Opi surffaamaan Marokossa

Tarik Wahbi opettaa lainelautailua Marokossa. Kuva: Ville Palonen

Marokon rannikko Agadirista pohjoiseen on maailmanluokan surffauskohde. Alkeiskurssille voi osallistua kuka tahansa lainelautailusta kiinnostunut. Kokemusta ei tarvita, ainoastaan sisua ja kohtuullista kuntoa.

Kallioisen niemen nokassa seisoo tusina kalamiestä heiluttamassa pitkiä vapojaan. Kaukaa avomereltä vyöryvät aallot roiskivat vettä korkealle ilmaan iskeytyessään veitsenteräviin kallioihin.

Aaltojen keskellä keikkuu ryhmä surffaajia. He istuvat hajareisin lainelautojensa päällä ja tuijottavat keskittyneesti horisonttiin. Kun kolmimetrinen aalto vyöryy kohti rantaa, yksi surffaajista kääntyy vatsalleen ja alkaa meloa käsillään niin kovaa kuin voi. Silmänräpäyksessä mies seisoo lautansa päällä ja ratsastaa aallolla kohti rantaa.

Mies on Tarik Wahbi, yksi Marokon ensimmäisistä lainelautailijoista.

Marokko_07
Taghazout on yksi Marokon parhaista surffipaikoista. Kuva: Ville Palonen

Lainelautailu koukuttaa

Marokko_08
Tarik Wahbi on koukussa lainelautailuun. Kuva: Ville Palonen

”Olen surffannut yli 20 vuotta. Silti kiitän Jumalaa joka kerta, kun astun veteen. Vain surffaaja tietää, miltä se tuntuu”, Tarik huokaa. ”Lainelautailu on terapeuttista. Se on vapautta.”

Istumme pienessä surffipuodissa lähellä Taghazoutin kylää, joka on yksi Marokon rannikon suosituimmista lainelautailupaikoista. Tarik on vaihtanut märkäpuvun huppariin ja trendikkäisiin aurinkolaseihin.

35-vuotias Tarik innostui aallokossa temppuilusta jo 1980-luvun lopulla. ”Olin harrastanut mahalautailua (bodyboarding) pari vuotta, kun kaverini kysyi, haluaisinko kokeilla hänen lainelautaansa. Onnistuin nousemaan laudalle ensimmäisellä yrittämällä.”

Tarik oli koukussa, eikä paluuta ollut. Hän onnistui löytämään edullisen käytetyn surffilaudan – harvinainen kapistus niihin aikoihin – ja koulun loputtua vietti koko kesäloman juuri tällä samalla rannalla. ”Nukuin teltassa karkuremmi nilkan ympärillä, ettei kukaan onnistuisi varastamaan lautaani”, mies nauraa.

Lukion jälkeen Tarik matkusti Ranskaan ja opiskeli lainelautakouluttajaksi Biarritzin lähellä. 1990-luvun lopulla hän tapasi norjalaisen tytön ja muutti Trondheimiin.

”Yritin surffata vuonossa kahdesti, mutta se oli pelkkää helvettiä. Jääkylmässä vedessä on käytettävä niin paksua märkäpukua, että liikkuminen on jäykkää kuin robotilla.”

Muiden töiden ohella Tarik suunnitteli skeittivaatteita ja räppäsi yhteiskunnallisista asioista hiphop-ryhmässä nimeltä Shogunz. Marokkoon hän palasi vuonna 2007.

Marokon paras surffauspaikka

Nykyään Tarik opettaa lainelautailua noin 30 kilometriä Agadirin pohjoispuolella sijaitsevassa Paradis Plage -resortissa. Jotkut vieraista haluavat kokeilla surffaamista vain muutaman tunnin ajan, toiset osallistuvat useamman päivän kurssille. Aloittelijat viedään hotellin omalle rannalle, jossa olosuhteet ovat helpot ja turvalliset.

”Moni ensikertalainen onnistuu seisomaan laudan päällä jo ensimmäisenä päivänä, varsinkin jos heillä on kokemusta lumilautailusta”, Tarik kertoo. ”Kolmen-neljän päivän mittaisella kurssilla oppii seisomaan laudalla satavarmasti, ja hiukan kääntyilemäänkin. Surffaamisen aloittamiseen ei tarvita kokemusta, ainoastaan sisua ja kuntoa.”

Marokko_02
Ennen veteen menemistä on syytä venytellä perinpohjaisesti. Kuva: Ville Palonen

Agadirin rannikolla voi lainelautailla ympäri vuoden, mutta huippusesonki on loka-maaliskuussa. ”Kesällä suurin osa lainelautailijoista on paikallisia. Mutta talvella, kun Euroopan sää muuttuu liian rankaksi, tuntuu kuin koko maailma saapuisi tänne surffaamaan.”

Tarik kehuu, kuinka 50 kilometrin säteellä Agadirista löytyy hyvä aalto kilometrin välein. ”Täällä on mahdollista löytää rauhallinen surffauspaikka milloin tahansa.”

Mikä mahtaa olla Tarikin oma suosikkipaikka?

”Se on salaisuus. Ranta ei näy maantieltä eikä edes viereiseltä biitsiltä”, Tarik virnistää.

Surffauskurssille Marokkoon?

Noin 20 kilometriä Agadirin pohjoispuolella sijaitseva Taghazoutin kylä on Marokon lainelautailun keskus. Paikasta löytyy useita surffikouluja, ja sopivan rannan voi valita oman tason mukaan.

Todella tasokas paikka tutustua lainelautailuun on muutama kilometri Taghazoutin pohjoispuolella sijaitseva Paradis Plage. Vuonna 2012 perustettu lomaresortti on paitsi moderni, myös ilahduttavan ekologinen: uima-allas lämmitetään aurinkopaneeleilla, ja 70% altaan ja suihkujen vedestä puhdistetaan ja käytetään uudelleen. Hotellin huoneet ovat hyvällä maulla sisustettuja, ja ravintolassa tarjottavat Välimeren herkut suorastaan taivaallisia.

Paradis Plagesta löytyy surffi- ja joogakoulu. Lähistöllä voi lisäksi mm. maastopyöräillä ja patikoida.

Voit varata kätevästi netistä surffausretken tai oppitunnin Marokossa.

Lue lisää Agadirista tai Marokon parhaista matkakohteista

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!