Malta – vinkit ja kokemuksia

malta perhe
Malta sopii lomakohteeksi koko perheelle. Kuva: Dolmen Resort Hotel & Spa
/ viewingmalta.com

Tällä sivulla kerrotaan käytännön vinkkejä ja kokemuksia Maltalla matkustamiseen. Mikä on Maltan hintataso? Toimiiko julkinen liikenne? Mikä on paras aika matkustaa Maltalle?

Omalla sivullaan esitellään Maltan pahaat kohteet.

Aikaero Maltan ja Suomen välillä

Maltalla kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Maltan aikavyöhyke on sama kuin Keski-Euroopan maissa.

Maltan sää ja ilmasto

malta bikinit
Maltalla riittää auringonpaistetta. Kuva: Dolmen Resort Hotel & Spa
/ viewingmalta.com

Maltalla on miellyttävä ilmasto ympäri vuoden. Kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet leutoja.

Paras aika matkustaa Maltalle on keväällä (maalis–huhtikuussa) tai syksyllä (syys–lokakuussa). Keskikesällä eli kesä–elokuussa Maltalla on kuuma ja eniten turisteja.

Satunnaiset Afrikasta puhaltavat sirokko-tuulet saattavat tuoda helteisen kuumia ja kosteita päiviä myös keväällä tai syksyllä. Meressä voi uida pitkälle syksyyn, ja rantakausi jatkuukin yleensä ainakin lokakuulle.

Maltalla sataa hyvin harvoin. Suurin osa Maltan vähäisestä vuotuisesta sademäärästä ripsottelee loka–helmikuun välillä.

Puhutaanko Maltalla englantia?

Englanti on toinen Maltan kahdesta virallisesta kielestä ja sitä puhutaan kaikkialla Maltalla.  Äidinkielenään 90 prosenttia asukkaista puhuu kuitenkin saaren omaa kieltä, maltaa.

Maltan kieli on arabian lähisukulainen, mutta siinä on vaikutteita romaanisista kielistä ja englannista. Suomalaisen korvaan malta kuulostaakin arabian ja italian sekoitukselta, josta silloin tällöin erottuu joku tuttu englanninkielinen sana.

Maltaa kirjoitetaan latinalaisin kirjaimin.

Maltan hintataso ja valuutta

Maltan valuutta on euro. Maltan hintataso on selvästi Suomea edullisempi varsinkin palveluiden kuten ravintoloiden suhteen. Viiden tähden hotellissa pääsee nukkumaan turistisesonkinakin noin 200 eurolla, ja edullisemmissa majapaikoissa paljon halvemmalla.

Lue lisää: Maltan hintataso

Maltan vaarat ja turvallisuus

Maltan rannoilla on usein voimakkaita virtauksia, joista varoitetaan punaisilla lipuilla. Golden Bay on yksi Maltan suosituimmista hiekkarannoista. Kuva: Arna Grym.

Malta on turvallinen maa, ja rikollisuus on vähäistä. Matkailijan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka.

Suurin vaara piilee liikenteessä, joten sekä autoillessa että jalan kulkiessa kannattaa pitää silmät auki ja noudattaa varovaisuutta.

Rannoilla voi joskus olla voimakkaita merivirtauksia, joista varoittavien lippujen ollessa salossa uimaan ei tule mennä. Maltalla on uimarantoja ympäri saarta, joten jos yhdellä rannalla on kovan tuulen takia huono keli, suojaisella puolella saarta on todennäköisesti hyvät uimailuolosuhteet.

Maltalaiset rakastavat ilotulituksia ja niitä räiskitään menemään pitkin vuotta, erityisesti kesän festivaalikaudella. Saarilla on useampia ilotulitetehtaita, jotka nostavat varoituslipun salkoon silloin kun ilotulitetuotanto on käynnissä.

Maltalla on sattunut muutama ilotulitetehtaan räjähdys, joissa on menehtynyt ihmisiä, joten varoituslippuja kannattaa noudattaa, eli pysytellä kaukana tehtaista.

Millainen pistorasia Maltalla on?

Maltalla on käytössä sama 240 voltin sähköjännite kuin Suomessakin. Maltalainen sähköpistoke on kuitenkin kolmepiikkistä englantilaista mallia, joten oma adapteri kannattaa ottaa mukaan.

Hotellihuoneissa on monesti yksi adapteri, mutta koska siinä voi ladata vain yhtä laitetta kerrallaan, lukuisilla sähkölaitteilla varustautuneen modernin matkaajan kannattaa ottaa mukaan oma matka-adapteri.

Liikkuminen Maltalla

Malta on huoleton paikka matkustaa, sillä julkinen liikenne toimii mainiosti. Pääsaari Malta on pieni, vain puolitoista kertaa Helsingin kokoinen, ja bussilla pääsee joka paikkaan.

Jos ei pelkää vasemmanpuoleista liikennettä, saa auton vuokralle edullisesti.

Lue lisää: Julkinen liikenne Maltalla

Autonvuokraus Maltalla

Epävarman tai kokemattoman kuskin ei kannata lähteä kokeilemaan onneaan Maltan liikenteessä, varsinkin kun Maltalla on helppo liikkua myös busseilla.

Maltan liikenne on vasemmanpuoleista ja varsin mielivaltaista. Nopeusrajoituksia ei yleensä noudateta ja muitakin liikennesääntöjä tulkitaan vähän oman mielen mukaan.

Ruuhka-aikaan autolla liikkuminen on hidasta, ja parkkipaikan löytäminen kaupunkien ja turistikohteiden läheltä on työn ja tuskan takana.

Autonvuokraus voi kuitenkin olla hyvä idea, jos haluaa tutustua Maltan syrjäisempiin alueisiin.

Gozon saarella auton vuokraaminen on sen sijaan hyvinkin suositeltavaa, sillä liikenne on rauhallisempaa ja julkisen liikenteen verkosto vähemmän kattava ja harvemmin liikennöivä kuin Maltalla.

Maltalta löytyy lukuisia kansainvälisiä ja paikallisia autonvuokrausfirmoja. Päivähinnat vaihtelevat 30–40 euron välillä. Suomalainen ajokortti kelpaa Maltalla.

Vertaa eri autonvuokraamojen hintoja.

Mitä Maltalla syödään?

Malta edustaa aivan ainutlaatuista välimerellistä ruokakulttuuria, jossa sekoittuvat niin italialainen, espanjalainen ja ranskalainen kuin Lähi-idän ja pitkäaikaisen isäntämaan Englanninkin keittiöt.

Lue lisää: Maltan ruoka

Sukeltaminen Maltalla

Maltaa pidetään Välimeren parhaana sukelluskohteena. Maltan vedet ovat uskomattoman kirkkaat, mikä tekee etenkin hylkysukelluksista antoisaa. Ja hylkyjä Maltalla riittää.

Malta sopii myös snorklaukseen. Snorklaamaan pääsee ympäri saarta suoraan rannasta.

Lue lisää: Malta – Euroopan paras sukelluskohde

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Maltalle

Maltalle pääsee helpoimmin varaamalla valmismatkan. Vaihtoehtoja on useita, ja hinnat alkavat noin 300 eurosta. Pakettimatkoja Suomesta Maltalle myyvät ainakin TUI ja Tjäreborg.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi