Onko Marokossa turvallista matkustaa?

Djemaa el-Fna -aukiolla on käärmeenlumoojia ja kesytettyjä apinoita. Mieti tarkkaan, haluatko antaa rahaa villieläinten esittelijöille. Kuva: Alberto Loyo / Shutterstock

Marokko on suhteellisen turvallinen maa. Suurin vaara turistille Marokossa on liikenne – kuten melkein missä tahansa muussakin kaukokohteessa. Myös vatsatauteja kannattaa varoa – aloita maitohappobakteerien syöminen jo ennen matkaa!

Suomen Ulkoministeriön mukaan ryöstöt ja fyysinen väkivalta turisteja kohtaan Marokossa on harvinaista, mutta väentungoksessa ja joukkoliikenteessä on syytä varoa taskuvarkaita.

Arabikevään mainingit ovat heiluttaneet Marokkoa huomattavasti kevyemmin kuin esimerkiksi Tunisiaa tai Egyptiä. Siitä huolimatta mielenosoituksia on syytä välttää. Turistin ei kannata alkaa väittelemään varsinkaan uskonnosta tai Länsi-Saharan tilanteesta.

Ramadanin (muslimien pyhä paastokuukausi) aikana ei ole sopivaa syödä, juoda tai tupakoida julkisella paikalla päiväsaikaan.

Marokon ärsyttävät ”oppaat”

Eräs Marokon ärsyttävimmistä ilmiöistä ovat sitkeät häslärit ja ”oppaat”, jotka tarjoutuvat auttamaan – mutta vaativatkin jälkeenpäin naurettavia palkkiota. Erityisen yleistä tämä kuumotus on Marrakechin tanneryn eli ”nahkatehtaan” alueella.

Paikallinen opas voi olla rahanarvoinen apu – mutta hinta pitää sopia etukäteen!

Epävirallinen ”opastaminen” on kielletty laissa. Jos koet joutuneesi tiukkaan paikaan, voit uhata, että aiot kutsua poliisin selvittämään tilannetta.

Valokuvaaminen Marokossa

Marokossa ei ole läheskään niin rentoa kuvata kuin monessa muussa maassa. Varsinkin Marrakechin kujilla moni paikallinen kieltää valokuvaamisen – tai pyytää siitä rahaa. Usein tilanteesta selviää pelkällä hymyllä, mutta asetu hetkeksi torikauppiaan asemaan: haluaisitko, että sinua kuvattaisiin afrikkalaisten turistien toimesta päivät pitkät?

Djemaa el-Fna -aukiolla kuuluu asiaan, että 1-2 euroa maksettuasi saat ottaa valokuvia esityksestä. Älä kuvittelekaan kuvaavasi ilmaiseksi – yleisöltä saadut kolikot ovat esiintyjien palkka.

Lue lisää:

Marokon parhaat matkakohteet

Marokon vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

 1. Hei Anne,
  Olin viimeksi Essaouirassa marraskuussa. Paikka on turistille ihan turvallinen. Tuskinpa ramadan asiaan vaikuttaa, vaikka paikallisilla voikin verensokeri olla vähän alhaalla.
  En viitsi yleensä Brittien tai Jenkkien matkavaroituksiin perehtyä, vaan tarkastan Suomen Ulkoministeriön matkustustiedotteet. Pari viikkoa vanhan tiedotteen mukaan mitään erityistä ei ole Marokossa meneillään.

  Ramadanista sanotaan näin:
  ”Ramadanin aikana useimmat ravintolat ovat kiinni tai rajoitetusti auki eikä alkoholia myydä. Ramadanin aikainen paasto ei koske muita uskontokuntia, mutta paaston julkista rikkomista on suositeltavaa välttää joka tapauksessa. Syömisen lisäksi tämä tarkoittaa myös julkisesti tapahtuvaa mm. veden juontia, purukumin syöntiä sekä tupakointia. Paikallisia tapoja kunnioittavaan pukeutumiseen on syytä kiinnittää ramadanin aikana huomiota.”

  En ole matkustanut ramadanin aikaan Marokossa, mutta muissa muslimimaissa kylläkin (mm. Kashmir, Malesia, Indonesia). Omien kokemusteni mukaan lomailu ramadanin aikaan onnistuu, mutta eihän se tietenkään ole paras mahdollinen aika. Toukokuussa lienee todella kuuma, eikä ole kovin mukavaa jos rannalla ei kehtaa edes vettä juoda. Ravintolaakin joutuu etsimään, eikä katukahvilassa voi istuskella päiväsaikaan.

  Hotellin alueella turisti voi varmasti viettää aivan normaalia lomaa edes huomaamatta koko paastokuukautta.

 2. Hei, en tiedä, voitko auttaa, mutta kokeilenpas! Olen UK:ssa asuva suomalainen ja suunnitelmissa on lähteä ensi kuussa Essaouiraan mieheni ja kahden lapsen kanssa. Onko sinulla tietoa/kokemusta Essaouiran ihan tämän hetkisestä turvallisuustilanteesta? Uk.gov sivuston matkustusohje on melkoisen karua luettavaa ja pisti meidät jopa harkitsemaan reissuunlähtöä uusiksi. Huomasimme lisäksi, että matkamme kohdistuu juuri Ramadanin alkupäähän -aiheuttaako tämä lisää varomista? Suomen valtion matkustusohje antaa ihan ok kuvan maasta, mutta tämä brittiversio on kieltämättä aika huolestuttava. Onko siellä siis oikeasti oltava tosi varuillaan vai pystyykö ihan rennosti lomailemaan? Kaikki Essaouiraan liittyvä käytännön tieto olis nyt tarpeen! Kiitos paljon. Terkuin, Anne

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi