Malta – Euroopan paras sukelluskohde

malta sukellus ankkuri
Maltalla on kirkkaat sukellusvedet. Kuva: viewingmalta.com

Maltaa pidetään Välimeren parhaana sukelluskohteena. Maltan vedet ovat uskomattoman kirkkaat, mikä tekee etenkin hylkysukelluksista antoisaa. Ja hylkyjä Maltalla riittää.

Malta sopii myös snorklaukseen. Snorklaamaan pääsee ympäri saarta suoraan rannasta.

Asiantuntijana tässä artikkelissa toimii suomalaisen sukellusmatkailun legenda Mikko Paasi. Mikko tunnetaan parhaiten Thaimaahan perustamastaan sukelluskoulusta Koh Tao Diversista, mutta viime vuosina hän on hurahtanut Maltan pinnanalaisiin näkymiin.

Malta on erinomainen sukelluskohde

malta sukellus jeesus patsas
Maltalla löytyy kulttuuria myös pinnan alta. Kuva: viewingmalta.com

”Malta on aivan mahtava paikka sukeltajalle!” Mikko Paasi hehkuttaa. ”Maltan ja Gozon ympäriltä löytyy noin 200 sukelluspaikkaa, joista suurin osa on sukellettavissa suoraan rannasta, mikä on aivan mahtavaa, kun ei tarvitse kellua kokopäivää veneessä ja raahata kamoja laituria pitkin laivaan ja takasin.”

”Jokainen kohde on maksimissaan vajaan tunnin ajomatkan päässä.”

”Maltan vesissä on kymmenittäin toinen toistaan hienompia hylkyjä, sukellusveneitä, lentokoneita, sotalaivoja ja proomuja, sekä puisia että teräksisiä, Paasi kertoo.

”Suurin osa Maltan muista kohteista on luolia, seinämiä tai kalliomuodostelmia. Kaloja tai koralleja ei Välimeressä ole liikaa mutta näkyvyyttä sitäkin enemmän. Kesällä noin 30 metriä ja talvella aina 50 metriin saakka, mikä tekee joka sukelluksesta uskomattomia. Veden väri on kylmän sini-harmaata.”

Millaiselle sukeltajalle Malta sopii?

”Monet Maltan parhaista sukelluskohteista ovat varsin syvällä, etenkin hylyt, jotka sijaitsevat 25–40 metrin tuntumassa. Eli Advanced Open Water -lisenssille on käyttöä”, Paasi sanoo.

Mutta jos syvyyttä ei huomioida, on Malta varsin helppo sukelluskohde.

”Maltan vesiin on myös upotettu monia hylkyjä, jotka on riisuttu niin, että niissä on turvallista käydä sisällä harjoittelemassa tai fiilistelemässä.”

”Virtauksia ei juurikaan ole, mikä tekee sukeltamisesta turvallista, kun näkyvyyskin on loistava.”

Myös kokemattomille sukeltajille löytyy kiehtovia kohteita.

”Kaiken kaikkiaan Malta on aivan mahtava paikka pinnalla päällä ja pinnan alla”, Paasi hehkuttaa.

Paras aika sukeltaa Maltalla

Sukeltaa voi ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin muistaa, että varsinkin alkukesästä kesäkuussa vesi voi olla syvällä vielä varsin viileää. Kannattaakin tarkistaa etukäteen sukelluskeskuksesta, kannattaako mukaan pakata märkä- vai kuivapuku (jos haluaa ottaa reissuun mukaan omansa).

”Lämpötila kesällä 26 lähellä pintaa mutta syvemmällä muutama aste tippuu pois. Talvella tarvitaankin sitten kuivapukua, kun asteet tippuu 15 hujakoille”, Paasi sanoo.

Maltan hylkysukellukset

malta sukellus hylky
Maltalla riittää hylkyjä sukeltajien ihmeteltäviksi. Kuva: viewingmalta.com

Maltan hylyistä kuuluisimpia on vuonna 1995 uponnut yli sata metriä pitkä tankkeri Um el Faroud, joka lepää valkealla hiekkapohjalla 20–35 metrin syvyydessä.

Toinen kuuluisa hylky on HMS Maori, joka upposi Valettan edustalle toisen maailmansodan pommituksissa. Hylky lepää vain 20 metrin syvyydessä.

Hieman vaatimampi hylkysukelluksia ovat lähekkäin sijaitsevat hylyt P29 ja Rozi, jotka on tarkoituksella upotettu sukeltajia varten. Molemmat ovat noin 35–40 metrin syvyydessä.

Kiehtova muisto toisesta maailmansodasta on myös brittiläinen pommittajalentokone Blenheim Bomber, joka lepää 42 metrin syvyydessä.

HMS Imperial Eagle, vuonna 1999 tarkoituksella 40 metrin syvyyteen upotettu matkustajalautta. Hylystä 50 metrin päässä pohjassa seisoo Kristus-patsas, hyvin kuvattu kohde.

Maltan koralliriutat

malta veneretki
Maltalla kannattaa osallistua vene- ja snorklausretkille. Kuva: Gregory Iron / viewingmalta.com

Maltan vesissä on myös koralliriuttoja. Yksi kauneimmista paikoista on Kippari Kallen lahti, jossa on paljon koralleja, rapuja ja mustekaloja. Myös skorpionikaloja voi nähdä.

Nimensä lahti on saanut siitä, että pinnan päällä on Kippari Kalle -musikaalin kuvauksissa käytetty elokuvakylä.

Tekniikkasukellus Maltalla

”Tekniikkasukellukseen löytyy kaikki puitteet. Syviä hylkyjä on aina 125 metriin asti ja seinämiä, jotka laskeutuu suoraan yli sataan metriin. Eikä heliumkaan maksa liikaa”, Paasi kertoo.

Paljonko sukellukset maksavat Maltalla?

Maltalla toimii kymmeniä sukelluskeskuksia ympäri saarta. Sukelluskeskukset tarjoavat sukellusretkiä, järjestävät kursseja ja vuokraavat välineitä.

Sukeltaminen on varsin edullista. Sukellusten hinnat pyörivät 30 euron nurkilla – eli sukeltaminen Maltalla ei maksa maltaita.

Maltan suomalainen sukelluskoulu

Thaimaassa toimivan Koh Tao Diversin omistaja Mikko Paasi on perustanut Maltalle KTD Malta -sukelluskeskuksen, jota hän pyörittää puolet vuodesta kesäkauden ajan.

Lue lisää: Malta

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!