Malesialainen ruoka

Malesialainen keittiö ei ole valloittanut maailmaa yhtä menestyksekkäästi kuin vaikkapa naapurimaa Thaimaan keittiö. Siihen on syynsä: malesialainen ruoka ei pärjää thaimaalaiselle ainakaan monen eurooppalaisen matkailijan silmissä.

Mutta ei huolta! Kyllä Malesiassa pääsee silti herkuttelemaan ruualla.

Malesian yleisin ruoka: nasi goreng

Malesian epävirallinen kansallisruoka on nasi goreng, paistettu riisi lisukkeilla. Matkailijoiden keskuudessa ruoka tunnetaan myös nimellä nasty goreng – perusmättö kun alkaa tulla ulos korvista muutamassa päivässä.

Curry laksa – Malesian paras nuudelikeitto

Laksa-keitto on kansallisruoan asemassa Malesiassa. Kuva: Grasslifeisgood / Shutterstock

Nasty gorengia hienostuneempia makuelämyksiä tarjoaa nuudelikeitto curry laksa. Tähän yleiseen ruokaan liittyy hauska tarina suomalaismiehestä, jonka nimi sattui malesialaisten korvissa kuulostamaan curry laksalta.

Kaikki rakastavat satay-vartaita

Malesian rakastetuinta ruokaa länsimaalaisten matkaajien keskuudessa ovat varmasti satay-vartaat. Ohuet grillatut lihakepakot nautitaan makoisan pähkinäkastikkeen kera.

Satay-vartaista suosituimpia ovat kanavartaat, mutta nautaa ja lammastakin tapaa olla usein saatavilla.

Malesiasta saa helposti intialaista ja kiinalaista ruokaa

Onneksi herkut eivät rajoitu vain malaijiruokiin. Malesiassa on vallalla kolme ruokakulttuuria, joten myös kiinalaista ja intialaista sapuskaa on tarjolla kaikkialla. Moni matkaaja syökin mielellään kiinalaisissa pikkuravintoloissa, joista saa herkullisen ja halvan ruoan lisäksi myös olutta.

Malesian katukeittiöt

Tästä kojusta saa Assam laksaa. Penang, Malesia. Kuva: Tang Yan Song / Shutterstock

Makuelämyksiä kannattaa etsiä hawker stalls -ravintolakojujen keskittymistä sekä tuoreita mereneläviä kokkaavilta toreilta.

Roti canai on muslimien mainio aamu- ja välipala. Rasvainen lettu syödään sormin ja dipataan curry- ja linssikastikkeeseen.

Teh tarik eli venytetty tee

Letun kanssa sopii erinomaisesti juomaksi ”venytetty tee”, teh tarik, tai ”venytetty kahvi”, kopi tarik. Tarjoilija sekoittaa teen tai kahvin makeaan maitotiivisteeseen kaatamalla juomaa kannusta toiseen korkealta ilmasta. Ilmalennon aikana juoma sekoittuu ja viilenee sopivasti.

Jos haluaa kahviinsa ylimääräistä potkua, juoman voi tilata tongat alilla terästettynä. Tongat ali eli ”Ali-herran kävelykeppi” on Malesian vastine ginseng-juurelle.

Myydäänkö Malesiassa alkoholijuomia?

Malesian turistialueiden hotellit myyvät yleensä olutta ja muita alkoholijuomia. Poikkeuksen sääntöön tekee Malesian konservatiivinen itärannikko, joka on alkoholin suhteen varsin kuivaa seutua, vaikka olutta yleensä löytääkin kiinalaisravintoloista.

Maan vilkkain yöelämä löytyy Kuala Lumpurista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!