olekaan vielä lähteneet, kukaan ei ole toimittamassa avainta kämppään, kämppä on siivoton ja niin edelleen. Myös hurjempia tarinoita voi lukea: vuokralaiset ovat laittaneet kämpän remonttiin ja vuokraisäntä on koettanut huumata vuokralaisensa.

Varaudu siis kaikkeen mahdolliseen, kun menet tuntemattoman kämppään asumaan. Parhaimmillaan Airbnb auttaa säästämään rahaa ja sen avulla voi sekä tutustua mukaviin ihmisiin että päästä asumaan mielenkiintoisille paikallisten asuinalueille (mitä Midtown ei tietenkään ollut).

Mutta jos olet allerginen ikäville yllätyksille ja haluat olla varma turvallisuudestasi, valitse hotelli.

Lue lisää Airbnb:stä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi