Pohjois-Kypros – näin koet saaren kiehtovan turkkilaisen puolen

Kypros Bellapais luostari
Kyrenian lähellä sijaitseva Bellapaisin luostari on suosittu nähtävyys Pohjois-Kyproksella. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta on jäänyt kiehtovalla tavalla ajan unohtamaksi, kun suurin osa matkailusta on keskittynyt saaren eteläpuolelle. Täältä löytyy menneiden aikojen Kypros – tosin kreikkalaisuuden sijaan turkkilaisella silauksella.

Kun Kypros jaettiin vuonna 1974 kahtia, Kyproksen kreikkalaiset muuttivat saaren pohjoispuolelta etelään ja turkkilaiset etelästä pohjoiseen. Kun eteläpuolen asukkaat ovat pääosin ortodoksikristittyjä, Pohjois-Kyproksen asukkaiden enemmistö on muslimeja.

Vallalla on leppoisa, turkkilaistyylinen islaminusko, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että Efes-olut virtaa vapaasti Pohjois-Kyproksella.

Ainoastaan Turkki on tunnustanut Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan omaksi valtiokseen. Molempien maiden pääkaupunkina on kahtiajaettu Nikosia, turkkilaiselta nimeltään Lefkosa.

Pohjois-Kyproksella on helppo käydä saaren eteläpuolelta – rajan ylittäminen onnistuu passia näyttämällä. Valuuttana on Turkin liira, tosin eurotkin käyvät maksuvälineenä. Hintataso Pohjois-Kyproksella tapaa olla selvästi edullisempi kuin Kyproksen rantakohteissa.

Pohjois-Kyproksella on useita kiehtovia nähtävyyksiä, jotka ovat retken arvoisia. Saaren pohjoispuolen voi jakaa karkeasti kolmeen alueeseen:

Pohjoisrannikon Kyrenia – linnoja ja venetsialaistunnelmaa

Kypros Hilarion linna
Pyhän Hilarionin linnan rauniot, Kypros. Kuva: Yulia Avanessova / Shutterstock

Pohjoisrannikolla, vain 30 kilometrin päässä Nikosiasta on Kyrenia, kaunis satamakaupunki, johon venetsialaiset rakensivat komean linnan ja tunnelmallisen sataman.

Kyrenian alueen nähtävyyksiin kuuluu myös Pyhän Hilarionin vuorilinna ja viihtyisä Bellapaisin kylä.

Lue lisää Kyrenian alueesta tai katso tarjoukset Kyrenian hotelleihin.

Kyreniassa on myös helppo käydä Nikosiasta käsin opastetulla päiväretkellä.

Kiehtova itärannikko – historian ja nykypäivän aaveita

Kypros Famagusta
Famagusta, Kypros. Kuva: Kirill Makarov / Shutterstock

Kyrenian ohella Pohjois-Kyproksen toinen mielenkiintoinen alue on saaren itärannikko, joka sijaitsee lähellä Agia Napan rantakohdetta.

Itärannikon keskus on keskiajalla kukoistanut Famagusta, kaunis vanha kaupunki, jonka vieressä on Kyprosen jaon jälkeen autioksi jäänyt rantakohde Varosha, todellinen moderni aavekaupunki. Antiikin ajan aaveita pääsee puolestaan jahtaamaan Salamiin rauniokaupungissa.

Lue lisää Famagustan alueesta tai varaa opastettu retki, jollaisia järjestetään esimerkiksi Agia Napasta.

Karpasian niemimaa

Kyprokselle antaa erikoisen muotonsa saaren koilliskulmasta sojottava 70 kilometriä pitkä Karpasian niemimaa (Karpaz). Se on vähän vierailtua seutua, jota asuttavat pääasiassa villiaasit. Jos jaksaa ajaa, niemen itäpäästä löytyy muutama hieno hiekkaranta.

Melkein niemimaan kärjessä on Apostoli Andreaan luostari, jonka rakennukset ovat peräisin 1700-luvulta. Luostari on suosittu pyhiinvaelluskohde Kyproksen ortodoksien keskuudessa.

Kantaran linna

Aivan niemimaan alkupäässä on Kantaran linna vuoristossa 600 metrin korkeudessa. Linna tunnetaan parhaiten siitä, että saaren vuonna 1191 valloittanut Rikhard Leijonamieli vangitsi täällä linnasta turvaa hakeneen Kyproksen silloisen kuninkaan Isaac Komnenosin.

Komnenosin laitatettiin hopeakahleisiin – sillä Rikhard oli luvannut, ettei tämä joutuisi rautoihin. Näin ainakin legendan mukaan.

Komnenosilla ei ole järin hyvä maine: hän hallitsi itsevaltaisesti Bysantin valtakunnasta erottautunutta Kyprosta. Muutama vuosi vangitsemisen jälkeen hänet kuitenkin vapautettiin osana Rikhardin omia lunnaita, kun Englannin kuningas oli puolestaan itse jäänyt ristiretkeltä palattuaan saksalaisen Henrik VI:n vangiksi.

Vapauduttuaan Komnenos jatkoi juonittelujaan Bysanttia vastaan. Muutaman vuoden perästä hänet murhattiin myrkyttämällä seldžukkien hovissa.

 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!