Maltan julkinen liikenne ja taksit

Karozzin, eli hevosten vetämät kärryt olivat ennen vanhaan perinteinen kulkupeli maltalla, mutta nykyään niitä käytetään lähinnä turistien kyyditsemiseen sekä erityistapahtumissa kuten häissä. Karozzin-ajelulle pääsee mm. Vallettassa ja Mdinassa. Kuva: Arna Grym.

Malta on pieni maa. 316 neliökilometrin kokonaispinta-alallaan se on vain noin puolitoista kertaa Helsingin kokoinen. Maltan ja Gozon saarilla on hyvä tieverkosto sekä kattava julkinen liikenne, joten liikkuminen on helppoa ja vaivatonta.

Maltan ja Gozon välillä on säännöllinen ja tiheä lauttayhteys. Cominolle pääsee huhti–lokakuussa laivalla sekä Maltalta että Gozolta, joskin vuoroväli on harva.

Gozolle ja Cominolle järjestetään myös valmisretkiä.

Maltalla on helppo liikkua bussilla

Maltan saarella on varsin tiheästi liikennöivä bussiverkosto, joka kattaa valtaosan saaresta ja jolla pääsee suurimpaan osaan turistinähtävyyksiä.

Poikittaisliikennettä ei juurikaan ole, joten lähes kaikki reitit kulkevat Vallettan kautta, mikä tekee matkanteosta verkkaista.

Gozolla bussilinjoja on vähemmän ja vuorovälit ovat harvempia. Kaikki linjat kulkevat Victorian kautta, joten matkantekoon saa varata reilusti aikaa. Cominolla ei ole julkista liikennettä.

Maltan ja Gozon bussit liikennöivät varhaisesta aamusta noin klo 23 saakka illalla. Bussit kulkevat aikataulujen mukaan, mutta voimassa olevia aikatauluja on vaikea saada käsiinsä muualta kuin bussiasemilta (esimerkiksi Malta Public Transportin nettisivuilta löytyy viimeksi vuonna 2013 päivitetty bussiaikataulu).

Turistibussit – yhdellä lipulla koko päivä

Maltalla ja Gozolla toimii kaksi turistibussifirmaa (hop on hop off), joiden reitit kulkevat tärkeimpien nähtävyyksien kautta. Päivälippu maksaa noin 20 euroa ja bussista voi jäädä pois millä tahansa pysäkillä ja jatkaa reittiä seuraavalla bussilla.

Hintaan kuuluu audio-opas, joka on saatavilla useilla kielillä, ei tosin suomeksi (ruotsiksi kyllä).

Eri firmoilla on tarjolla hieman erilaisia reittejä ja erilaisia pakettitarjouksia, joten vertailu kannattaa.

Turistibussien huono puoli on se, että ne pysähtyvät silloin tällöin varttitunniksi johonkin keskellä ei mitään sijaitsevaan “käsityökeskukseen” tai vastaavaan, jossa myydään ylihintaisia matkamuistoja.

Maltan taksit

Maltalaiset taksit ovat valkoisia ja ne ottavat matkustajia kyytiin kaikkialta paitsi bussipysäkeiltä.

Takseissa on mittarit, mutta niitä ei juurikaan käytetä, joten hinta kannattaa sopia etukäteen.

Monissa paikoissa, esimerkiksi Gozolla, kuskit tuntuvat sopineen keskenään kiinteistä hinnoista, joissa ei ole tinkimisvaraa.

Lentokenttätaksit laskuttavat kiinteän hinnaston mukaan.

Lue lisää: Maltan vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!