Larnaka ja sukellus Kyproksella

Larnaka
Larnakaa kauneimmillaan. Kuva: Max Libertine / Unsplash

Kyproksen kansainvälisen lentokentän vieressä sijaitseva Larnaka on 50 000 asukkaan satamakaupunki, joka herättää suurimmat intohimot sukeltajien keskuudessa. Larnakan sataman edustalla kun makaa merenpohjassa Zenobia-hylky, Välimeren kenties paras sukelluskohde.

Larnakan alueella on myös muutama hieno nähtävyys tukevasti maankamaralla.

Larnakan hiekkarannat

Larnakan pääranta, Finikoudes, on keskustassa palmujen – ja ravintoloiden – reunustaman rantapromenadin varrella. Rannalla riittää pituutta ja leveyttä, mutta muuten se ei kuulu Kyproksen hurmaavimpiin. Hiekka on harmaata.

Rannan ja promenadin päässä on huvivenesatama, ja sen edustalla Larnakan taidemuseo vanhoissa satamamakasiineissa.

Rannan toisessa päässä on pienin kalastussatama ja kalatori, ja sen takana on lisää hiekkarantoja, suurimpana niistä Mackenzie Beach.

Pyhän Lasaruksen kirkko

Larnaka Kypros
Larnakan keskustaa.

Larnakan pääosin varsin modernin keskustan kaunein rakennus on Pyhän Lasaruksen kirkko, jonka edustalla on pieni ja eläväinen aukio.

Bysanttilaisen arkkitehtuurin mestariteos sijaitsee paikalla, johon Lasarus haudattiin toisen kerran. Ensimmäinen kertahan päättyi siihen, että Jeesus herätti miehen henkiin.

Varsin yleisen kristillisen uskomuksen mukaan kuolleista herättyään Lasarus muutti Kyprokselle lähetystyötä tekemään.

Larnakan suolajärvi ja moskeija Hala Sultan Tekke

Heti Larnakan keskustan vieressä on suurehko suolajärvi. Sen rannalla sijaitsee äärimmäisen pyhä paikka muslimeille.

Hala Sultan Tekke -moskeijan sanotaan sijaitsevan paikalla, jossa profeetta Muhammedin imettäjä Umm Haram putosi muulin selästä ja kuoli. Rouva oli mukana arabien valloitusretkellä.

Moskeija on islamin neljänneksi pyhin paikka ja tärkeä pyhiinvaelluskohde. Talvisin suolajärvellä voi nähdä flamingoja.

Zenobia-hylky – Kyproksen paras sukelluskohde

Kypros sukellus Zenobia hylky
Zenobia-hylky Pafoksen edustalla on suosittu sukelluskohde. Kuva: Rostislav Ageev / Shutterstock

Aivan Larnakan edustalla merenpohjassa makaava Zenobia on mahtava, 200 metriä pitkä hylky. Ruotsissa tehty autolautta upposi vuonna 1980 neitsytmatkallaan, jonka piti viedä Syyriaan. Rahtia kuljettanut laiva kamppaili teknisten ongelmien kanssa koko matkan ajan ja upposi lopulta välipysähdyksellä Larnakassa.

Nyt sitä pidetään Välimeren parhaana sukelluskohteena ja yhtenä maailman parhaista hylkysukelluksista.

Zenopia-hylky makaa 40 metrin syvyydessä, mutta laivan ylimmät osat ovat vain 16 metrin syvyydessä, minkä ansiosta se sopii monentasoisille sukeltajille. Näkyvyys on loistava, 20–30 metriä, eikä virtauksia juurikaan ole. Vesi on mukavan lämpöistä kesästä lokakuulle asti.

Koettavaa on useiden sukelluspäivien ajaksi. Hylyn ja sen kuljettaman rahdin lisäksi ihailtavaa riittää kaloissa, jotka ovat ottaneet hylyn kodikseen. Rahdin joukossa on myös aavemaisia eläinten luita.

Kokeneet sukeltajat voivat sukeltaa hylyn sisään – tosin ainakin kahdeksan sukeltajaa on menettänyt hylyllä henkensä.

Larnakan hotellit

Katso tarjoukset Larnakan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!