Maltan parhaat matkakohteet

malta veneretki
Maltalla kannattaa osallistua vene- ja snorklausretkille. Kuva: Gregory Iron / viewingmalta.com

Malta on pieni mutta sitäkin monipuolisempi matkakohde. Parhaimmillaan Malta on historiasta, kulttuurista ja aktiivisesta lomasta kiinnostuneille matkailijoille – Maltan rannat eivät kuulu Välimeren parhaisiin, vaikka meri onkin kristallinkirkasta ja aurinko paistaa takuuvarmasti.

Maltan rannat ovat pääosin kalliorantoja, vaikka joukosta löytyykin myös hiekkarantoja. Upeita nähtävyyksiä on sitäkin enemmän.

Kerran elämässä -matkakohteen Maltasta tekee saarivaltakunnan huikea historia Maltan ritarikunnan linnoitussaarena. 1500-luvulla pelottomat ritarit puolustivat Euroopan merireittejä ottomaaneja vastaan.

Suurimpana sankarityönään ritarit onnistuivat pitämään Maltan hallussaan vuonna 1565, kun ottomaanit hyökkäsivät saarivaltion kimppuun valtavan ylivoiman voimin. Taistelu oli yksi historian hurjimmista piiritystaisteluista.

Mutta ritarien puolustus piti. Ilman Maltan ritareita Euroopan historia voisi olla kovin toisenlainen, sillä he pysäyttivät merellä ottomaanien voittokulun.

Malta sijaitsee keskellä Välimerta noin sadan kilometrin päässä Sisilian eteläkärjestä. Malta koostuu useista saarista, joista asuttuja on kolme: Malta, Gozo ja Comino.

Suurin osa Maltan-matkoista suuntautuu pääsaari Maltalle, jolla sijaitsee komea pääkaupunki Valletta, valtaosa historiallisista nähtävyyksistä sekä suosituimmat rantakohteet ja vilkkain yöelämä.

Maltan parhaat nähtävyydet

Valletta Malta
Vallettan vanhoja taloja koristavat värikkäät parvekkeet. Kuva: Zoltan Tasi / Unsplash

Ritariajan tunnelmaa on kosolti jäljellä Maltan linnoituksissa ja palatseissa – sekä nykyisessä pääkaupunki Vallettassa että Maltan piirityksen aikaisessa Birgussa.

Pääsaaren kolmas hieno nähtävyys on sisämaassa sijaitseva, ikiaikaisen näköinen vanhakaupuki Mdina.

Maltan nähtävyyksiin kuuluvat myös Euroopan vanhimpiin kuuluvat esihistorialliset temppelit – näillä kauniilla saarilla on asuttu pitkään!

Näkymät ovat Maltalla niin ikiaikaiset, että Maltaa on syystäkin kutsuttu maailman suurimmaksi ulkomuseoksi. Maltalla on kuvattu myös suosittua Game of Thrones -fantasiasarjaa.

Sukelluskohteena Malta on Euroopan parhaita, kiitos hylkyjensä ja kirkkaiden vesiensä.

Gozo Malta
Gozo lumoaa upeilla maisemilla. Kuva: Zoltan Tasi / Unsplash

Lähes pakollinen retkikohde on Gozo, pääsaaren kaunis ja rauhallinen pikkusisko. Gozon näkee pikaisesti päivässäkin, mutta kannattaa myös harkita muutamksi yöksi jäämistä. Gozo tarjoaa elämyksiä erityisesti luontomatkailun ystäville.

Maltan ja Gozon välissä sijaitseva Comino on pikkuruinen kalliosaari, jolla on vain muutama kymmenkunta asukasta ja yksi hotelli. Luonnonkaunis Comino on antoisa retkikohde erityisesti sukeltajille ja snorklaajille, purjelautailijoille ja patikoijille.

Maltan, Gozon ja Comino retket voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Sliema – lomakohde Vallettan vieressä

malta sliema
Slieman niemen kärjessä on 1700-luvulla rakennettu linnoitus Fort Tigné. Vieressä kohoavat uudehkon luksusasuinalueen tornitalot. Varsinainen Sliema on kuvassa lahden pohjukassa. Pääkaupunki Valletta häämöttää kuvassa vasemmalla. Kuva: viewingmalta.com

Sliema sijaitsee aivan pääkaupunki Vallettan vieressä – kohteiden välillä kulkee tunnelmallisesti vesibussilla, joka lähtee Slieman rantabulevardilta.

Sliema on muutenkin tunnelmallisin Malta kohteista. Siinä missä Maltan suosituin matkakohde, St Julian’s, on melkein kokonaan turismin valtaama, on Sliemassa hotellien lisäksi korttelikaupalla kapeita, paikallisia kujia vanhoine taloineen. Rantabulevardilta ei tarvitse astua kovinkaan paljon sivuun, kun tunnelma on jo paikallinen.

Varsinaista hiekkarantaa ei ole, mutta veteen voi pulahtaa rantakallioilta. Avuksi on laitettu portaita.

Sliema
Slieman keskustassa on kauniita vanhoja taloja. Kuva: Vangelis Kovu / Unsplash

Jos Sliema ei vastaakaan toiveisiin perinteisestä rantalomasta, on se keskeisen sijaintinsa ansiosta mainio lomakohde silloin, jos haluaa kiertää Maltan nähtävyyksiä ja samalla nauttia laiskottelusta hotellin uima-altaalla. Myös ravintoloita ja baareja riittää – ja lisää löytyy kävelymatkan päässä St Julians’ista.

Toki myös Vallettassa on mahdollista asua, ainakin periaatteessa, mutta hotellitarjonta on siellä paljon vaatimattomampi kuin Sliemassa.

Kannattaa valita hotelli hyvällä uima-altaalla, sillä kunnon hiekkarantaa ei ole. Katso tarjoukset Slieman hotelleihin.

St Julian’s ja Paceville – Maltan yöelämän keskus

malta hotelli uima-allas
St Julian’sin vetonaulana ovat yöelämä ja komeat hotellit kuten Corinthia Hotel St Georges Bay. Kuva: Corinthia Hotels / viewingmalta.com

Maltan matkakohteista suosituin on nuorekas St Julian’s, jossa riittää hotelleja, ravintoloita ja baareja. Etenkin baareja. Malta on tunnettu vilkkaasta yöelämästään, ja saaren yöelämän keskus on juuri St Julian’sissa, niin sanotulla Pacevillen alueella, St George’s Roadin varrella. Meno jatkuu pikkutunneille saakka.

Maltan kuuluisa klubiskene houkuttelee saarelle sekä tunnettuja dj:itä että klubbaajia ympäri Eurooppaa.

Nuoremmille juhlijoille Pacevillessa on pubiryömintää sekä runsas baari- ja yökerhotarjonta. Vanhemmat juhlijat viihtyvät Pacevillen pubeissa, viinibaareissa, ravintoloissa sekä jazz- ja rock-klubeilla.

Rantana on pieni St. George’s Bay, jonka hiekka on tosin tuotu muualta.

Katso tarjoukset St. Julian’sin hotelleihin tai hotelleihin läheltä Pacevillen baarialuetta.

Entä millainen on St Paul’s Bay?

Malta Mdina
Parasta St Paul’s Bayssa on lyhyt ajomatka tunnelmalliseen Mdinan vanhaan kaupunkiin. Kuva: Reuben Farrugia / Unsplash

Matkatomistojen listoilla on myös St Paul’s Bay, joka on yhteinen nimitys Bugibban ja Qawran yhteen kasvaneille hotellialueille. Alueella ei ole oikein omaa identiteettiä, syytä valita juuri se kohteeksi.

Vallettaan kertyy pitempi matka kuin Sliemasta tai St Julian’sista, eikä arkkitehtuurikaan ole kummoista.

Parasta St Paul’s Bayssa on se, että sieltä on vain puolen tunnin ajomatka Mellieha Bay rannoille ja vieläkin lyhyempi ajomatka kauniiseen Mdinan vanhaankaupunkiin. Nähtävyytenä on Malta National Aquarium.

Katso tarjoukset St Paul’s Bayn hotelleihin.

Mellieha Bay – Maltan paras kohde rantalomalle

Maltan parhaat rannat löytyvät syrjempää Mellieha Bayn alueelta, pääsaaren luoteiskärjestä. Mellieha Bayn nimikkorannalla on pituutta 800 metriä. Meri saa tukoosin sävyjä. Vesiurheilumahdollisuuksia on paljon purjelautailusta melontaan ja vesihiihtoon.

Mellieha Bay sopii etenkin klassisesta täyden palvelun rantalomasta pitäville. Ranta on suosittu myös perheiden keskuudessa, sillä vedenalaisia virtauksia ei ole.

Rannalle kulkevat bussit 41, 42, 221, 222, X1, 101, 102.

Katso tarjoukset Mellieha Bayn hotelleihin.

Paradise Bay – pieni ja söpö ranta

Pari kilometriä Mellieha Baysta pohjoiseen on pieni ja viehättävä Paradise Bayn ranta lähellä Gozolle lähtevien lauttojen satamaa. Tarjolla ovat kaikki auringonpalvojan tarvitsemat palvelut sekä vesiurheilumahdollisuuksia.

Kesäaikaan ranta on suosittu, mutta sesongin ulkopuolella Paradise Bay voi olla hyvinkin rauhallinen. Rannan vieressä sijaitsee Paradise Bay Resort.

Perille pääsee busseilla 37, 41, 42, 22 (pysäkiltä on 10 minuutin kävely rannalle). Mellieha Bayn rannalta käveleekin perille puolessa tunnissa.

Golden Bay (il-Ramla tal Mixquqa) – kaunis ja suosittu ranta

Maltan rannoilla on usein voimakkaita virtauksia, joista varoitetaan punaisilla lipuilla. Golden Bay on yksi Maltan suosituimmista hiekkarannoista. Kuva: Arna Grym.
Maltan rannoilla on usein voimakkaita virtauksia, joista varoitetaan punaisilla lipuilla. Golden Bay on yksi Maltan suosituimmista hiekkarannoista. Kuva: Arna Grym.

Mellieha Baysta vajaat 10 kilometriä etelään on lisää hienoja rantoja. Golden Bay on lyhyt mutta leveä ranta. Ranta on sen verran suosittu päiväretken kohde, että omaa rauhaa on turha etsiskellä. Epävakaalla ilmalla uimarin on syytä varoa kovia virtauksia.

Rannalla sijaitsee Radisson Blu Resort & Spa Malta Golden Sands. Perille pääsee busseilla 44, 223, 224, 225.

Heti niemen takana on toinen, vieläkin hienompi ranta, Ghajn Tuffieha. Nimen harjalla on pieni linnoitustorni, jonka luota avautuvat kauniit näkymät molemmille rannoille.

Ghajn Tuffieha – Maltan kaunein ranta

Ghajn Tuffieha eli Apple’s Eye Bay on Maltan kauneimpia rantoja. Kuva: Arna Grym.
Ghajn Tuffieha eli Apple’s Eye Bay on Maltan kauneimpia rantoja. Kuva: Arna Grym.

Ghajn Tuffiefa (Apple’s Eye Bay) sijaitsee suositun Golden Bayn vieressä, mutta on paljon rauhallisempi, sillä rannalle pitää laskeutua 180 porrasaskelman jyrkkä mäki.

Aurinkotuoleja ja -varjoja saa vuokrata, mutta kahvilapalveluita ei ole lukuun ottamatta satunnaisesta päivystäviä virvokkeen myyjiä.

Sopii erinomaisesti rauhaa ja luonnonkauneutta etsiville lomailijoille.

Virtausten takia Apple’s Eye Bay ei ole paras vaihtoehto lapsiperheille, mutta surffirantana mainio.

Bussit: 44, 223, 224, 225.

Malta – näkemistä ja tekemistä

Jos Malta pursuaakin historiallisia nähtävyyksiä, tarjoaa myös saarten karun kaunis luonto turistille elämyksiä.

Maltan etelärannikolla maantien reunassa sijaitsevilta Dinglin jyrkänteiltä on 200 metrin pystysuora pudotus mereen. Jyrkänteiltä avautuvat henkeäsalpaavat näkymät Välimerelle.

Jyrkänteille kannattaa saapua auringonlaskun aikaan ihailemaan maisemia. Varo menemästä liian lähelle jyrkänteen reunaa, sillä suojakaiteita ei ole.

Niinikään etelärannikolla sijaitseva Blue Grotto eli Sininen luola on suosittu sukelluskohde mutta tarjoaa silmänruokaa myös pinnan yläpuolella pysytteleville. Sininen luola on osa suurta luolastokokonaisuutta. Eri sinisen sävyissä hehkuvia onkaloita pääsee ihailemaan perinteisten maltalaisten luzzu-veneiden kyydistä.

