Valletta – Maltan pääkaupunki

Valletta Malta
Vallettan vanhoja taloja koristavat värikkäät parvekkeet. Kuva: Zoltan Tasi / Unsplash

Valletta on Maltan kiehtova pääkaupunki, jossa historia on läsnä kaikkialla. Johanniittaritarit eli Maltan ritarit rakennuttivat Vallettan uudeksi pääkaupungikseen Maltan suuren piirityksen jälkeen.

Kaupunki on rakennettu ruutukaavaan ja se on täynnä toinen toistaan upeampia museoita, kirkkoja ja palatseja.

Valletta on pieni kaupunki, jonka kaikki nähtävyydet sijaitsevat kävelyetäisyydellä toisistaan.

Sijainti on ihanan merellinen, ja Vallettasta pääsee liikkumaan lautoilla sekä Slieman hotellialueelle että Suuren sataman yli Kolmen kaupungin alueelle.

Pyhän Johanneksen katedraali – Vallettan paras nähtävyys

Vallettan merkittävin nähtävyys on Maltan ritarikunnan tärkein rakennus. Pyhän Johanneksen katedraali (Kon-Katidral ta’ San Ġwann) valmistui vuonna 1578 ja sitä pidetään suunnittelijansa, maltalaisen sotilasarkkitehti Glormu Cassarin, mestariteoksena, yhtenä maailman upeimmista katedraaleista.

Kirkon julkisivu on linnoitusmaisen pelkistetty, mutta sisätilat ovat sitäkin vaikuttavammat. Kirkkosalista ja alttarista ei puutu krumeluuria ja kullan kimallusta. Kattoa koristavat Johannes Kastajan elämää esittävät kattomaalaukset.

Kirkkosalia reunustavat kappelit, jotka toimivat Maltan ritarikunnan entisten suurmestareiden viimeisinä leposijoina. Kappelitt on koristeltu valkoisella marmorilla ja kullalla sekä patsain ja näyttävin alttarimaalauksin.

Oratoriossa on esillä italialaisen barokkimestarin Caravaggion maalaus Johannes Kastajan mestaus. Maalausta on tituleerattu maailman kauneimmaksi. Se on myös ainoa, johon Caravaggio laittoi allekirjoituksensa.

Tuittupäinen ja tappeluihin alati ajautunut Caravaggio asui hetken aikaa Maltalla maanpaossa. Caravaggioon ja hänen mestariteokseensa liittyy niin kiehtovia tarinoita, että jo niiden takia katedraalissa kannattaa osallistua opastetulle kierrokselle.

Suurmestarin palatsi – täältä käsin hallittiin Maltan ritareita

Maltan ritarikuntaa johti suurmestari, jolle rakennettiin 1500-luvun lopulla Vallettaan uusi palatsi, Il-Palazz tal-Granmastru.

Brittien valtakaudella Suurmestarin palatsi toimi englantilaisten kuvernöörien asuntona, ja nykyisin siellä kokoontuu Maltan parlamentti. Suurmestarin palatsi toimii myös Maltan presidentin virka-asuntona.

Yleisöllä on pääsy osaan rakennuksesta. Esillä on haarniskoita, aseita, seinämaalauksia ja arvokkaita ranskalaisia gobeliineja. Valtaistuinsalin seiniä kiertävät Maltan Suurta piiritystä kuvaavat maalaukset.

Suurmestarin palatsin yhteydessä toimii myös asemuseo.

Barrakka-puutarhat – komeat näkymät Suureen satamaan

Vallettan Upper Barrakka Gardensilta avautuvat maisemat Suureen satamaan ja Maltan entiseen pääkaupunkiin Birguun. Kuva: Arna Grym.

Barrakka-puutarhoilta avautuvat upeat näkymät yli Suuren sataman kohti Birgua, joka oli Maltan pääkaupunki Suuren piirityksen aikaan. Voittoisan taistelun jälkeen uudeksi pääkaupungiksi rakennettiin Valletta.

Ylempi Barrakka-puutarha rakennettiin 1700-luvulla ritareiden virkistymisalueeksi. Se on rauhallinen keidas, jota koristavat suihkulähde, lukuisat patsaat ja värikkäät kukkaistutukset.

Päiväsaikaan auki olevasta kioskista voi ostaa jäätelön tai kahvin ja istua puistonpenkille rauhoittumaan kaupungin vilinästä.

Puistosta ammutaan seremoniallinen tykinlaukaus päivittäin kello 12 ja 16.

Alemmasta Barrakka-puutarhasta löytyy istutusten lisäksi monumentteja, muistolaattoja ja suihkulähde, Näkymät ovat vähintään yhtä upeat kuin ylemmästä puutarhasta.

Pyhän Elmon linnoitus ja Maltan piiritysen ratkaisuhetket

Ottomaaneilta kesti 30 päivää vallata Pyhän Elmon linnoitus, jonka puolustajat kuolivat viimeiseen ritariin. Viivytys oli kohtalokas ottomaaniarmeijalle. Kuva John Haslam, Flickr CC
Ottomaaneilta kesti 30 päivää vallata Pyhän Elmon linnoitus. Puolustajat kuolivat viimeiseen ritariin. Viivytys oli kohtalokas ottomaaniarmeijalle. Kuva John Haslam, Flickr CC

Vallettan niemen nokassa, merta vasten sijaitseva Pyhän Elmon linnoitus oli tärkeässä osassa Maltan Suuressa piirityksessä.

Ottomaanit kuvittelevat valtaavansa linnoituksen kolmessa päivässä, mutta linnoituksen pieni varuskunta pitikin puoliaan kuukauden ajan, kunnes puolustajat viimein tapettiin melkein viimeiseen mieheen. Viisi sotilasta onnistui uimaan pakoon Suuren sataman vastarannalle Pyhän Angelon linnoitukseen.

Pyhän Elmon linnoituksen puolustajien urhoollisuus hidasti ratkaisevasti ottomaanien valloitusretkeä. Maltan silloisen pääkaupungin Birgun puolustajat saivat aikaa valmistautua taisteluihin ja kevät vaihtui kuumaan kesään, mikä teki piiritysjoukkojen elämästä raskasta.

Linnoitus on hiljan remontoitu ja avattu jälleen yleisölle.

Casa Rocca Piccola

Casa Rocca Piccola on maltalaisen aatelissuvun koti. Osa on kodista on muutettu näyttelyksi, joka on avoinna yleisölle. Vierailija pääsee kurkistamaan suureen saliin, vihreään huoneeseen, arkistoon ja ruokasaliin.

Erikoisin esine on huonekalulta näyttävä kaappi, joka avattaessa paljastuukin kannettavaksi kappeliksi!

Casa Rocca Piccolassa voi osallistua opastetulle kierrokselle, jota saattaa hyvässä lykyssä vetää talon isäntä – itse yhdeksäs markiisi de Piro!

Manoelin teatteri

Manoelin teatteri on yksi Euroopan vanhimmista teattereista. Vuonna 1731 ritarikunnan silloinen suurmestari rakennutti sen maan kansallisteatteriksi.

Koristeelliseen teatterisaliin pääsee tutustumaan opastetulla kiertokävelyllä sekä tietysti ostamalla liput teatteriesitykseen tai konserttiin.

Valettan ravintolavinkki – King’s Own Band Club

King’s Own Band Club sijaitsee Vallettan vilkkaimmalla kadulla Republic Streetillä, heti nurkan takana katedraalista.

Runsas ruokalista tarjoaa vähän kaikkea pastoista ja salaateista liharuokiin ja merenherkkuihin. Kokeile viikoittain vaihtuvan suosituslistan kauden parhaita antimia.

Ruoka on herkullista ja annokset ovat reilunkokoiset. Valitse pöytä sisältä tai ulkoterassilta.

Vallettan yöelämä

Vallettan kapealla Strait Streetillä on värikäs historia, ja se on tänä päivänä trendikäs yöelämän keskus niin paikallisten kuin turistien keskuudessa. Kuva: Arna Grym.
Vallettan kapealla Strait Streetillä on värikäs historia, ja se on tänä päivänä trendikäs yöelämän keskus niin paikallisten kuin turistien keskuudessa. Kuva: Arna Grym.

Paikalliset viettävät viikonloppuiltojaan Vallettan kapeimmalla kujalla Strait Streetillä, jolla on pahamaineinen historia. Entinen kapakoiden täyttämä sosiaaliluokkien ja kulttuurien sulatusuuni on nykyään suosittu baarien ja ravintoloiden täyttämä alue.

Kadulla ja sen ympäristössä järjestetään tapahtumia, kuten katuruoka- ja olutfestivaaleja.

Turistien suosima Valletta Waterfront on puolestaan värikäs ja tunnelmallinen rivi ravintoloita, joiden hinnat ovat hieman paikallisten suosimia paikkoja korkeammat. Sijainti Grand Harbourin rannassa on kuitenkin lyömätön.

Vallettan hotellit ja majoitus

Vallettassa on yllättävän vähän hotelleja. Toisaalta Vallettassa on helppo vierailla Slieman ja St Julian’sin hotellialueilta käsin. Vallettan vanhassa kaupungissa asumisessa on kuitenkin oma, viehättävä tunnelmansa.

Majoitusvinkki: budjettimatkaajalle kiva vaihtoehto on Vallettan sydämessä sijaitseva Casa Asti, joka tarjoaa yksinkertaiset mutta siistit huoneet jaetuilla kylpyhuoneilla. Osassa huoneista on parveke.

Katso tarjoukset Vallettan hotelleihin.

Lue lisää: Malta

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi