Naisten sauna Marrakechissa

Naisten hammam Marrakechissa. Kuva: Freevideophotoagency / Shutterstock

Marokkolainen sauna eli hammam on ikimuistoinen kokemus. Mutta miten hammam eroaa suomalaisesta saunasta?

Teksti Yaroslava Troynich

Hammam on marokkolaisille samanlainen instituutio kuin sauna suomalaisille, mutta muutama tärkeä eroavaisuuskin löytyy: sekasauna tai nakuilu eivät tule kysymykseen, puhumattakaan saunaoluesta. Itse asiassa hammamista on turha etsiä edes kunnon löylyjä. Kokemus on kuitenkin unohtumaton.

Naisten hammam Marrakechissa

Marrakechin vanhasta kaupungista, Medinasta, löytyy yksinkertaisia julkisia hammameita. Sisäänpääsy niihin maksaa vain muutaman euron, mutta minä haluan hemmotella itseäni laadukkaammassa saunalaitoksessa. Hammam Zian lupaa pehmeiden löylyjen lisäksi gommage-saippuapesun ja öljyhieronnan noin 20 euron yhteishintaan.

Alkusuihkun jälkeen hieron iholleni oliiveista valmistettua mustaa saippuaa, ja kompuroin sakean höyrypilven keskellä odottaville marmorilauteille. Yläpuolella valonsäteet siivilöityvät iglua muistuttavan huoneen pienten kattoikkunoiden läpi. Lämpöä on vain viitisenkymmentä astetta, mutta hetken kuluttua hiki alkaa virrata.

Muutaman minuutin välein höyryn keskelle ilmestyy valkeisiin vaatteisiin pukeutunut pesijänainen noutamaan uhrinsa. Vartin odotuksen jälkeen on minun vuoroni.

Hierontahuoneessa makaa kolme harmaalla savella siveltyä ja muoviin käärittyä naista. He pötköttävät hievahtamatta kuin ruumishuoneella. Kiitän onneani, että olen tilannut pelkän öljyhieronnan.

Asetun muovilla peitetylle hierontapöydälle makaamaan, ja nainen alkaa hangata minua päästä varpaisiin hiekkapaperia muistuttavalla pesukintaalla. Tuskasta kiemurrellessani vaikerran opettelemaani arabiankielistä hammamfraasia shwiyya shwiyya, ”hiljaa hyvä tulee”.

Kymmenen minuutin hinkkaamisen jälkeen ihoni on kuorittu kuin uudelta perunalta. Kun runsaspovinen hieroja kaataa päälleni ihoa hellivää argan-puun siemenistä puristettua öljyä, yritän rentoutua.

Se on osoittautuu hankalaksi. Naisen aloittaessa hieronnan hänen valtavat rintansa valuvat kasvoilleni ja ovat tukehduttaa minut. Hierojamamma tuoksuu taikinalta, ja vaivaamisen jatkuessa alan tuntea itseni öljyiseksi taikinamytyksi.

Perusteellisen loppupesun jälkeen olo on onneksi puhdas – ja taas olen yhtä erikoista kokemusta rikkaampi!

Voit varata kätevästi netistä kylpyläelämyksen hammamissa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!