Pafos – rantoja ja rakkauden raunioita

Kypros Coral Bay ranta
Coral Bay on Pafosin alueen kauneimpia rantoja, Kypros. Kuva: Krzyzak / Shutterstock

Pafos on rantakohde, jossa käytännössä asutaan keskellä Kyproksen historiaa. Antiikin kreikkalaisille Pafos oli kuuluisa pyhiinvaelluskohde – täällä sijaitsi kaikkein tärkein rakkaudenjumalatar Afroditen temppeleistä. Jumalattaren uskottiin nousseen merestä niin sanotulla Afroditen rannalla.

Pafosista tuli koko saaren pääkaupunki Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen, kun tämän valtakunta jaettiin ja Kyproksen hallitsijaksi nousi Ptolemaiosten suku. Pafos säilytti pääkaupungin aseman myös roomalaisajalla. Pafosin kukoistus päättyi 300-luvulla tuhoisaan maanjäristykseen.

Nykyinen Pafos on reilun 30 000 asukkaan kaupunki, joka sopii rantakohteena erityisesti perheille – nuorten juhlijoiden kannattaa suunnata Agia Napaan. Suurin osa Pafosiin tehtävistä pakettimatkoista vie rannoille, jotka sijaitsevat aivan kaupungin ja Pafosin arkeologisen alueen vieressä.

Golfaajia alueelle vetää omassa rauhassaan sijaitseva Aphrodite Hills, yksi saaren parhaista golfresorteista.

Pafos sijaitsee Kyproksen länsirannikolla.

Pafoksen arkeologinen puisto ja Kuninkaiden haudat

Kypros Afrodite ranta
Jumalaisen kaunis ranta – rakkaudenjumalattaren sanotaan nousseen merestä Afroditen rannalla. Kuva: Belikart / Shutterstock

Pafosin rauniot ovat Unescon maailmanperintökohde. Rauniot käsittävät kolme toisistaan erillään sijaitsevaa aluetta: Pafoksen arkeologisen puiston, Kuninkaiden haudat ja Afroditen pyhäkön.

Näistä näyttävin vierailukohde on Pafoksen arkeologinen puisto. Kohokohtia ovat vanhojen roomalaishuviloiden rauniot, jossa on säilynyt upean värikkäitä lattiamosaiikkeja. Nähtävänä on myös antiikin ajan teatteri.

Kypros Pafos
Kuninkaiden hautakammio Pafoksessa on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Alexander Tolstykh / Shutterstock

Pafosin toinen merkittävä arkeologinen kohde on Kuninkaiden haudat, antiikin ajan nekropolis, johon haudattiin aikakauden rikkaita ja kuuluisia.

Arkeologinen puisto ja Kuninkaiden haudat sijaitsevat lähellä toisiaan aivan Pafosin kaupungin vieressä.

Afroditen pyhäköstä on pystyssä vain jokunen pylväs, mutta sillä kannattaa silti pysähtyä matkalla kaupungin eteläpuolella sijaitsevalle Afroditen rannalle.

Paphos Waterpark

Kyproksen kaikkien muiden suosittujen rantakohteiden tapaan myös Pafoksen alueelta löytyy suuri vesipuisto. Se sijaitsee aivan kaupungin kupeessa.

Coral Bay – Pafosin kaunein ranta

Pafoksen alueen kaunein ranta on kaupungista pohjoiseen sijaitseva Coral Bay, joka kaartuu kauniina ja suojaisena lahtena. Hyvällä paikalla rannan päässä sijaitsee tyylikäs hotelli Sentido Thalassa Coral Bay.

Rannalla on helppo käydä päiväretkelläkin, sillä lähellä sijaitsevat sekä bussipysäkki että parkkialue autoille. Matkaa Pafosin keskustasta on noin 15 kilometriä.

Majoitus

Vaikka Aleksanteri Suuri ei itse ilmeisesti käynytkään Kyproksella, voi Pafosin rauniokaupungin lähellä yöpyä hienossa rantahotellissa Alexander The Great Beach Hotel. Vielä edellistäkin upeampi elämys on vaalean ja turkoosin sävyinen Annabelle.

Katso tarjoukset Pafoksen hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!