Malta on erinomainen, joskin melko huonosti tunnettu kohde kalliokiipeilyyn. Maltalta löytyy runsaasti upeita kalkkikivikallioita kiipeiltäväksi: Maltalla, Gozolla ja Cominolla on yhteensä yli tuhat kiipeilyreittiä. Haastavia kallioita löytyy kaikentasoisille kiipeilijöille.

Kalliokiipeilyä voi harrastaa ympäri vuoden, mutta parhaana kiipeilysesonkina pidetään talvea, jolloin ei ole liian kuuma.

Sekä Maltan että Gozon maaseudulta löytyy monipuolisia reittejä patikoitavaksi. Tarjolla on myös opastettuja kävelyretkiä, jotka antavat maisemien ihailun lisäksi kurkistuksen Maltan eläimistöön ja kasvillisuuteen sekä maltalaiseen maalaiselämään.

Maltan ja Gozon maaseutuun voi tutustua myös ratsain. Kauniita maisemareittejä löytyy erityisesti Maltan pohjoisrannikolta ja Golden Bay -hiekkarannan ympäristöstä. Saarilla toimii useita ratsastuskouluja, ja tarjontaa on kaikenikäisille ja -tasoisille.

Mereltä käsin Maltan saaret näyttäytyvät aivan uudesta vinkkelistä. Erilaisia veneretkiä ja risteilyjä järjestetään sekä vilkkaimmista turistikeskittymistä että rauhallisemmista rannikkokylistä. Valinnan varaa on paljon: On kokopäiväristeilyä ja iltaristeilyä, on erilaisia reittejä joko saar(t)en ympäri tai vaikkapa Cominolle. On yhdistelmäretkiä ja teemaristeilyitä.

Voit varata kätevästi netistä Maltan veneretket, kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Maltan kulttuuri

malta katolinen kirkko
Malta on hartaan katolilainen maa. Kuva: viewingmalta.com

Maltalaiset pitävät itseään sekä välimerenmaalaisina että eurooppalaisina. Välimerellisyys näkyy erityisesti leppoisana aikakäsityksenä sekä kovaäänisenä puheena, jota käsimerkit säestävät.

Maltalaiset ovat Euroopan hartaimpia katolisia, ja lähes koko väestö kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Jokaisesta maltalaisesta kylästä löytyy vähintään yksi kirkko, monesta useampia. Kirkoissa käydään hiljentymässä pitkin päivää ja jumalanpalveluksissa sunnuntaisin. Nuorempi sukupolvi ei tosi nole enää yhtä aktiivista kirkossakävijää kuin vanhempansa.

Maltalaisia pidetään Euroopan konservatiivisimpana kansana. Elämänmeno on silti leppoisan välimerellistä: maltalaiset istuskelevat mielellään kahviloissa sosialisoimassa, ja illallisella viihdytään pitkään.

Avoimet ja avuliaat maltalaiset ovat mielellään myös turisteille avuksi, eikä eksyneen näköinen matkaaja joudu odottamaan apua kauan.

Johanniittaritareiden perintö näkyy muun muassa siinä, että maltalaiset lahjoittavat auliisti rahaa hyväntekeväisyyteen.

Jokaisella kylällä on oma festa-juhlansa, jollaiseen kannattaa osallistua, jos vain sattuu olemaan Maltalla sopivaan aikaan.

Maltalainen keittiö

Tyypillisiä maltalaisia alkupaloja eli tomaattitahnalla voideltua leipää, maltalaista makkaraa, papuja, oliiveja, pippuroitua lampaanmaitojuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja (on leikattu pois kuvasta tosin) ja bigillaa eli härkäpavuista valmistettua tahnaa. Kuva: Arna Grym.
Tyypillisiä maltalaisia alkupaloja eli tomaattitahnalla voideltua leipää, maltalaista makkaraa, papuja, oliiveja, pippuroitua lampaanmaitojuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja (on leikattu pois kuvasta tosin) ja bigillaa eli härkäpavuista valmistettua tahnaa. Kuva: Arna Grym.

Maltassa lautasella maistuvat saarta eri aikoina asuttaneiden ja hallinneiden kansojen vaikutteet niin Italiasta, Espanjasta, Ranskasta, Lähi-idästä kuin Englannistakin. Maltalainen keittiö tarjoaa mutkatonta maalaisruokaa reilunkokoisina annoksina.

Lue lisää maltalaisesta ruuasta.

Maltan hotellit ja majatalot

malta hotelli
Corinthia Hotel St Georges Bay, Malta. Kuva: Corinthia Hotels / viewingmalta.com

Iso osa Maltan hotelleista on keskittynyt Vallettan välittömässä läheisyydessä sijaitseviin turistikeskittymiin Sliemaan ja St. Julian’siin. Hotelleja on paljon myös Melliehassa sekä St Paul’s Bayssa.

Pääkaupunki Vallettassa hotelleja on sen sijaan yllättävänkin vähän. Mutta jos löydät kukkarollesi sopivan, on vanhassakaupungissa asumisessa oma, viehättävä tunnelmansa.

Illat ovat Vallettassa pääosin rauhalliset – yöelämä on keskittynyt lomakeskuksiin, etenkin St. Juliansin alueelle.

Suurin osa Maltan hotelleista osuu luksus- ja keskihintaluokan kategoriaan, mutta kyllä reppureissaajatkin löytävät saarelta katon pään päälle. Edullista majoitusta kannattaa etsiä etenkin Slieman ja St. Julian’sin alueilta.

Rauhaa ja omaa tilaa kaipaavan kannattaa valita majapaikka maaseudulta tai jostain Maltan lukuisista viehättävistä pikkukylistä. Gozolla on myös mahdollista yöpyä majapaikoiksi muutetuissa maalaistaloissa eli farmhouseissa.

Majoitusvinkki: Maltan kenties ihanin luksushotelli on The Xara Palace Relais & Chateaux, joka sijaitsee Mdinan keskiaikaisessa kaupungissa 1800-luvun palatsissa. Katolla sijaitsevan huippuravintolan terassilta avautuvat upeat panoraamanäkymät eri puolille Maltaa.

Gozon saaren suosituin lomakeskus on Marsalforn, joka täyttyy kesäisin turisteista. Marsalfornista löytyy majoitusta monenlaiselle kukkarolle sekä ravintoloita, kahviloita ja baareja ja sukelluskeskuksia.

Marsalfornin ytimessä sijaitseva keskihintainen Maria Giovanna Guest House tarjoaa tilavat ja viihtyisät huoneet, joissa kaikissa on oma pieni parveke.

Katso tarjoukset Maltan hotelleihin.

Paras aika matkustaa Maltalle

Festat on uskonnollisia kyläjuhlia, joita vietetään maltalaisissa kylissä pääasiassa touko–syyskuun välisenä aikana. Kuva: Arna Grym.

Maltan kulttuurinähtävyyksiä voi ihailla ympäri vuoden. Parasta aikaa matkustaa Maltalle ovat kesä ja syksy. Merivesi pysyy uimalämpöisenä lokakuulle asti.

Kesällä on toki kuuminta ja eniten turisteja, mutta se on myös vilkkainta festa-festivaalien aikaa. Kesäkaudella rempseitä kyläjuhlia vietetään harva se viikonloppu jossain päin Maltaa.

Lennot Maltalle

Finnair lentää suoraan Maltalle toukokuusta lokakuulle. Suora lento kestää noin neljä tuntia. Muina aikoina lentäminen onnistuu vaihdon avulla.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Maltalle.

Maltan vinkit

Mikä on Maltan hintataso? Toimiiko julkinen liikenne? Mikä on paras aika matkustaa Maltalle? Millainen sählöpistoke Maltalla on? Käytännön kysymyksiin Maltalla matkustamisesta vastataan sivulla Maltan vinkit.

Malta nähtävyyksien ja kohteiden sijainnit näyttää Maltan kartta.

Maltan kokemuksia

Kerran elämässä -sivuston Malta-oppaan on kirjoittanut Arna Grym, joka tunnetaan myös matkablogista Cocoa etsimässä.

Kerro kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Maltalta ja auta muita matkailijoita suunnittelmaan täydellinen Maltan-loma. Mitä pidit Maltasta? Mikä oli oman kokemuksesi mukaan hyvää tai huonoa Maltassa lomakohteena?

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi