Kypros – monipuolisempi matkakohde kuin uskoitkaan!

Kypros Bridge of Lovers
Bridge of Lovers eli Rakastavaisten silta on komea kivimuodostelma Kyproksella. Kuva: P A / Shutterstock

Kypros on matkakohteena paljon monipuolisempi kuin uskoitkaan. Jos Kypros tunnetaankin parhaiten upeista rannoistaan, on saarella myös paljon kiehtovia nähtävyyksiä. Kyproksella on kivikauden asutuksia, antiikin raunioita, Bysantin ajan luostareita ja keskiaikaisia linnoja vähän siellä sun täällä.

Mutta ne rannat! Meri on kirkasta ja ihanan turkoosia. Vesi Kyproksen edustalla kuuluu Euroopan puhtaimpiin. Maa onkin Välimeren parhaita sukelluskohteita.

Rakkauden jumalatar nousi merestä Afroditen rannalla. Ainakin tarinoiden mukaan. Niin myyttisen rannan näkeminen on jo yksin hyvä syy matkustaa Kyprokselle.

Kypros Pafos basilika
Tunnelmallinen Panagia Chrysopolitissan basilika, Pafos. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Ihmeteltävää riittää maan historiassa ja kulttuurissa. Kypros on kreikkalainen saari Turkin kainalossa, kulttuurien kohtaamispisteessä. Maantieteellisesti Kypros on jo Lähi-itää mutta kulttuurisesti vielä Eurooppaa – turkkilaisella silauksella. Juuri se tekee Kyproksesta kiehtovan lomakohteen.

Vuodesta 1974 asti saari on ollut kahtia jaettu. Saaren eteläpuolella on kreikkalaishenkinen Kyproksen tasavalta ja pohjoispuolella Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta (jonka valtion tosin vain Turkki on tunnustanut). Rajan ylittäminen onnistuu passia näyttämällä.

Turismi on kehittynyt Etelä-Kyproksella, kun turkkilainen Pohjois-Kypros on jäänyt kiehtovalla tavalla ajan unohtamaksi. Pohjois-Kyprokselta löytyy menneiden aikojen Kypros.

Nimensä Kypros on muuten saanut antiikin ajan kuparikaivoksistaan eikä sypresseistä, joita niitäkin kasvaa saarella.

Kyproksen nähtävyydet

Kypros Kyrenia linna
Pohjois-Kyproksen puolella sijaitseva Kyrenia on lähes pakollinen retkikohde. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Esihistoriallisia kyliä, antiikin ajan raunioita, vuoristokirkkoja, keskiaikaisia linnoja ja aavekaupunki. Kyproksella riittää näkemistä ja tekemistä. Päälle tulevat vielä vesipuistot, huvipuistot ja Välimeren paras sukelluskohde, Larnakan edustalle uponnut Zenobia-hylky.

Kypros sukellus Zenobia hylky
Zenobia-hylky Larnakan edustalla on suosittu sukelluskohde. Kuva: Rostislav Ageev / Shutterstock

Unescon maailmanperintökohteita Kyproksella on kolme: Choirokoitian kivikauden kylä, Pafoksen rauniot ja Troodos-vuoren Bysantin aikaiset pikkukirkot. Ne sijaitsevat kaikki Kyproksen kreikkalaisella puolella.

Turkkilaisen puolen hienot nähtävyydet eivät ole maailmanperintökohteeksi voineet päästä, sillä YK ei tunnusta Pohjois-Kyprosta omaksi valtiokseen. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti käydä retkellä myös Pohjois-Kyproksen puolella ja saaren jaetussa pääkaupungissa Nikosiassa.

Nikosiaan kannattaa jäädä ainakin yhdeksi yöksi henkimään tunnelmaa. Kiva, edullinen pikkuhotelli on vanhankaupungin reunalla sijaitseva Classic Hotel.

30 kilometrin päässä Nikosiasta on Kyrenia, kaunis satamakaupunki, johon venetsialaiset rakensivat komean linnan ja tunnelmallisen sataman. Kyreniassa on helppo käydä Nikosiasta käsin opastetulla päiväretkellä.

Lue lisää Kyproksen nähtävyyksistä.

Kyproksen rantakohteet

Kypros Afrodite ranta
Afroditen ranta löytyy Limassolin ja Pafoksen välistä. Kuva: Belikart / Shutterstock

Mikä on paras valinta Kyproksen rantakohteista? Helppo valinta on saaren lounaisosassa sijaitseva satamakaupunki Pafos, jonka ympäristössä riittää nähtävää niin Afroditen rannassa kuin antiikin ajan raunioissakin. Lapsia viihdyttää vesipuisto Paphos Waterpark. Golfaajia alueelle vetää omassa rauhassaan sijaitseva Aphrodite Hills, yksi saaren parhaista golfresorteista.

Pafoksen alueella on useita rantoja, joista kauneimpia ovat kaupungista 10 kilometrin päässä sijaitsevat Coral Bay ja Corallia.

Pafosin rauniokaupungin lähellä kannattaa yöpyä hienossa rantahotellissa Alexander The Great Beach Hotel. Vielä edellistäkin upeampi elämys on vaalean ja turkoosin sävyinen Annabelle.

Kypros Coral Beach ranta
Coral Bay, Kypros. Kuva: Krzyzak / Shutterstock

Agia Napa (Ayia Napa) tunnetaan hulppean kauniista Nissi Beachista ja vilkkaasta yöelämästä. Parhaalla paikalla aivan rannalla on kohtuuhintainen ja kehuttu Nissi Beach Resort. Rannan toisessa päässä Nissi Bay Beach Bar järjestää rantabileitä.

Agia Napasta voi tehdä retken Famagustan vanhaan kaupunkiin, joka sijaitsee melkein heti rajan takana Pohjois-Kyproksella.

Kypros Agia Napa ranta
Nissi Beach, Agia Napa, Kypros. Kuva: Krzyzak / Shutterstock

Agia Napan vieressä sijaitseva Protaras on suosituista rantakohteista rauhallisimpia. Protaraksen Fig Tree Bay on yksi Kyprosen parhaista rannoista.

Larnaka on Kyproksen paras kohde sukeltajalle. Larnakan edustalle kun on uponnut yksi Välimeren parhaista sukelluskohteista, Zenobia-hylky. Suurin osa Kyproksen kansainvälisistä lennoista saapuu rantakohteen viereen Larnatakan kansainväliselle lentokentälle.

Larnakan parhaita rantahotelleja ovat aikuisille suunnattu 9 Muses Hotel ja aivan rannalla sijaitseva Sun Hall Hotel.

Limassol on isohko kaupunki, jonka hiekkarannat eivät kuulu Kyproksen parhaisiin. Limassol on kuitenkin hyvä kohde merellisestä kaupunkielämästä nauttimiseen. Keskeisin sijaintinsa ansiosta Limassol on myös hyvä tukikohta saaren nähtävyyksien kiertämiseen.

Limassolin vanhassakaupungissa on monta hyvää hotellia, joista eniten kehuja ovat keränneet Old Port Hotel ja rannan lähellä sijaitseva tyylikäs S Paul City Hotel.

Kyproksen vaellukset

Kyproksen suosituimpia alueita vaeltamiseen ovat kansallispuistona suojeltu Akamasin niemi Pafoksesta pohjoiseen sekä Trodoos-vuoret, joiden korkein huippu, Olympos, nousee 1951 metrin korkeuteen.

Akamasin niemellä on useita vaelluspolkuja, jotka lähtevät Afroditen kylpyjen luota. Seitsemän ja puolen kilometrin mittainen Afroditen polku vie 370 metriä korkealle Muti tis Sotiras -huipulle.

Kylvyt eli luonnonlähteet itsessään ovat mahtavasta nimestään huolimatta varsin vaatimaton näky.

Kypros on halloumi-juuston koti

Kypros ruoka halloumi
Grillattu halloumi-juusto kruunaa salaatin Kyproksella. Kuva: DronG / Shutterstock

Kypros on antanut maailmalle muutakin kuin rakkauden jumalatar Afroditen (vaan eikö sekin olisi jo kylliksi yhdelle saarelle). Saarelta on kotoisin myös halloumi-juusto. Kulinarismin ystävien onkin melkein pakko matkustaa Kyprokselle syömään halloumia aidossa ympäristössä.

Muuten Kyproksen keittiö on pitkälti sekoitus kreikkalaisia ja turkkilaisia vaikutteita.

Kyproksen kahvilakulttuuri

Kypros Nikosia
Kahviloita Nikosian Ledra-kadulla. Kuva: Kirill Makarov / Shutterstock

Kahvilat ovat kylien keskuksia. Yleensä niitä on kaksin kappalein, jotta paikalliset ukot voivat valita kahvilan oman poliittisen suuntauksensa mukaan, ovatko sosialisteja vai nationalisteja. Päivä kuluu aamusta iltaan backgammonia pelatessa. Välissä käydään vain kotona mamman luona lounaalla.

Ostokset Kyproksella

Kyproksen suurin ostoskeskus Kings Avenue Mall sijaitsee Pafosissa. Ostoksilla kannattaa käydä myös pääkaupunki Nikosiassa, jossa riittää kauppoja ja kivoja putiikkeja.

Kyproksen valuutta

Kyproksen tasavallassa on käytössä euro. Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa tasavallassa valuutta on Turkin liira, tosin eurotkin käyvät maksuvälineenä.

Kyproksen hintataso

Naapurimaa Turkin edullisiin lomakohteisiin tottuneille Kyproksen hintataso voi olla pettymys: Kypros ei ole halpa lomakohde. Ravintoloiden hintataso tosin laskee selvästi vilkkaimpien turistikohteiden ulkopuolella. Ja turkkilainen Pohjois-Kypros on etelää selvästi edullisempi.

Liikkuminen Kyproksella

Kypros Nikosia
Nikosia, Kypros. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Etelä-Kyproksen tiet ovat hyvässä kunnossa ja bussiverkosto kattava – paitsi sunnuntaisin, jolloin monet bussit eivät kulje.

Helpoin tapa on liikkua vuokra-autolla. Kannattaa tosin huomioida, että Kypros on liikenneonnettomuustilastoissa Euroopan kärkimaita.

Autonvuokraus on Kyproksella edullista. Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Kyproksen sää ja ilmasto

Kypros Nissi Beach ranta
Nissi Beach, Kypros. Kuva: Kirill Makarov / Shutterstock

Parasta aikaa matkustaa Kyprokselle on alkukesä kesäkuun puoliväliin sekä syksy; keskikesä on Kyproksella ilmastoltaan turhankin kuuma. Maantieteellisesti ja ilmastollisesti Kypros luetaan Lähi-itään.

Matkalukemista Kyprokselle

Takuuvarma opaskirja Kyprokselle on englanninkielinen Lonely Planet Cyprus, jonka painoskin on sangen tuore.

Suomeksi on tarjolla Savukeidas-kustantamon julkaisema, kirjailija Rita Dahlin tekemä opaskirja Kypros, joka tarjoaa kahtiajatelulle saarelle kansainvälisiä opassarjoja persoonallisempaa luettavaa ja opastusta.

Kyproksen matkat

Kyprokselle matkustetaan yleensä pakettimatkalle Kyproksen tasavaltaan (saaren eteläpuolelle). Valmismatkat suuntautuvat yleensä Agia Napan, Larnakan, Limassolin ja Pafosin alueille. Rantalomailuun parasta aluetta on Agia Napa, Pafos sopii taas historiasta kiinnostuneille. Larnaka on Euroopan parhaita sukelluskohteita.

Omatoiminenkin matkailu toki onnistuu. Kiehtovaa aluetta omatoimiseen matkailuun on etenkin Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta. Pohjois-Kyprokselle ei ole suoria kansainvälisiä lentoja, vaan kaikki lennot kulkevat Turkin kautta. Rajan voi ylittää myös maata pitkin Kyproksen puolelta ainakin pääkaupunki Nikosiassa, Famagustassa ja Larnakan lähellä Pylassa.

Kyproksen lennot

Kyproksen päälentokenttä on Larnakan kansainvälinen lentokenttä. Myös Pafoksessa on lentokenttä, mutta suurin osa lomalennoista käyttää Larnakan kenttää.

Katso lentotarjoukset Kyprokselle.

Kyproksen lentokenttäkuljetukset

Larnakan lentokentältä pääsee omalle hotellille helpoimmin taksilla. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Kuljetus maksaa hotellin sijainnista riippuen noin 45-65 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Kyproksella.

Kyproksen hotellit

Nikosiassa kiva ja edullinen pikkuhotelli on vanhankaupungin reunalla sijaitseva Classic Hotel.

Aphrodite Hills on yksi Kyproksen parhaista golfresorteista.

Pafosin rauniokaupungin lähellä kannattaa yöpyä hienossa rantahotellissa Alexander The Great Beach Hotel.

Vilkkaasta yöelämästä voi nauttia yöpymällä kohtuuhintaisessa ja kehutussa Nissi Beach Resortissa.

Larnakan parhaita rantahotelleja ovat aikuisille suunnattu 9 Muses Hotel ja aivan rannalla sijaitseva Sun Hall Hotel.

Limassolin vanhassakaupungissa on monta hyvää hotellia, joista eniten kehuja ovat keränneet Old Port Hotel ja rannan lähellä sijaitseva tyylikäs S Paul City Hotel.

Katso tarjoukset Kyproksen hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi