Marokon lammasherkut meshoui ja tanjia

Meshoui on maauunissa mureaksi paistettua lammasta. Kuva: Ville Palonen

Marokossa kannattaa maistaa lammasta. Marrakechin mehevimmät herkut ovat maauunissa paistettu meshoui (mechoui) ja hammamissa kypsytetty tanjia.

Teksti Yaroslava Troynich
Kuvat Ville Palonen

Marrakechin suosituimman nähtävyyden, Djemaa el Fna -aukion, pohjoislaidalta leijailee herkullinen tuoksu. Kapealla Kasbiankujalla myydään meshouita, kuoppamaisessa uunissa kokonaisena paistettua lammasta.

65-vuotiaan Hajd Mustaphan suku on grillannut määkijöitä jo sadan vuoden ajan. Kaksi harmaantuneen miehen pojista auttaa parinkymmenen päivittäin paistetun lampaan paloittelemisessa, kolmas myy viereisellä tiskillä lampaanpäitä.

Hajd Mustaphan paistama meshoui-lammas on Marrakechin mehevin herkku. Kuva: Ville Palonen

Asiakkaiden määrästä päätellen hurjan näköinen eines on varsinainen lounasherkku. Pakkohan sitä on kokeilla, joten ostamme puolikkaan pään. Lihan lisukkeeksi saamme suuren khobz-leivän.

Rasva suupielissä kiiltäen tungen suuhuni pässin poskilihoja, kunnes enää yksinäinen silmä tuijottaa minua kuopastaan. Aterian romanttiseksi päätteeksi jaan mehukkaan silmämunan valokuvaajan kanssa.

Tanjia on hammamissa kypsytettyä lammasta

Toinen Marrakechin kulinaristisista erikoisuuksista on tanjia (jota ei pidä sekoittaa tajine-pataruokaan), saviruukussa tuntikaupalla kypsytetty lammas. Ravintolassa syömisen sijaan tanjia kannattaa valmistaa itse. Suuntaamme torille.

Yhdeltä kauppiaalta ostamme oliiveja ja säilöttyjä sitruunoita, toiselta kilon lampaanlapaa. Kolmas kauppias tunkee ostoksemme saviruukkuun. Hän nakkaa perään voita, kuminaa, valkosipulia, sahramia ja lorauksen vettä, ja lopuksi sulkee ruukun tiiviisti. Sitten marssimme kohti turkkilaistyylistä höyrysaunaa, hammamia.

 

Tanjia-ruukut kypsyvät hammamin kellarissa. Kuva: Ville Palonen

Höyrysaunan takana olevalla kujalla kapeat portaat laskeutuvat hämyiseen kellariin. Jättimäistä uunia lämmittävät nokiset miehet eivät hätkähdä saapuessamme lammasruukun kanssa, sillä tanjia on tapana kypsyttää nimenomaan hammamissa. Hiilloksen keskellä hehkuu jo rivi muiden asiakkaiden saviruukkuja. Illallisemme asetellaan niiden viereen, ja meille ojennetaan numeroitu narikkalappu kuitiksi.

Marrakech_Palonen_19
Tältä näyttää Marrakechin paras illallinen. Kuva: Ville Palonen

Sopivin tapa odotella illallisen kypsymistä hammamin uunissa on  tietysti mennä itse muhimaan yläkerran lauteille.

Saunomisen jälkeen kiiruhdamme noutamaan illallisemme. Kotia kohti kävellessä tuntuu kuin kantaisimme tanjiaruukun sijaan pokaalia. Ihmiset vilkuilevat peräämme ja kuiskuttelevat hyväksyvästi ”tanjia, tanjia”.

Riad-hotellimme jykevän puuportin takana odottaa sisäpiha suihkulähteineen ja appelsiinipuineen, mutta parhaalta tuntuu paikan hiljaisuus. Paksut kiviseinät pitävät kauppakatujen mielipuolisen hälinän ulkopuolellaan.

Ja hammamissa meheväksi kypsynyt lammas – se maistuu taivaalliselta.

Lue lisää: Marokkolainen ruoka

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!