Maltan esihistorialliset temppelit

Ħaġar Qimin megaliittiset temppelit on rakennettu arviolta Ġgantija-kaudella 3600–3200 eaa. Kuva: Arna Grym.
Ħaġar Qimin megaliittiset temppelit on rakennettu arviolta Ġgantija-kaudella 3600–3200 eaa. Kuva: Arna Grym.

Maltalla on säilynyt enemmän muistoja esihistoriasta kuin monessa muussa monin verroin suuremmassa maassa. Arkeologiasta ja kivikauden elämästä kiinnostuneille Malta on maailmanluokan matkakohde.

Maltalla on yhteensä seitsemän muinaista megaliittitemppeliä, joista viisi sijaitsee Maltan saarella ja kaksi Gozolla. Temppelit kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Käyminen ainakin yhdessä megaliittitemppelissä pitäisi olla jokaisen lomailijan listalla.

Megaliittinen tarkoittaa kirjaimellisesti suurista kivistä rakennettua. Maltan megaliittitemppelit on rakennettu kalkkikivestä, jota on Maltalla runsaasti.

Temppelit on rakennettu arviolta vuosina 3700 eaa., mikä tekee niistä reilut tuhat vuotta Egyptin pyramideja vanhempia. Temppelit ovatkin kuin ikkunoita ihmiskulttuurin alkuhämäriin.

Maltan temppelit kuuluvat maailman vanhimpien rakennusten joukkoon, mutta aivan vanhimpia ne eivät kuitenkaan ole, vaikka niin Maltalla usein väitetäänkin. Ranskasta löytyy tuhatkunta vuotta vanhempia megaliittitemppeleitä, ja Turkissa sijaitseva Göbekli Tepe on huikaisevat liki 6000 vuotta Maltan temppeleitä vanhempi.

Maltan arkeologinen kansallismuseo

Maltan esihistoriasta kiinnostuneen kannattaa aloittaa nähtävyyskierros Vallettan Arkeologisesta kansallismuseosta.

Museo sijaitsee provencelaisten ritareiden vuonna 1575 valmistuneessa entisessä asuintalossa (Auberge de Province), joka on jo itsessään nähtävyys.

Esillä on muinaistemppeleiden pienoismalleja, kiviä, saviastioita, koruja ja kolikoita neoliittikaudelta eli nuoremmalta kivikaudelta aina roomalaisajalle saakka.

Museo on yksi Maltan tärkeimmistä nähtävyyksistä ja erityisesti historiasta kiinnostuneen must-kohde.

Malta parhaat kivikauden temppelit

Historiasta syvällisesti kiinnostunut saattaa haluta käydä useammalla tai jopa kaikilla Maltan muinaistemppeleillä, mutta muille matkailijoille riittänee temppeli tai kaksi.

Temppeleistä vanhin ja parhaiten säilynyt on Gozon saarella sijaitseva Ggantija eli Jättiläisen torni. Ggantija koostuu kahdesta pyhäköstä, joista toisessa on tunnistettavissa muinaisia elementtejä kuten kynnyksiä, syvennyksiä ja alttareita. Toisessa voi puolestaan ihailla valtavien kivenjärkäleiden koristeluja.

Suositeltavia ovat myös Maltan saarella sijaitsevat Hagar Qim ja sen vieressä oleva Mnajdra .

Hal Salfienin Hypogeum

Hal Salfienin Hypogeum-temppeli (noin 3300–3000 eaa.) on siitä erikoinen pyhäkkö, että se sijaitsee osittain maan alla. Se muodostuu hautakammioista, luolista ja käytävistä. Täältä löytyvät Maltan ainoat esihistorialliset seinämaalaukset.

Suuret vierailijamäärät ovat vahingoittaneet temppelin herkkää mikroilmastoa, joten nykyään vierailijoiden määrää rajoitetaan 80 vierailijaan päivässä. Liput kannattaa tästä syystä varata ajoissa, jopa muutamaa kuukautta aikaisemmin (viime hetken lippuja voi kysellä Arkeologisesta kansallismuseosta).

Ghar Dalam – 7000 vuotta vanha asuinluola

Megaliittisten temppelien lisäksi Maltalla on säilynyt vanha asuinluola Għar Dalam. Sitä on käytetty 7000 vuotta sitten neoliittikaudella eli nuoremmalla kivikaudella.

Luolasta on löydetty jääkaudella sukupuuttoon kuolleiden eläinten fossiileja, saviastioita ja luita.

Osa luolasta on avoinna yleisölle, ja sen yhteydessä oleva museo esittelee laajan kokoelman esihistoriallisia esineitä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT