Mies nimeltä Nakit Ja Muusi

penang-laksa
Kuva Jonathan Lin, Flickr CC

Miltä tuntuisi, jos Suomessa tapaisit miehen nimeltä herra Nakit Ja Muusi? Suunnilleen samanlainen vaikutus suomalaisella Kari Laaksolla oli malesialaisiin.

Teksti Antti Helin

Malesialaisen hotellin vastaanottovirkailija ei ole uskoa kuulemaansa.

”Mister Kari Laksa? Ei voi olla totta”, nuori nainen sanoo, ja ratkeaa tiskin takana hihitykseen. Asiakas se vasta kaskun sutkaisi.

Asiakas ei tosin itse ymmärrä, mitä hassua hänessä, tavallisen näköisessä suomalaismiehessä on. ”Kyllä. Kari Laakso. Kari L-a-a-k-s-o”, hän tavaa hitaasti ja ojentaa passinsa.

Hups. Vastaanottovirkailija punastuu. Se ei sitten ollutkaan vitsi.

”Oi, anteeksi herra Kari Laksa” hän pahoittelee – ja menettää uudestaan pokkansa. ”Kari Laksa. Hi hi hii.”

Iltalehden valokuvaaja Kari Laakso pyörittelee kummastuneena päätään. Hulluja nuo malesialaiset. Hän katsahtaa vielä vaistomaisesti paitaansa. Ei, ei kahvitahroja eikä muutakaan omituista.

Samanlaista hilpeyttä Kari Laakso herättää muissakin matkan varren majapaikoissa.

”Vastaanottovirkailija soitti hotellin johtajalle ja tarkisti, että olette oikea asiakas ettekä mikään vitsi.”

Eräässä hotellissa on jopa osattu varautua merkillisen suomalaisen tuloon. Iso osa hotellihenkilökunnasta on kerääntynyt aulaan katsomaan, miltä mahtaa näyttää herra Kari Laksa.

Lopulta paikallinen matkaopas rohkaisee mielensä ja kertoo, mistä on kysymys, suomalaisen kasvojen menettämisenkin uhalla. Kari Laakso ääntyy malesialaisten suussa kari laksaksi, joka on paikallinen kansallisruoka, eräänlainen currykeitto.

”Kun vastaanottovirkailija näki teidän nimenne hotellivarauksessa, hän soitti hotellin johtajalle ja tarkisti, että olette oikea asiakas ettekä mikään vitsi”, opas kertoo.

Matkan mittaan Kari Laakso oppii suhtautumaan herättämäänsä huomioon fatalistisen ymmärtävästi, turhia punastelematta. Sillä minkäs sille voi: malesialaisia voi tuskin syyttää heidän pienoisesta hysteriastaan. Miten mahdettaisiinkaan reagoida Seinäjoen hotelli Cumuluksessa, jos paikalle astelisi herra Maxa Laatikko tai neiti Herne Geitto?