Agadir – millainen on Marokon suosituin rantakohde?

Agadirin hiekkarannalla riittää pituutta ja leveyttä. Kuva: Megastocker / Shutterstock

Agadir on Marokon suosituin rantakohde. Vetonaulana on kilometrien mittainen leveä hiekkaranta, jolle lyövät Atlantin aallot.

Reilun puolen miljoonan asukkaan kaupunki on Marokon mittapuulla moderni ja siisti, muttei kovin persoonallinen – Marokon eksoottisinta taikaa on Agadista turha etsiä. Toisaalta moni matkailija myös arvostaa Agadirin moderniutta – täällä ei eksotiikka hypi silmille, vaan rantalomaan voi keskittyä täysin siemauksin.

Moderni tunnelma johtuu vuoden 1960 maanjäristystä, joka tuhosi lähes kaikki vanhat rakennukset. Vanhaa rakennuskantaa Agadirissa edustaa oikeastaan vain maanjäristykseltä säilynyt kasbahin muuri.

Agadirin rantahotellit ovat pääosin keskitasoisia ja hinnaltaan edullisia. Hotellien hintataso laskee selvästi, jos ei ole pakko olla aivan rannalla.

Kannattaa panostaa hyvään uima-altaaseen, sillä meri ei ole Agadirissa koskaan kovin lämmintä. Kesälläkin meren lämpötila nousee vain hieman yli 20 Celsiuksen. Syynä on se, että täällä eteläisellä Atlantilla ei ole golfvirtaa merta lämmittämässä.

Agadirin edullinen hintataso koskee myös ravintoloita.

Agadir – näkemistä ja tekemistä

Agadir surffaus
Agadirin vieressä odottavat hyvät aallot. Märkäpuvulle on tarvetta, sillä meri on harvoin Agadirissa kovin lämmintä. Kuva: Ville Palonen

Hotellialueiden ulkopuolella levittäytyvä moderni Agadir on ensisilmäyksellä varsin ilmeetön. Mutta jos jaksaa etsiä sitkeästi, kaupungista löytyy kyllä myös aitoja Marokon perinteitä, kuten kidutushieronnan hyvin paikallisessa hammamissa. Toki modernimpiakin spa-elämyksiä on runsaasti tarjolla.

Aktiivilomailun ystävät voivat puolestaan kokeilla surffausta. Agadirin ja Essaouiran välinen rannikko on maailmankuulu aalloistaan, ja varsinkin Taghazoutin kalastajakylästä löytyy useita myös aloittelijalle sopivia surffikouluja puolen tunnin matkan päässä Agadirista.

Retket Agadirin alueella voi varata kätevästi netistä.

Lue lisää surffauksesta Marokossa.

Agadirin ostokset

Agadirista tehtävillä retkillä pääsee näkemään argan-puissa kiipeileviä vuohia. Kuva: Ville Palonen

Agadirin souk eli katettu markkina-alue on valtava. Täältä löytää melkeinpä mitä vaan! Lisää kauppoja on keskusta pääkadulla Avenue Hassan II:lle.

Agadirin ympäristön erikoisuuksista on arganpuiden pähkinöistä puristettava öljy, jota käytetään ruuanlaittoon, kosmetiikkaan ja hierontaöljynä.

Moni matkatoimisto järjestää myös vierailuja argan-tiloille, ja matkan varrella pääsee ihmettelemään puissa kiipeileviä vuohia.

Aito hammam Agadirissa

Agadirissa riittää hiekkarantaa kilometrikaupalla. Kuva: Saiko3p / Shutterstock

Makaan vatsallani, kädet levällään ja kasvot painettuna vasten kuumaa kaakelilattiaa. Vierelleni on polvistunut isokokoinen mies. Hän vääntelee raajojani käsittämättömän kivuliaisiin asentoihin.

Pyytäisin häntä olemaan varovaisempi, jos osaisin. Olen opetellut arabiaksi ainoastaan kaikkein tärkeimmän fraasin: ”En halua ostaa mitään.”

Ei auta kuin kiljaista kivusta minuutin välein. Toivottavasti mies ymmärtää vihjeen.

Hammamiin eli höyrysaunaan saapuessani tilasin kassalla gommagen. Se on saippuavaahtopesu, joka muistuttaa hierontaa.

Olen kokeillut saippuapesua jo kerran aiemmin. Marrakeshilaisessa kylpylässä ihoa hangattiin perinpohjaisesti karkealla rukkasella ja mustalla oliivisaippualla, ja lopuksi hierottiin kevyesti.

Tässä saunassa ei ole kuultu hellävaraisesta turistiversiosta. Salam Hammam on paikallisten sauna, vaikka se sijaitseekin keskellä Marokon suosituinta pakettimatkakohdetta, Agadiria.

Kidutushieronta Salam Hammamissa onkin paljon autenttisempi kokemus kuin Marrakechin turistikylpylät. Paikkaa ei ole entisöity ja puunattu turisteja miellyttämään, vaan se on arkinen peseytymispaikka.

Kaikki miehet ovat paikallisia, eikä kukaan puhu englantia. Kyltti seinällä kieltää nakuilun (hammamissa käytetään uimapukua), istuskelun autonrenkaista tehdyillä ämpäreillä, sekä ihokuorinnan tekemisen pukuhuoneen puolella.

Marokkolainen teerituaali

Minttutee on Marokon kansallisjuoma. Kuva: Vladlena Azima / Shutterstock

Lähtiessäni yritän maksaa saippuahieronnan kassalle, mutta minut ohjataan kadun toiselle puolelle teesalonkiin. Sen terassilla odottaa minut pessyt ja hieronut mies. Hänellä on mukana englantia osaava kaveri, joten vihdoin voimme esittäytyä ja jutella hetken aikaa.

Kolmikymppinen Said vääntää päivittäin solmuun vain muutaman asiakkaan, joten hänellä on aikaa juoda muutama kuppi teetä kanssani. Juttelemme tietysti saunomisesta. Kerron suomalaisesta saunasta vihtoineen ja avantouinteineen – ja tietysti mainitsen, kuinka nyt tekisi mieli huurteista saunakaljaa.

Said kauhistuu – mutta ei siksi, että alkoholin juominen on muslimeilta (periaatteessa) kiellettyä. Hieroja opettaa, että kuuman höyrysaunan jälkeen täytyy ehdottomasti nauttia nimenomaan lämmintä juomaa.

On siis iltapäivän toisen autenttisen kokemuksen aika. Toisin kuin Marrakechin vanhankaupungin kahviloissa, tässä teesalongissa ”marokkolainen viski” tarjoillaan perinteisellä tyylillä.

Tarjoilija kantaa pöytään tarjottimen, jolla on metallinen teekannu, muutama rehevä mintunoksa, sekä tupakka-askin kokoinen sokerikimpale. Ensin pieniin laseihin kaadetaan tilkka teetä, jotta minttu ja sokeri mahtuisivat kannuun. Sitten tee kaadetaan takaisin kannuun, ja jälleen laseihin. Edestakaisin kaataminen toistetaan kolme kertaa, jotta juoma sekoittuisi kunnolla.

Seuratessani ikivanhaa rituaalia ymmärrän, että kaikesta kehityksestä huolimatta Marokko on edelleen täynnä perinteitä. Kun pitää silmänsä auki, sellaiseen voi törmätä jopa pakettimatkailun vehreimmällä keitaalla.

Retket Agadirista

Agadirin ja Tafraouten välissä sijaitseva linnoitus Kasbah Tizourgane toimii nykyisin majatalona. Kuva: Ville Palonen

Jos Agadirissa itsessään ei olekaan paljoa nähtävää, voi Agadirista tehdä päivän tai mieluummin parin retkiä. Legendaariseen Marrakechiin on kolmen tunnin bussimatka koilliseen.

Saman verran matkaa luoteeseen on puolestaan Tafraoute, joka sijaitsee Anti-Atlas-vuorilla. Pikkukaupunki on suosittu matkakohde: se sijaitsee kauniissa laaksossa, jota ympäröivät punaiset graniitti- ja hiekkakivikukkulat sopivat hyvin patikoimiseen ja kalliokiipeilyyn.

Matkaa Agadirista Tafraouteen on noin 170 kilometriä. Automatkalla näkee aitoa marokkolaista maaseutua: kasbah-linnoituksia, paimentolaisten leirejä ja argan-puissa kiipeileviä vuohia.

Matkalla Tafraouteen kannattaa pysähtyä yöksi Tizourgane Kasbahiin, kukkulan laella sijaitsevaan pikkuruiseen linnoituskylään, joka toimii nykyisin tunnelmallisena majatalona.

Liikkuminen Agadirissa

Keskustassa toimivat oranssit taksit, joilla muutaman kilometrin ajaminen maksaa muutaman euron.

Lennot Agadiriin

Agadir sijaitsee Marokon eteläosissa. Matkailukaudella marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka Marokkoon voi lentää esimerkiksi Air Francen kyydissä.

Agadirin lentokentältä pääsee keskustaan taksilla, noin 25 euroa. Jos ei halua vaihtaa valuuttaa vielä Suomessa tai lentokentällä, takseille kelpaavat eurotkin.

Lue lisää: Lennot Marokkoon.

Pakettimatkat Agadiriin

Agadir on Marokon suosituin pakettimatkakohde. Valmismatkoja Agadiriin järjestävät monet suomalaiset matkatoimistot. Lennot ja majoituksen saa halvimmillaan alle 500 eurolla.

Katso tarjoukset Agadirin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!