Kypros-matkaopas

Bridge of Lovers eli Rakastavaisten silta on komea kivimuodostelma Kyproksella. Kuva: P A / Shutterstock

Rakkauden jumalatar nousi merestä Afroditen rannalla Kyproksella. Ainakin tarinoiden mukaan. Niin myyttisen rannan näkeminen on jo yksin hyvä syy matkustaa Kyprokselle.

Rannat ovatkin Kyproksen tunnetuin valtti matkakohteena: meri on Kyproksella kirkasta ja ihanan turkoosia. Vesi Kyproksen edustalla kuuluu Euroopan puhtaimpiin. Kypros onkin Välimeren parhaita sukelluskohteita.

Kyproksen turistikohteet tarjoavat helppoa rantalomailua, mutta Kyproksen todellinen anti matkakohteena on saaren historiassa. Kyproksella on säilynyt kivikauden asutuksia, antiikin raunioita, vanhoja luostareita ja ottomaanien moskeijoita.

Panagia Chrysopolitissan basilika, Kypros. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Kypros on kreikkalainen saari Turkin kainalossa, kulttuurien kohtaamispisteessä. Maantieteellisesti Kypros on jo Lähi-itää mutta kulttuurisesti vielä Eurooppaa – turkkilaisella silauksella. Juuri se tekee Kyproksesta kiehtovan lomakohteen.

Vuodesta 1974 asti saari on ollut kahtia jaettu. Saaren eteläpuolella on kreikkalaishenkinen Kyproksen tasavalta ja pohjoispuolella Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta (jonka valtion tosin vain Turkki on tunnustanut). Rajan ylittäminen onnistuu passia näyttämällä.

Turismi on kehittynyt Etelä-Kyproksella, kun turkkilainen Pohjois-Kypros on jäänyt kiehtovalla tavalla ajan unohtamaksi. Pohjois-Kyprokselta löytyy menneiden aikojen Kypros.

Nimensä Kypros on muuten saanut antiikin ajan kuparikaivoksistaan eikä sypresseistä, joita niitäkin kasvaa saarella.

Kyproksen parhaat nähtävyydet

Kyrenian linna, Kypros. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Kyproksen kuuluisimmat nähtävyydet ovat Afroditen ranta ja Pafoksen antiikin ajan rauniot, mutta Kyproksella on paljon muutakin kiehtovaa nähtävää ja tekemistä.

Vuoristossa on tunnelmallisia pikkukyliä ja Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan puolella odottavat Kyrenian ja Famagustan hienot vanhat kaupungit. Famagustan vieressä Kyproksen jaosta muistuttaa rapistunut Avoshan aavekaupunki.

Lue lisää Kyproksen nähtävyyksistä.

Voit varata kätevästi netistä Kyproksen retket ja nähtävyyksien pääsyliput.

Kyproksen rantakohteet

Afroditen ranta löytyy Limassolin ja Pafoksen välistä. Kuva: Belikart / Shutterstock

Mikä on paras valinta Kyproksen rantakohteista? Helppo valinta on saaren lounaisosassa sijaitseva satamakaupunki Pafos, jonka ympäristössä riittää nähtävää niin Afroditen rannassa kuin antiikin ajan raunioissakin. Lapsia viihdyttää vesipuisto Aphrodite Water Park.

Pafoksen alueella on useita rantoja, joista kuuluisimpia on kaupungista 10 kilometrin päässä sijaitsevat Coral Bay ja Corallia.

Coral Bay on Pafoksen alueen kaunin ranta Kyproksella. Kuva: Krzyzak / Shutterstock

Agia Napa (Ayia Napa) tunnetaan hulppean kauniista Nissi Beachista ja vilkkaasta yöelämästä. Agia Napasta voi tehdä retken Famagustan vanhaan kaupunkiin, joka sijaitsee melkein heti Pohjois-Kyproksen rajan takana.

Nissi Beachillä meri on häikäsevän turkoosia. Agia Napa, Kypros. Kuva: Krzyzak / Shutterstock

Agia Napan vieressä sijaitseva Protaras on suosituista rantakohteista rauhallisimpia. Protaraksen Fig Tree Bay on yksi Kyprosen parhaista rannoista.

Larnaka on Kyproksen paras kohde sukeltajalle. Larnakan edustalle kun on uponnut yksi Välimeren parhaista sukelluskohteista, Zenobia-hylky. Suurin osa Kyproksen kansainvälisistä lennoista saapuu rantakohteen viereen Larnatakan kansainväliselle lentokentälle.

Limassol on isohko kaupunki, jonka hiekkarannat eivät kuulu Kyproksen parhaisiin.

Sukeltaminen Kyproksella

Zenobia-hylky Pafoksen edustalla on suosittu sukelluskohde. Kuva: Rostislav Ageev / Shutterstock

Kypros on Välimeren parhaita sukelluskohteista, kiitos erinomaisen näkyvyyden (jopa 30 metriä) ja vuonna 1980 uponneen Zenobia-hylyn. 200 metriä pitkä hylky on Euroopan komeimpia. Hylky alkaa 15 metristä ja laskeutuu 42 metriin. Ihasteltavaa riittää ajoneuvoissa, joita laiva kuljetti, ja hylyn suojassa uivissa kaloissa. Nähtävää riittää useammalle sukellukselle.

Hylky sijaitsee Larnakan rantakohteen edustalla.

Kypros on halloumi-juuston koti

Grillattu halloumi-juusto kruunaa salaatin Kyproksella. Kuva: DronG / Shutterstock

Kypros on antanut maailmalle muutakin kuin rakkauden jumalatar Afroditen (vaan eikö sekin olisi jo kylliksi yhdelle saarelle). Saarelta on kotoisin myös haloumi-juusto. Kulinarismin ystävien onkin melkein pakko matkustaa Kyprokselle syömään haloumia aidossa ympäristössä.

Muuten Kyproksen keittiö on pitkälti sekoitus kreikkalaisia ja turkkilaisia vaikutteita.

Kyproksen kahvilat

Kahviloita Nikosian Ledra-kadulla. Kuva: Kirill Makarov / Shutterstock

Kahvilat ovat kylien keskuksia. Yleensä niitä on kaksin kappalein, jotta pakalliset ukot voivat valita kahvilan oman poliittisen suuntauksensa mukaan, ovatko sosialisteja vai nationalisteja. Päivä kuluu aamusta iltaan backgammonia pelatessa. Välissä käydään vain kotona mamman luona lounaalla.

Ostokset Kyproksella

Kyproksen suurin ostoskeskus Kings Avenue Mall sijaitsee Pafosissa. Ostoksilla kannatta käydä myös pääkaupunki Nikosiassa, jossa riittää kauppoja ja kivoja putiikkeja.

Kyproksen valuutta

Kyproksen tasavallassa on käytössä euro. Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa tasavallassa valuutta on Turkin liira, tosin eurotkin käyvät maksuvälineenä.

Kyproksen hintataso

Naapurimaa Turkin edullisiin lomakohteisiin tottuneille Kyproksen hintataso voi olla pettymys: Kypros ei ole halpa lomakohde. Ravintoloiden hintataso tosin laskee selvästi vilkkaimpien turistikohteiden ulkopuolella. Ja turkkilainen Pohjois-Kypros on etelää selvästi edullisempi.

Liikkuminen Kyproksella

Nikosia, Kypros. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Etelä-Kyproksen tiet ovat hyvässä kunnossa ja bussiverkosto kattava – paitsi sunnuntaisin, jolloin monet bussit eivät kulje.

Helpoin tapa on liikkua vuokra-autolla. Kannattaa tosin huomioida, että Kypros on liikenneonnettomuustilastoissa Euroopan kärkimaita.

Autonvuokraus on Kyproksella edullista. Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Kyproksen sää ja ilmasto

Kaunis poukama Nissi Beachin lähellä. Kuva: Oleg P / Shutterstock

Parasta aikaa matkustaa Kyprokselle on alkukesä kesäkuun puoliväliin ja syksy; keskikesä on Kyproksella ilmastoltaan turhankin kuuma. Maantieteellisesti ja ilmastollisesti Kypros luetaan Lähi-itään.

Kyproksen hotellit

Katso tarjoukset Kyproksen hotelleihin.

Kyproksen matkat

Kyprokselle matkustetaan yleensä pakettimatkalle Kyproksen tasavaltaan (saaren eteläpuolelle). Valmismatkat suuntautuvat yleensä Agia Napan, Larnakan, Limassolin ja Pafosin alueille. Rantalomailuun parasta aluetta on Agia Napa, Pafos sopii taas historiasta kiinnostuneille. Larnaka on Euroopan parhaita sukelluskohteita.

Matkatarjouksia Kyprokselle löytää Top10Matkatarjoukset-sivustolta.

Omatoiminenkin matkailu toki onnistuu. Kiehtovaa aluetta omatoimiseen matkailuun on etenkin Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta. Pohjois-Kyprokselle ei ole suoria kansainvälisiä lentoja, vaan kaikki lennot kulkevat Turkin kautta. Rajan voi ylittää myös maata pitkin Kyproksen puolelta ainakin pääkaupunki Nikosiassa, Famagustassa ja Larnakan lähellä Pylassa.

Kyproksen lennot

Kyproksen päälentokenttä on Larnakan kansainvälinen lentokenttä, jolle Norwegian lentää suoraan Helsingistä. Myös Pafoksessa on lentokenttä, mutta suurin osa lomalennoista käyttää Larnakan kenttää.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjoushintoja Kyprokselle Skyscannerin sivuilla.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(6) "Kypros"
}