Festa – Maltan rempseät kyläjuhlat

Malta festivaalit
Maltan Festa-festivaaleilla on upea tunnelma. Kuva: Arna Grym

Festat ovat maltalaisia kyläjuhlia ja matkailijalle loistavia tilaisuuksia nähdä maltalaista kulttuuria eläväisimmillään. Vaikka festa-festivaalien alkuperä on uskonnollinen, on juhlien tunnelma rempseä: viini virtaa ja kaikilla on hauskaa. Jokaisella kylällä on oma festivaalinsa. Festa-sesonki kestää keväästä myöhään syksyyn.

Aukio on pakkautunut täyteen ihmisiä, ja tunnelma on odottava. Aurinko on laskemaisillaan, mutta vielä on valoisaa. Osa juhlakansasta on pukeutunut parhaisiin juhlatamineisiinsa, osa arkisemmin. Pienillä tytöillä on prinsessamekot ja pojilla mirrit kaulassa.

Katseet on suunnattu katedraalin ovelle, joka pysyy vielä hetken suljettuna.

Festa eli katolinen kyläjuhla on Maltalla ja Gozolla tärkeä perinne ja jokaisella kylällä on omansa. Festa on vuoden odotetuimpia tapahtumia. Valmistelut aloitetaan jo vuotta ennen h-hetkeä, heti edellisen festan jälkeen. Järjestelyistä vastaa paikallinen seurakunta, joka rahoittaa tapahtuman keräämällä seurakuntalaisilta lahjoituksia.

Festa-kausi kestää varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn minä aikana ympäri Maltaa ja Gozoa järjestetään kymmeniä festoja.

Tapana on osallistua vain oman kylän ja naapurikylän festaan, sillä muuten menisi koko kesä juhliessa.

Kylä on puettu juhla-asuun

Festat on uskonnollisia kyläjuhlia, joita vietetään maltalaisissa kylissä pääasiassa touko–syyskuun välisenä aikana. Kuva: Arna Grym.

Katolisessa kirkossa jokaisella katedraalilla on oma suojelupyhimyksensä, jonka kunniaksi festa järjestetään.

Täällä Nadurin kylässä, Gozon saaren eteläosassa, suojeluspyhimyksiä on peräti kaksi: Marttyyrikuoleman kärsineet apostolit Paul ja Peter. Tänään on heidän juhlapäivänsä.

Kylä on puettu näyttävästi punaiseen ja kultaan. Liput on nostettu salkoihin. Talojen parvekkeilta roikkuu pyhää Paulia ja Peteriä esittäviä puna-kultaisia kankaita. Kullalla koristellut patsaat säihkyvät.

Laskeva aurinko värjää hunajankeltaisesta kalkkikivestä rakennetun katedraalin kullanhohtoiseksi.

Festoihin tullaan pitämään hauskaa

Monipäinen puhallinorkesteri soittaa hilpeitä marsseja esiintymislavalla. Uskonnolliseksi tapahtumaksi tunnelma on yllättävän kepeä, ei lainkaan harras. Tänne ollaan selvästi tultu pitämään hauskaa.

Vihdoin katedraalin ovet aukeavat ja kulkue astuu esiin. Valkoisiin kaapuihin ja värillisiin viittoihin pukeutuneet miehet laskeutuvat hitaasti portaita pitkin aukiolle. He kantavat lippuja, ristejä ja lyhtyjä. Joukossa on niin kirkonmiehiä kuin tavallisia seurakuntalaisiakin, joilla kaikilla on oma tarkasti määritelty ja huolellisesti harjoiteltu tehtävänsä.

Kaapumiesten jälkeen vuorossa on torvisoittokunta, joka antaa tahtia kulkueelle.

Patsaiden kantaminen on vaativa urakka

Malta_21Pian oviaukkoon ilmestyvät illan kunniavieraat, pyhä Paul ja pyhä Peter, joskin valtaisan patsaan muodossa. Kameroiden sulkimet alkavat räpsyä ja salamat välkkyä, kun juhlakansa haluaa ikuistaa odotetun hetken.

