Troodos – vuoriston tunnelmalliset kylät, kirkot ja luostarit

Troodos Omodos luostari
Omodos-kylän luostari.

Kyproksen keskiosia hallitsee mahtava, metsäinen Troodos-vuoristo. Korkein huippu Olympos kohoaa 1952 metrin korkeuteen.

Vuoristo on paras paikka tutustua Kyproksen perinteisiin – viininviljelystä eläviin pikkukyliin ja ortodoksiseen uskoon. Vaeltamaankin pääsee.

Jos onni käy, voi Troodos-vuorilla nähdä myös komeasarvisia villilampaita eli mufloneita.

Idylliset viinikylät

Omodos kylä Kypros
Omodos on Kyproksen kuuluisimpia viinikyliä.

Troodoksen alarinteillä on useita viehättäviä viinikyliä. Näistä kuuluisin on Omodos: aikoinaan jokaisella Omodosin talolla sanottiin olevan omat viljelyksensä. Nykyisin alueella toimii puolen sataa pientä boutique-henkistä viinitilaa.

Toinen mukava viinikylä on esimerkiksi Arsos, jossa voi yöpyä viehättävässä boutique-hotelli Arsorama Village Homessa.

Troodoksen maalatut kirkot

Kypros Troodos luostari
Troodos-vuoren rinteillä sijaitsevan Kalopanagiotis-kylän luostari rakennettiin Bysanttin aikaan. Ulkoa karu kirkko on koristeltu sisältä värikkäästi.

Troodoksen rinteillä sijaitsevat 10 Bysantin aikaista pikkukirkkoa ovat Unescon maailmanperintökohde. Ulkoa kirkot ovat hyvinkin karuja, mutta sisältä ne on koristeltu värikkäin mosaiikein. Karuuden ja kauneuden kontrasti on vaikuttava.

Troodos vuoret Kypros
Pittoreskissa Kalopanagiotisin kylässä sijaitsee yksi Troodos-vuoren kuuluisista kirkoista.

Keskiajalla ortodoksisuus eli Kyproksella vahvimmin juuri vuoriston kylissä –kaupunkeja kun hallitsi katolinen ylimystö. Myös ottomaanien vallan alla vuoriston suojaisilla kylillä oli tärkeä merkitys ortodoksisen kulttuurin säilymiselle.

Kirkoista kuuluisimpia ovat kauniit Agios Nikolaos Tis Stegis ja Panagia tou Araka. Kalopanagiótisin kylässä sijaitsee tunnelmallinen Pyhän Johannes Lampadisteen luostari, jonka kirkko on osa Unescon maailmanperintökohdetta.

Bysantin ajasta muistuttaa myös Kykkosin luostari.

Kykkos – Kyproksen tärkein luostari

Troodos-vuorten kiehtovin yksittäinen nähtävyys on Kyproksen tärkein luostari Kykkos (Panagia tou Kykkou), saaren ortodoksisen uskon keskus.

Luostari tunnetaan ihmeitä tekevästä Neitsyt Marian ikonista, jota uskovaiset jonottavat suutelemaan luostarin kirkossa. Puolet ikonista on tosin kätketty katseilta koristeellisella suojalla – ikonia pidetään niin pyhänä, että sen uskotaan sokaisevan katsojan.

Kykkos perustettiin jo 1000-luvulla Bysantin aikaan, mutta luostari on tuhoutunut palossa useaan kertaan. Nykyisen luostarin vanhimmat osat on rakennettu vuonna 1831 riehuneen viimeisimmän tuhoisan metsäpalon jälkeen. Luostaria koristavat hienot seinämaalaukset.

Vaikka luostarin rakennukset ovat itsessään varsin uusia, on Kykkos tunnelmallinen ikkuna saaren kreikkalaisten uskoon ja nykypäivään. Ortodoksinen usko näyttelee saarella edelleen tärkeää roolia. Munkkeja on paljon, samoin uskovaisia, varsinkin viikonloppuisin, jolloin kyproslaiset saapuvat paikalle kuka mistäkin syystä: ristiäisiin, häihin, pyhiinvaellukselle tai muuten vain vapaapäivää viettämään.

Luostarin edustalla on kansallissankari Makarios III:n patsas.

Kansallissankari Makarios III:n hauta

Kyproksen kansallissankarin Makarios III:n (1913–1977) hauta sijaitsee lähellä luostaria. Makarias oli mielenkiintoinen hahmo, Seychelleille maanpakoon tuomittu arkkipiispa, joka tuki Ison-Britannian siirtomaavaltaa vastaan sissisotaa käynyttä vastarintaliike EOKAa.

Itsenäisyyden kynnyksellä hän palasi maahan ja valittiin vuonna 1960 Kyproksen ensimmäiseksi presidentiksi.

Presidenttinä Makarios yritti pitää Kyproksen yhtenäisenä ja vastusti ajatusta Kyproksen liittämisestä Kreikkaan. Se johti hänet törmäyskurssille kreikkalaismielisen äärioikeiston kanssa ja useisiin murhayrityksiin.

Amerikkalaiset epäilivät häntä kommunistiksi ja nimesivät hänet Välimeren Castroksi. Nimi oli ainakin sikäli osuva, että Makarios poltti kuin korsteeni ja hänen kasvojaan peitti muhkea munkin parta. Sotilaslakin sijaan hän tosin käytti piispanhiippaa.

Lopulta Kreikan sotilasjuntta masinoi vallankaappauksen Kyproksella, mikä johti sisällissotaan, Turkin hyökkäykseen saarelle ja Kyproksen jakoon.

Kyproksen kreikkalaisille Makarios on edelleen kansallissankari.

Kyproksen laskettelukeskus

Talvisin vuoristo saa lumipeitteen, ja Olympos-vuorella toimii hiihtokeskus Cyprus Ski Club, joka operoi neljää hiihtohissiä. Laskettelukausi kestää yleensä tammikuusta maaliskuun lopulle.

Siinäpä yllättävä veto: käydä laskettelemassa Kyproksella!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT