Gozo – luonnonkaunis lomakohde

malta gozo
Gozo on Maltan upea naapurisaari. Kuva: viewingmalta.com

Gozo on pääsaari Maltan rauhallinen ja luonnonläheinen pikkusisko vain puolen tunnin lauttamatkan päässä. Gozolla voi valtan tapaan nauttia historiallisista nähtävyyksistä ja leppoisasta rantalomailusta, mutta parhaiten Gozon kallioiset ja maalaismaiset maisemat sopivat luonnon ja aktiivisen lomailun ystäville.

Gozolla voi sukeltaa ja snorklata, kalliokiipeillä, meloa kajakilla ja ratsastaa. Pyöräily- ja patikointireittejä on monipuolisesti. Aktiivilomalle Gozo on täydellinen matkakohde.

Gozo on maltalaisten keskuudessa suosittu lomakohde, mutta ulkomaalaiset turistit matkaavat sinne yleensä vain päiväretkelle. Gozon nähtävyydet ehtii katsastaa hätiköiden päivässäkin, mutta saaren leppoisaan elämänmenoon kannattaa ehdottomasti solahtaa vaikka useammaksikin päiväksi.

Etäisyydet ovat lyhyet ja matkat kohteiden välillä taittuvat nopeasti, sillä liikennettä on huomattavasti pääsaarta vähemmän. Gozossa liikkuu kätevästi myös polkupyörällä – ja kävellenkin voi reippailla yllättävän moneen paikkaan varsinkin, jos ottaa tukikohdakseen saaren keskellä sijaitsevan pääkaupungin Victorian.

Gozon satama Mgarr

gozo mgarr
Mgarrin satama Gozo. Kuva: viewingmalta.com

Gozoon on vain puolen tunnin lauttamatka Maltan pohjoiskärjessä sijaitsevasta Cirkewwan satamasta. Lautat rantautuvat Gozolla Mgarrin satamaan, josta on lauttayhteys myös Comino-saarelle.

Satamaa koristaa 1700-luvulla Maltan ritarien rakennuttama Chambreyn linnoitus. Siitä oli tarkoitus tulla Gozon uusi, linnoitettu pääkaupunki Vallettan tapaan, mutta se jäi vain suunnitelmaksi, sillä ottomaanien ja merirosvojen uhka oli jo laantunut. Gozon pääkaupunkina säilyi Victoria.

Satamasta kulkevat bussit Gozon pääkaupunki Victoriaan ja rantakohde Marsalforniin. Satamassa vuokrataan myös polkupyöriä.

Voit varata kätevästi netistä Gozon retket ja opastetut kierrokset.

Gozon pääkaupunki Victoria

Gozo Cittadella
Gozon pääkaupukia, Victoriaa, koristaa komea linnoitus. Kuva: Reuben Farrugia / Unsplash

Gozon keskellä sijaitseva Victoria on saaren pieni ja viehättävä pääkaupunki. Paikalliset tapaavat kutsua Victoriaa edelleen sen entisellä arabiankielisellä nimellä Rabat (ei kannata sekoittaa Maltan Rabatiin).

Nähtävyytenä on kaupungin yllelle kukkulan laella kohoava mahtava linnoitus Cittadella. Keskiaikaisessa linnoituksessa on hunajankeltaisesta kalkkikivestä rakennettu katedraali ja muutama pieni museo.

Gozo Citadel
Cittadella-linnoituksen katedraali. Kuva: Reuben Farrugia / Unsplash

Linnan pieneen vankilaan voi tutustua. Sinne tuomittiin maltalaisia ritareita rauhoittumaan, kun heidän tunteensa olivat käyneet turhan kuumiksi. Tyrmässä joutui istumaan tovin myös Maltan kuuluisin ritari, Suuren piirityksen sankari ja suurmestariksi noussut Jean Parisot de Valette.

Cittadellan muurille kannattaa kivuta ihailemaan ympäri saarta avautuvia näkymiä ja tunnistamaan Gozon maamerkkejä.

Aivan linnoituksen vieressä on ihastuttava pikkuhotelli, Casa Gemelli Boutique Guesthouse. Hyvä vaihtoehto on kulman takana Pyhän Yrjön kirkon aukiolla sijaitseva 39 St. George.

Victorian majapaikoissa tapaa olla hyvä hinta–laatusuhde – ja iltasella rauhallinen tunnelma – sillä suurin osa Gozolla yöpyvistä majoittuu lomakohteissa Marsalfornissa tai Xlendissä.

Reippailijoille tiedoksi: Victoriasta on tunnin tai puolen kävelymatka eri puolille saarta.

Ggantija – Maltan vanhin muinaistemppeli

Niinikään sisämaassa, neljän kilometrin päässä Victoriasta, sijaitsee Gozon historiallisesti merkittävin nähtävyys. Yli 5500 vuotta sitten kuparikaudella rakennettu Ggantija on vanhin ja parhaiten säilynyt Maltan esihistoriallisista temppeleistä.

Marsalforn – Gozon suosituin lomakohde

Gozo
Pieni ja söpö kukkula Qolla il Bajda sijaitsee aivan Marsalfornin vieressä. Edustalla näkyy perinteisä suolankuivausaltaita. Kuva: Remi Yuan / Unsplash

Gozon suosituin matkailukeskus on pohjoisrannikolla sijaitseva Marsalforn, joka täyttyy kesäisin sekä maltalaisista että ulkomaalaisista turisteista. Vaikka Marsalforn on pääsaaren suosituimpiin lomakohteisiin verrattuna pieni, riittää täälläkin ravintoloita ja yöelämää. Saaren yöelämä onkin aika lailla keskittynyt Marsalforniin.

Varsinaista hiekkarantaa ei ole, vaan uimaan pulahdetaan rantakallioilta. Vajaan viiden kilometrin päässä on tosin Gozon paras ranta, Ramla Beach. Matkan reippailee vaikka kävellen.

Nähtävyytenä on lähettyvillä sijaitseva nätti, nännimäinen kukkula Qolla il-Bajda. Vieresssä on Maltan ritarien rakennuttama pieni linnoitus, jota britit käyttivät myöhemmin rannikkopatteristona.

Alueella on myös paljon perinteisiä, pieniä suolankuivausaltaita.

Marsalfornin lomakohteessa sijaitsevassa Maria Giovannassa on ihastuttavat huoneet.

Majoitus on Marsalfornissa pääasiassa majataloissa ja apartment-huoneistoissa. Suosikkimme on ihana Maria Giovanna Guesthouse. Huoneet ovat tilavat ja viihtyisät ja niissä kaikissa on oma pieni parveke.

Katso tarjoukset Marsalfornin majoitukseen.

Ramla il-Hamra – Gozon kaunein ranta

Gozon paras ranta
Gozon kaunein ranta on Ramla, jolle aukeavat kauniit näkymät pienestä Tal Mixta -luolasta. Kuva: Carl Borg / Unsplash

Gozon kaunein ja suosituin ranta on punahiekkainen Ramla Beach eli Ramla il-Hamra, joka sijaitsee saaren pohjoisrannikolla. Ranta on matala, joten se soveltuu hyvin myös lapsille.

Koska Gozon saari on huomattavasti isosiskoaan Maltaa rauhallisempi, saa Ramla il-Hamrallakin viettää rantapäivää ilman valtavia turistimassoja.

Tarjolla on aurinkotuoleja ja -varjoja sekä kahvilapalveluita. Ramla il-Hamralle pääsee bussilla 42 – tai vaikka kävellen Marsalfornista.

San Blas Bay – ihanan rauhallinen ranta

San Blas Bay Gozon saarella. Kuva: Arna Grym.

Ramla il-Hamran lähellä on toinenkin kaunis ranta, San Blas Bay. Pienelle ja kauniille, punahiekkaisella rannalle pitää laskeutua pitkin erittäin jyrkkää mäkeä.

Mäen pääsee myös ylös tai alas nelivetokyydillä, joka maksaa muutaman euroa. Reippailija kävelee mäen ylös noin varttitunnissa, alas nopeammin. Bussit: 42, 43

Xlendi – Gozon paras lomakohde

Xlendistä puuttuu kunnon hiekkaranta, mutta meri on ihanan turkoosia. Kuva: Arna Grym.
Xlendistä puuttuu kunnon hiekkaranta, mutta meri on ihanan kirkasta ja turkoosia. Kuva: Arna Grym.

Marsalfornia idyllisempi hotellialue on saaren toisella puolen, etelärannikolla, sijaitseva Xlendi. Täälläkään ei ole varsinaista hiekkarantaa, mutta heti hotellien edestä kapealla lahdella aukeava meri on ihanan turkoosia ja kirkasta.

Kävelymatkan päässä rannalta sijaitsee viihtyisä San Antonio Guesthouse.

Xlendin vetonaulana on myös yksi koko maan parhaista ravintoloista, josta kerrotaan lisää tuonnempana.

Katso tarjoukset Xlendin majoitukseen.

Gozon paras ravintola – Il Kcina Ghawdxija

Tämä on yksi Maltan parhaista ravintoloista! Perheravintola Il Kcina Ghawdxija (suomeksi ”gozolainen keittiö”) Xlendin sydämessä tarjoaa tuoreista ja paikallisista raaka-aineista valmistettuja gozolaisia perinneherkkuja.

Kokeile täyteläistä jänispataa tai herkullista jänispiirasta ja tilaa jälkiruoaksi taatelitäytteinen imqaret-leivonnainen kuivatuilla hedelmillä maustetun vaniljajäätelön kera.

Jälkiruuan kanssa kannattaa kokeilla gozolaista kahvia, jonka sekaan lorautetaan tilkkanen anisviinaa. Ensiluokkainen palvelu ja erinomainen hinta-laatusuhde.

Ta’Cencin jyrkänteet ja ihana kylpylähotelli

Maltan etelärannikon nähtävyytenä ovat mahtavat Ta’Cencin rantakalliot. 130-metrinen pystysuora seinä laskee suoraan mereen. Ylhäältä avautuvat upeat näkymät. Suojakaiteita ei ole, joten ole varovainen.

Jyrkäneinden vieressä on ihana kylpylähotelli Ta’Cenc & Spa, täydellinen paikka rentoutua luonnonrauhan keskellä ja tehdä monipuolisia patikkaretkiä. Hotelli on erityisesti maltalaisten kotimaanmatkaajien suosiossa.

Mgarr ix-Xini – Gozon salainen ranta

Gozon etelärannikolla on myös pieni ja upea pikkukiviranta Mgarr ix-Xini. Rannalla on kuvattu Angelina Jolien ohjaama, tosin vähälle huomiolle jäänyt parisuhdedraamaelokuva Meren äärellä (By the Sea).

Sininen ikkuna – Gozon kuuluisin nähtävyys romahti

Azure Window oli Gozon suosituin nähtävyys ja suosittu elokuvien ja televisiosarjojen kuvauspaikka. Kuva: Arna Grym.
Tätä komeaa näkyä ei pääse enää ihailemaan. Gozon suosituin nähtävyys Azure Window romahti mereen maaliskuussa 2017. Kuva: Arna Grym.

Gozon kuuluisin nähtävyys oli Azure Window, Sininen ikkuna, luonnon kalkkikikaari, joka romahti myrskyssä maaliskuussa 2017. Sininen ikkuna tunnettiin myös yhtenä Game of Thrones -televisiosarjan kuvauspaikoista. Daenyres ja Drogo menivät naimisiin Sininen ikkuna taustallaan sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella.

Paikan vieressä sijaitsee edelleen laguuni, jonka yhdistää mereen luonnontunneli. Hyvällä säällä tunneliin pääsee veneellä ihastelemaan sinisen eri sävyissä kimmeltävää vettä.

Sijainti on Gozon länsirannikolla.

Gozon komeat kirkot – Ta’ Pinu ja Xewkijan Rotunda

gozo kirkko
Ta Pinu -kirkko, Gozo. Kuva: viewingmalta.com

Gozon sisäosissa on kaksi komeaa kirkkoa. Gozolaisille erityisen rakas on 1930-luvulla Gharbin kylään valmistunut Ta’ Pinu. Paavi Johannes Paavali II on pitänyt täällä messun.

Toinen komea kirkko on Xewkijan Rotunda. Se sijaitsee Xewkijan pikkukaupungissa, jonka ylle kirkko nousee mahtavana ilmestyksenä. Kirkko näyttää vanhalta, mutta on varsin uutta tekoa. Kirkon rakentaminen aloitettiin 1952 ja se vihittiin käyttöön vasta vuonna 1978. Kirkon 75 metriä korkea kupoli on maailman korkeimpia.

Gozon hotellit

Kempinski Hotel San Lawrenzissa kelpaa polskia altaalla.
Kempinski Hotel San Lawrenz kelpaa polskia altaalla.

Gozon matkailun keskuksesta Marsalfornista löytyy majoitusta monenlaiselle kukkarolle. Myös ravintoloita, kahviloita ja baareja riittää.

Saaren vastakkaisella puolella sijaitseva Xlendi on kuin pienempi versio Marsalfornista rantabulevardin läheisyydessä sijaitsevine hotelleineen, ravintoloineen ja baareineen.

Omaa rauhaa arvostavan ja omalla autolla liikkuvan kannattaa majoittua jossain Gozon viehättävistä pikkukylistä. Mukava kohde on esimerkiksi Qala, joka sijaitsee saaren itäosassa lähellä Mgarrin satamaa. Verkkainen elämä on keskittynyt keskusaukion ympärille.

Mukava majapaikka Qalan kylässä on keskihintainen Charming B&B Dar Ta Zeppi, jossa on persoonallisesti sisustetut, siistit ja tilavat huoneet, ensiluokkainen aamiainen ja pieni auringonottopiha uima-altaineen. Parasta on asiakaspalvelu, joka tulee suoraan sydämestä.

Gozon saarella on myös kaksi erinomaista kylpylähotelli. Ta’Cenc soveltuu erityisesti hiljentymistä ja luonnon rauhaa arvostavalle luksusmatkailijalle. Kempinski Hotel San Lawrenz tarjoaa puolestaan ylellisen kylpyläosaston sekä ensiluokkaisia makuelämyksiä.

Gozo kokemuksia

Gozosta kirjoitti Cocoa etsimässä -matkablogia pitävä Arna Grym. Tekstiä on päivittänyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Lue lisää: Malta

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Maltalle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!