Mdina – Maltan kaunein kaupunki

Malta Mdina
Mdinan kadut ovat kapeita, tunnelmallisia ja niin autioita, että Mdinaa kutsutaan Hiljaiseksi kaupungiksi. Kuva: Reuben Farrugia / Unsplash

Mdina on Maltan kaupungeista kaunein. Hunajankeltaisesta kalkkikivestä rakennetut talot edustavat keskiaikaista ja osin barokkiarkkitehtuuria. Talojen julkisivuissa valo ja varjo leikkivät chiaro scuro -tekniikan hengessä. Kapeat, mutkittelevat kadut on suljettu liikenteeltä.

Mdinan kaupunkikuva on säilynyt pitkälti maurien ajoista. Kaupunki on kuin luotu historiallisten epookkien kuvauspaikaksi – ja täällä onkin filmattu Game of Thrones -fantasiasarjan jaksoja.

Mdinaa ei turhaan kutsuta hiljaiseksi kaupungiksi. Mikäli paikalle ei satu osumaan risteilylaivojen kanssa samaan aikaan, kapeilla ja mutkittelevilla mukulakivikujilla saa samoilla aivan kaikessa rauhassa törmäämättä välttämättä ristin sieluun.

Mdinassa asuu nykyisellään vain kolmisensataa ihmistä. Mutta antiikin ajoista aina johanniittain ritarien saapumiseen asti (1530) Mdina oli Maltan tärkein kaupunki. Ritarit kuitenkin siirsivät Maltan pääkaupungin ensin Birguun ja myöhemmin Vallettaan.

Falson-palatsi ja erikoinen museo

Kattonäkymä Mdinassa Palazzo Falsonin katolta kuvattuna. Kuva: Arna Grym.
Kattonäkymä Mdinassa Palazzo Falsonin katolta kuvattuna. Kuva: Arna Grym.

Mdinassa sijaitseva Falson-palatsi on 1400-luvulta ja kaupungin toiseksi vanhin rakennus. Omalaatuinen taiteilija ja keräilijä Olof Gollcher osti palatsin vuonna 1927, ja vuonna 2007 palatsissa avautui museo, jossa on esillä tuhansia kiinnostavia esineitä huonekaluista koruihin ja matoista maalauksiin.

Katolla sijaitsevan kahvilan terassilta avautuu silmiä hivelevä näkymä yli Mdinan kattojen.

Rabat – Pyhän Paavalin luola ja katakombit

Aivan Mdinan edustalle levittäytyy pikkukaupunki, joka tunnetaan nimellä Rabat. Kapeita ovat kujat täälläkin!

Nähtävyytenä ovat varhaiskristilliset katakombit eli maanalaiset hautaluolat sekä Pyhän Paavalin grotto, luola, jossa apostoli Paavalin kerrotaan asuneen haaksirikkonsa (60 jKr.) jälkeen. Luolaan on sisäänkäynti Pyhän Paavalin kirkosta.

Mdinan hotellit

Jos ihastuu Mdinan tunnelmiin (ja kukapa ei ihastuisi!), kannattaa harkita jäämistä yöksi tai pariksi ihanaan Point de Vue -hotelliin, joka sijaitsee aivan Mdinan porttien ulkopuolella.

Todellista luksusta edustaa The Xara Palace Relais & Chateaux, joka sijaitsee Mdinan muurien sisällä 1800-luvun palatsissa. Katolla sijaitsevan huippuravintolan terassilta avautuvat upeat panoraamanäkymät eri puolille Maltaa.

Mdinan ravintolavinkki: Trattoria 1530

Trattoria 1530 on Xara Palace -hotellin alakerrassa sijaitseva italialainen ravintola, joka tarjoaa ensiluokkaista ruokaa kohtuulliseen hintaan.

Monipuolisella ruokalistalla on salaatteja, sandwichejä, pizzoja sekä liha- ja kalaruokia. Kokeile herkullisia pasta-annoksia, joissa käytetään itse tehtyä pastaa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!