Kyrenia – opas Kyproksen kauneimpaan kaupunkiin

Kypros Kyrenia satama
Kyrenian kaupungin satama Kyproksella. Kuva: Kirill Makarov / Shutterstock

Kyproksen kaunein kaupunki, Kyrenia, turkkilaisittain Girne, sijaitsee saaren pohjoisrannikolla Pohjois-Kyproksen puolella. Kaupunkia koristavat saarta 1500-luvulla hallinneiden venetsialaisten rakennuttama linna ja kaunis satama, jonka jakavat keskenään kalaravintolat, huvijahdit ja söpöt kalastusveneet.

Taustalla kohoavat niin sanotut Viiden sormen vuoret, joilta löytyy lisää nähtävyyksiä.

Ilmakin on Kyreniassa viereisen vuoriston ansiosta hieman viileämpää (lue: vähemmän kuuma) kuin muualla saarella.

Oikeastaan kaikkien Kyprokselle matkaavien pitäisi käydä Kyreniassa.

Kyrenian linna ja Haaksirikkomuseo

Kypros Kyrenia linna
Kyrenian linna, Kypros. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Kyrenian satamaa vartioivat linna on saaren komein. Jykevät muurit eivät tosin auttaneet, kun ottomaanit hyökkäsivät Kyprokselle vuonna 1570. Puolustajilta loppui ruoka ja he antautuivat linnan piirittäjille.

Linnassa toimii Haaksirikkomuseo, jossa on esillä Kyrenian edustalle 300-luvulla eaa. haaksirikkoutuneen kreikkalaisen kauppalaivan hylky. Se on yksi vanhimmista koskaan löydetyistä hylyistä.

Satamasta nousevat vanhat, ajan syömät kiviportaat kaupungin keskustaan, jonka pääaukiota reunustavat terassiravintolat. Maisemat avautuvat vuoristoon ja Hilarionin linnalle.

Pyhän Hilarionin linna

Kypros Hilarion linna
Pyhän Hilarionin linnan rauniot, Kypros. Kuva: Yulia Avanessova / Shutterstock

Kaupungin edustalla sijaitseva, 600-luvulla Bysantin vallan aikana rakennettu Pyhän Hilarionin linna on osa kolmen linnan puolustusketjua saaren pohjoisrannikolla. Tunnelmalliset rauniot on osin louhittu vuoren rinteeseen. Hilarionia on kuvattu osuvasti täydelliseksi haltiakuninkaan majapaikaksi. Perille pääsee portaita kapuamalla.

Bysanttilaiset linnoittivat rannikon suojaksi arabien hyökkäyksiltä. Hilarionin linnalta on näköyhteys Buffaventon linnalle, jolta näkee puolestaan kaukaisimmalle Kantaran linnalle.

Raunioina oleva Buffavento sijaitsee linnoista ylimpänä, noin 900 metrin korkeudella ja sille on linnoista eniten kiivettävää. Raunioilla saakin usein olla yleensä aivan itsekseen.

Bellapaisin luostari

Kypros Bellapais luostari
Bellapaisin luostari, Kypros. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Kyreniasta on kymmenkunta kilometriä matkaa Bellapaisiin, kapeiden kujien kylään, joka kylpee keväisin kukkaloistossa.

Kylässä 1950-luvulla asunut kirjailija Lawrence Durrel kuvasi kylän elämää teoksessaan Bitter Lemons. Durrell oli erityisen viehättynyt kylän Joutilaisuuden puusta.

Kylän nähtävyytenä on Bellapaisin luostari, yksi itäisen Välimeren kauneimmista ja historialtaan erikoisimmista. Luostari perustettiin 1100-luvun lopulla, kun Saladin valloitti Jerusalemin ja Pyhän haudan kirkon augustiinimunkit tarvitsivat uuden kodin.

Aluksi munkit elivät hyvin askeettisesti, mutta aikaa myöten kuri höltyi ja luostari opittiin tuntemaan paheellisesta elämästään: munkit harrastivat juopottelua ja ylensyöntiä ja hankkivat jopa vaimoja – eikä yksi vaimo edes aina riittänyt.

Genovalaiset ryöstivät luostarin rikkauksistaan vuonna 1373 ja ottomaanien vallattua saaren vuonna 1571 luostari raunioitui. Jäljelle jäi vain kirkko.

Bellapais on suosittu päiväretkien kohde.

Kyrenian rannat

Kyrenian lähellä on myös mukavan rauhallisia ranta-alueita. Rannoista kuuluisin on luonnonkaunis Alagadi, jolla kilpikonnat käyvät kesäisin munimassa.

Matka Kyreniaan

Pohjois-Kyproksen avautumisen myötä Kyrenian matkailu kasvaa hiljalleen ja Kyrenian alueelle myydään jo Suomestakin edullisia matkapaketteja.

Katso tarjoukset Kyrenian majoitukseen.

Katso lentotarjoukset Kyprokselle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!