Patsas seisoo katedraalin kappelissa vuoden ympäri, ja kun se kerran vuodessa pääsee kävelylle kotikylän ympäri, on kyseessä kuvaamisen arvoinen tapaus.

Kulkue ei kiirehdi, sillä pyhimysten patsas on niin painava, että jopa kymmenen sitä kantavan miehen on tuon tuosta laskettava patsas alas ja levättävä. Lepohetken ajaksi torvisoittokunnankin soitto taukoaa ja yleisö käy rupattelemaan kulkueessa mukana olevien tuttujen kanssa. Täällä ei jäykistellä.

Patsaankantourakka ei näytä vaikealta, ainoastaan raskaalta, mutta aivan helppoa se ei kuulemma ole. Gozolainen opettaja Vince Buttigieg on seurakunnan jäsen ja on aikanaan osallistunut kulkueeseen patsaankantajan tärkeässä tehtävässä.

Patsas istuu eräänlaisessa kantotuolissa, ja sitä maahan laskettaessa miesten on pidettävä Buttigiegin mukaan huoli siitä, että he laskeutuvat samanaikaisesti ja rauhallisesti. Kallisteleva ja heiluva patsas ei näyttäisi kauempaa katsottuna hyvältä, ja voisi se olla vaarallistakin.

Kulkue kulkee aukion poikki ja kääntyy näyttävästi koristelulle kadunpätkälle. Valoköynnökset, liput ja puna-kultaiset paperikoristeet kaartuvat kulkueen ylle, ja kamerat räpsyvät. Osa juhlaväestä seuraa kulkuetta kylän ympäri, osa jää aukiolle juhlimaan.

Festa on ruokaa ja juomaa

Aukiota reunustavat ravintolat ja kahvilat on muutettu festan ajaksi baaritiskeiksi. Ravintoloihin ei pääse sisälle, sillä edes kaikkien kuppiloiden yhteenlaskettu kapasiteetti ei riittäisi koko kylälle ja vieraille, mutta baaritiskiltä saa viiniä, olutta ja cocktaileja muovimukeista.

Baarien ympärille on kokoontunut hilpeitä joukkoja, joilla ei ole aikomustakaan mennä huomenna töihin.

Katedraalin toisella sivulla on tilpehöörinmyyntikojuja ja toisella ruokatori, jonka kojuissa on tarjolla uppopaistettua roskaruokaa joka lähtöön. Kirkon edustalla väkeä istuu muovipöytien ääressä tölkkiolutta hörppien.

Katedraaliin kannattaa käydä tutustumassa sillä aikaa kun kulkue kiertää kylää. Yleensä Maltan pyhäköihin ei ole asiaa ilman olkapäät ja polvet peittävää asua, mutta olkapäät paljastavissa iltapuvuissa liihottelevista paikallisista päätellen se ei ole juuri nyt niin justiinsa.

Kun kulkue palaa yli pari tuntia kestävältä kierrokselta takaisin katedraaliin, alkaa jumalanpalvelus, joka noudattaa taas normaaleja kirkollisia tapoja. Tässä vaiheessa sisälle katedraaliin jäävät enää asialle omistautuneimmat seurakuntalaiset, kun loput kyläläiset jatkavat juhlintaansa aukiolla.

Aurinko on laskenut. Aukiota valaisevat enää tunnelmalliset valoköynnökset ja katedraaliin kohdistetut valonheittimet. Iloinen puheensorina täyttää baarien edustat, ja puhallinorkesteri jatkaa lavalla soittoaan. Juhlat jatkuvat vielä pitkälle yöhön.

Maltalla ja Gozolla on festoja alkukeväästä myöhäiseen syksyyn. Lisää tietoa Maltan Festoista ja tapahtumakalenterin löytää Visit Maltan sivuilta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi