Birgu ja Kolme kaupunkia – Maltan piirityksen tunnelmissa

The Three Cities eli kolme kaupunkia eli Birgu, Cospicua ja Senglea nähtynä Vallettan Upper Barrakka Gardensilta. Kuva: Arna Grym.
The Three Cities eli Kolme kaupunkia nähtynä Vallettan Upper Barrakka Gardensilta. Kuva: Arna Grym.

Birgu oli saaren pääkaupunki ja tärkein linnoitus Maltan Suuren piirityksen aikaan. Piritys päättyi Maltan ritarien voittoon ottomaanien mahtavasta armeijasta, minkä takia Birgua kutsutaan myös nimellä Città Vittoriosa eli Voittoisa kaupunki.

Birgu sijaitsee Vallettasta katsottuna Suuren sataman vastarannalla. Yhdessä viereisten, käytännössä yhteen kasvaneiden, Senglean ja Cospicuan kanssa Birgu muodostaa alueen, jota kutsutaan Kolmeksi kaupungiksi.

Alue on historiallisesti merkittävä ja paras paikka päästä Maltan suuren piirityksen tunnelmiin. Varaa Kolmeen kaupunkiin aikaa vähintään puoli päivää, josta suurin osa kannattaa käyttää Birgussa, josta löytyy edelleen lukuisia ritareiden aikaisia rakennuksia, kuten ritarien asuintaloja, hallintorakennuksia, palatseja ja kirkkoja.

Voiton aukion laidalla oleviin kahviloihin kannattaa istahtaa kupposelle seuraamaan ympärillä verkkaisena vellovaa välimerellistä elämänmenoa.

Kolmen kaupungin alueella ei jostain syystä omatoimisia turisteja juuri liiku, joten täällä saa samoilla rauhassa, ellei osu paikalle samaan aikaan risteilylaivan matkustajien tai turistibussin kanssa.

Birgun ja Vallettan välillä kulkee lautta. Birgun rannasta pääsee myös perinteisellä dghajsa-veneellä kierrokselle Suureen satamaan, josta avautuvat merelliset näkymät Kolmeen kaupunkiin ja Vallettaan.

Suuri satama ja St. Angelon linnoitus

Malta Suuri satama
Maltan Suuri satama purjehduskilpailun aikaan. Oikealla St Angelon linnoitus. Kuva: Mike Nahlii / Unsplash

Saavuttuaan Maltalle johanniittaritarit asettuivat ensimmäiseksi Birguun. Sijainti oli strategisesti tärkeä Suureksi satamaksi (Grand Harbour) kutsutun luonnonsataman edustalla.

Sataman keskiosaa hallitsee pitkän niemenkärjen päässä oleva Fort St. Angelon linnoitus, entinen Maltan ritarien suurmestarin asuinpaikka. Linnoitus oli keskeisessä roolissa vuoden 1565 Suuressa piirityksessä, kun ottomaanit yrittivät turhaan vallata linnoitusta ja Maltaa.

St Angelon linnoitus on osittain auki yleisölle. Linnoitus on yksi Maltan kohokohdista ainakin ritarikunnan historiasta kiinnostuneille. Linnoitukselta avautuvat komeat näkymät Suureen satamaan. Muutamassa huoneessa on videoesityksiä linnoituksen historiasta.

Senglea ja Cospicua

Malta Kolme kaupunkia
Senglean linnoituksen tähystystorni. Kuva: Arna Grym.

Senglea on Birgun viereinen niemi. Sengleassa kannattaa käydä ainakin Vedette-vartiotornissa, josta avautuu näkymä yli Suuren sataman Vallettan ja Barrakka-puutarhojen suuntaan. Myös Senglean kapeilla, historiallisten rakennusten reunustamilla kujilla on kiva kävellä omassa rauhassaan.

Cospicua on satamaan työntyvien Birgun ja Senglean taakse jäävä alue, jota ympäröivät 1600– ja 1700-luvuilla rakennetut muurit.

Birgun ravintolavinkki: Don Berton

Don Berton sijainti Birgun rantabulevardilla rakennuksen toisessa kerroksessa on lyömätön. Terassilta avautuvat upeat näkymät Sengleaan ja Suureen satamaan.

Ravintola tarjoaa omien sanojensa mukaan rentoa fine diningia, mutta hinnat ovat suomalaisittain ilahduttavan kohtuulliset.

Maltalaiseen tapaan runsas ruokalista tarjoaa salaatteja, pastoja, pizzoja sekä liha- ja kalaruokia. Kokeile alkuun maltalaista alkupalalautasta ja pääruuaksi tuoreita mereneläviä.

Valmistaudu ähkyyn: annokset ovat valtavia!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT