Marokkolainen ruoka

Marokossa ruoka on sekä edullista että herkullista. Tyypillisiä (ja kokeilemisen arvoisia) ruokia ovat tagine-padat, kuskus, ja erilaiset lammasruoat.

Marokosta saa nykyään helposti alkoholia – muista maistaa marokkolaista viiniä!

Tajine-pataruoka

Lampaasta haudutettu tajine-pataruoka on marokkolaista ruokaa parhaimmillaan. Kuva: BBA Photography / Shutterstock

Marokkolaisen keittiön ”pakko maistaa” -ruokalajien ykkönen lienee tajine (kirjoitetaan myös tagine). Herkku saa nimensä kartiomaisesta saviastiasta, jossa kypsytetään liha- tai kalamuhennosta.

Tajine on siis eräänlainen karjalanpaisti, mutta tässä pataruoassa riittää makua ja näköä: mausteina käytetään kuminaa, inkivääriä, korianteria ja sahramia. Usein annokseen kuuluvat myös taatelit ja mantelit.

Kokeilemisen arvoinen ruokalaji on kefta mkaoura tagine: lihapullia (kefta) haudutetaan tomaattikastikkeessa, ja lopuksi paistokseen lisätään muutama kananmuna.

Pastilla-piiras

Pastilla on piiras, joka valmistetaan ohuesta lehtitaikinasta. Hienostuneen ruokalajin raaka-aineet kuulostavat erikoisilta – mutta usko tai älä, tämä suolaisen makea herkku vie kielen mennessään!

Rapeaksi paistetun taikinan sisällä on manteleita ja kyyhkyä (tai kanaa), kananmunaa, sahramia ja jauhettua mantelia. Piirakan päälle ripotellaan valkea kerros tomusokeria ja kanelia. Joskus tomusokerin tilalla on hunajaa.

Pastilla on juhlaruoka, jota voi maistaa etenkin tasokkaampien ravintoloiden alkupalana.

Couscous eli kuskus

Kuskus (kirjoitetaan myös couscous) on karkeaksi jauhetusta durumvehnästä valmistettu ruoan lisuke. Couscous on myös marokkolaisten kansallisruokalaji – alunperin se lähtöisin berbereiltä. Perinteisesti couscousia syödään perjantaisin lounaaksi ennen viikon tärkeintä rukoushetkeä.

Couscous valmistetaan hitaasti hauduttamalla kaksikerroksisessa astiassa, jossa alhaalla olevien lihan ja kasvisten höyry kypsentään ylemmässä astiassa olevan kuskusin. Yleensä kuskus on osa pääruokaa, mutta se sopii mainosti myös salaatteihin ja jopa jälkiruuaksi.

Muista, että kuskus ei sovi keliaakikoille.

Kasvisruoka Marokossa

Kasvissyöjän ei tarvitse kärsiä Marokossa, sillä kuskus- ja tajine-ruokien lihattomat versiot ovat todella maukkaita. Varsinkin Essaouirasta löytyy monta kasviruokaa tarjoilevaa ravintolaa.

Marokon eksoottiset ruoat

Meshoui (mechoui) on uunissa paahdettua lammasta. Rohkea voi syödä myös pään! Kuva: Ville Palonen

Eksotiikkaa kaipaavan kannattaa kokeilla meshouita (mechoui) syvässä maauunissa paahdettua lammasta. Halutessaan voi maistaa jopa eläimen päätä!

Toinen eksoottinen marokkolainen ruokalaji on tanjia, hammamissa haudutettu lammaspata, jossa on oliiveja ja marinoitua sitruunaa. Lue lisää tanjiasta ja meshouista.

Marrakechin Djemaa el-Fna -aukiolla suosituin alkupala on kulhollinen etanoita. Tavallisempaa ruokaa ovat kuitenkin grillatut makkarat ja kebab-lihavartaat.

Marokkolainen minttutee on kansallisjuoma

Minttutee on Marokon kansallisjuoma. Kuva: Vladlena Azima / Shutterstock

Marokossa makea minttutee on kansallisjuoman asemassa.

Näin tee juodaan perinteisellä tyylillä: tarjoilija kantaa pöytään tarjottimen, jolla on metallinen teekannu, muutama rehevä mintunoksa, sekä valtava sokerikimpale. Ensin pieniin laseihin kaadetaan tilkka teetä, jotta minttu ja sokeri mahtuisivat kannuun. Sitten tee kaadetaan takaisin kannuun, ja jälleen laseihin. Edestakaisin kaataminen toistetaan kolme kertaa, jotta juoma sekoittuisi kunnolla.

 

Marokon paras juoma on tuorepuristettu appelsiinimehu. Kuva: Ville Palonen

Toinen arkinen juoma on vastapuristettu appelsiinimehu. Parhaimmalta mehu maistuu Marrakechin pääaukion, Djemaa el-Fnan, kioskeista ostettuna.

Juodaanko Marokossa alkoholia?

Nykyään alkoholia löytää Marokosta paljon helpommin kuin vuosikymmen sitten. Aivan joka paikassa sitä ei myydä, sillä suurin osa Marokon muslimeista ei juo alkoholia. Turisti saa kuitenkin törpötellä rauhassa, kunhan tekee sen ravintolassa tai vaikka hotellin allasbaarissa.

Hotelleista ja turistiravintoloista saa yleensä olutta ja viiniä, supermarketeissa on erillinen (suhteellisen hyvin varusteltu) alkoholiosasto, ja maahan on ilmestynyt klubien lisäksi aivan tavallisia baarejakin – esimerkiksi Marrakechin vanhastakaupungista löytyy kovasti kehuttu viinibaari nimeltä 68 Bar A Vin.

Marokossa viljellään viiniä viidellä eri alueella. 75% Marokon viineistä on punaisia, mutta empiriisten tutkimustemme perusteella myös marokkolainen valkoviini on erittäin suositeltavaa.

Casablanca-olut on mukiinmenevää – vaikkei suomalaista keppanaa kummallisempaa.

Alkoholin hinta Marokossa on suunnilleen sama kuin Suomessakin.

Lue lisää:

Marokon parhaat matkakohteet

Marokon vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi