Marokko – vinkit ja kokemukset

Vuohet kiipeilevät argan-puussa Marrakechin ja Essaouiran välisen valtatien varressa. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin Marokosta ja annetaan vinkkejä Marokon-matkalle.

Onko Marokkoon suoria lentoja?

Norwegian lensi Helsingistä suoraan Marrakechiin ja Agadiriin, vaan eipä lennä enää.

Matkailukaudella marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka Marrakechiin voi lentää esimerkiksi Air Francen kyydissä (välilaskullinen lento).

Lue lisää lennoista Marokkoon tai katso lentotarjoukset Marokkoon.

Pakettimatka Marokkoon

Agadir on Marokon suosituin pakettimatkakohde, mutta valmismatkoja tehdään myös Marrakechiin. Lennot ja majoituksen saa noin 350-450 eurolla.

Tarvitaanko Marokkoon viisumia?

Suomalainen ei tarvitse Marokkoon viisumia. Maahan saapuessa ja poistuessa täytetään yksinkertainen (ja ilmainen) maahantulokortti.

Aikaero Suomen ja Marokon välillä

Talvella (eli turistisesongin aikaan) kello on Marokossa kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa. Jet-lagista eli aikaeroväsymyksestä ei siis tarvitse stressata.

Paras aika matkustaa Marokkoon?

Paras aika matkustaa Marokkoon on loka-huhtikuu. Suoria lentoja ja pakettimatkoja on tarjolla marras-maaliskuussa.

Lue lisää Marokon säästä ja ilmastosta.

Puhutaanko Marokossa englantia?

Marokossa yleisimpiä kieliä ovat arabia, berberien kieli tamazight, ja ranska. Englannilla pärjää turistikohteissa (kuten Marrakechissa) melko hyvin etenkin hotelleissa, ravintoloissa ja turistinähtävyyksillä.

Marokon hotellit

Marokosta löytyy hotelleja laidasta laitaan: todella laadukkaita luksushotelleja, sekä reppureissaajan budjettiin sopivia sikahalpoja vaihtoehtoja.

Lue lisää Marrakechin hotelleista.

Katso tarjoukset Marokon hotelleihin.

Marokon hintataso ja matkabudjetti

Marokko on turistille edullinen maa. Syömiseen, liikkumiseen ja nähtävyyksien sisäänpääsymaksuihin kuluu vain muutama kymppi päivässä. Jos haluaa matkustaa halvalla, voi hotellihuoneen löytää parilla kympillä ja maittavan aterian vain muutamalla eurolla.

Valuutan vaihtaminen Marokossa

Marokon valuutta on dirham (MAD): 1 € = 10 MAD (2/2019)

Marokon valuuttaa voi vaihtaa Suomessa – tai muualla Marokon ulkopuolella – vain rajoitetusti. Matkakassa kannattaa siis ottaa mukaan euroina. Marokossa eurojen vaihtaminen dirhameihin onnistuu helposti lentokentällä tai hotellissa.

Kuulemamme mukaan Marrakeshin lentokentän rahanvaihdossa saatetaan tarjota MasterCardia, jolle osa valuutasta halutaan laittaa. Kortti maksaa 30 euroa, mutta se ei kelpaa juuri missään.

Onko Marokossa pankkiautomaatteja?

Marokon kaupungeista löytyy runsaasti pankkiautomaatteja. Maaseudulle matkatessa mukaan kannattaa ottaa varmuuden vuoksi käteistä.

Toimivatko luottokortit Marokossa?

Nykyään luottokortti kelpaa Marokossa lähes missä tahansa: hotelleissa, kaupoissa ja ravintoloissa. Käteistä tarvitaan lähinnä pikkupuodeissa ja basaarissa, sekä takseihin ja nähtävyyksien sisäänpääsymaksuihin.

Pienin kortilla maksettava summa on 100 dirhamia (eli noin 10 euroa). Jos ostoksen hinta on tätä pienempi, vaihtorahan saa dirhameina.

Jätetäänkö Marokossa juomarahaa?

Juomarahan jättäminen eli tippaaminen Marokossa riippuu tilanteesta: ravintolalaskuun voi lisätä 10%, taksimatkan pyöristää hiukan ylöspäin sopivaan tasalukuun.

Juomarahoja varten taskunpohjalta kannattaa löytyä pikkurahaa – kolikoita tarvitaan myös vaikkapa Marrakechin Djemaa el-Fna -aukion esiintyjiä valokuvatessa.

Miten Marokossa tingitään?

Marokossa tingitään härskimmin kuin osaat kuvitella!

Lue täältä ohjeet tinkimiseen Marokossa.

Parhaat tuliaiset Marokosta?

Parhaita tuliaisia ovat mausteet (etenkin ras-al-hanout -maustesekoitus) ja argan-öljy, jota voi käyttää sekä kosmetiikkaan että ruoanlaittoon. Käsitöistä suosituimpia nahkatuotteet, babouche-tohvelit, tanjine-padat, sekä tietysti käsinkudotut matot.

Lue täältä ohjeet marokkolaisen maton ostamiseen.

Marokon taksit

Osa takseista käyttää mittaria. Etenkin turistihotellien luona päivystävät taksit kyttäävät pidempiä matkoja (esim muutaman tunnin kiertomatka nähtävyydeltä toiselle), ja matkan hinta pitää sopia etukäteen. Muista tinkiä!

Myydäänkö Marokossa alkoholia?

Marokossa myydään alkoholia hotelleissa, ravintoloissa ja supermarketeissa. Marokossa myös valmistetaan olutta ja viiniä.

Lue lisää Marokon ruoasta ja juomasta.

Onko hanavesi juotavaa Marokossa?

Periaatteessa Marokon vesijohtovesi on puhdistettua eli juomakelpoista. Käytännössä turistin on turha ottaa riskiä, sillä pullovesi on erittäin halpaa.

Uskaltaako marokkolaista ruokaa syödä?

Totta kai – marokkolainen ruoka on erinomaista! Jos pelkäät vatsatauteja, vältä salaatteja ja syö vain kunnolla kypsennettyä ruokaa. Ja muista pestä kädet ennen ruokailua!

Onko Marokossa vaarallisia tauteja?

Toisin kuin monessa muussa eksoottisessa matkakohteessa, Marokossa ei tarvitse pelätä trooppisia tauteja kuten malariaa tai dengue-kuumetta. Yleisin matkailijoiden kohtaama ongelma on turistiripuli.

Onko Marokkoon turvallista matkustaa?

Marokko on turvallinen matkakohde, jossa suurin uhka on liikenne. Syrjäseuduilla on silti syytä olla varovainen: joulukuussa 2018 Atlas-vuoristossa murhattiin kaksi pohjoismaalaista naista, joten yksin patikoiminen ei ole suositeltavaa.

Lue lisää Marokon vaaroista ja turvallisuudesta.

Marokko ja huumeet

Huumeiden hallussapito ja käyttäminen on ankarasti kielletty – älä pajauta tai pössyttele Marokossa.

Marokossa viljellään laajasti kannabista, josta valmistettu hasis salakuljetetaan Eurooppaan Espanjan kautta. Turisti ei kannabisviljemiin tai salakuljettajiin törmää, eikä huumeiden katukauppa ole näkyvää Marokossa. Poikkeus on pohjoisen Tanger, jossa hipahtavan oloiselle reppureissaajalle saatetaan tarjota blossea.

Yleisimmät huijaukset Marokossa?

Marokon yleisin huijaus on yksinkertainen: mukava ja kohtelias (nuori)mies lyöttäytyy turistin seuraan ja hyvää hyvyyttään opastaa hotelliin, ravintolaan tai minne turisti onkaan menossa. Perillä ”opas” vaatii muutaman euron palkkiota vaivoistaan.

Lue lisää Marokon häsläreistä ja oppaista.

Milloin Marokossa on viikonloppu?

Toisin kuin monessa muussa muslimimaassa, Marokossa työviikko on maanantaista perjantaihin. Viikonloppu on lauantai-sunnuntai.

Vietetäänkö Marokossa ramadania?

Muslimien pyhä paastokuukausi ramadan vaikuttaa myös turisteihin: monet ravintolat ja kaupat ovat päiväsaikaan kiinni, eikä valoisaan aikaan syöminen, juominen ja tupakointi julkisella paikalla ole suotavaa.

Vuosina 2019-2022 ramadania vietetään huhti-toukokuussa:
6.5.-4.6.2019
24.4.-23.5.2020
13.4.-12.5.2021
2.4.-1.5.2022

Voiko Marokossa vierailla moskeijassa?

Marokossa ei-muslimit eivät pääse vierailemaan moskeijoissa. Ainoa poikkeus on Casablancassa sijaitseva Hassan II:n moskeija.

Kannattaako marokkolaisessa saunassa käydä?

Yksi Marokon ikimuistoisimpia kokemuksia on visiitti hammamiin eli höyrysaunaan. Miehille ja naisille on omat osastonsa, ja saunassa ollaan joko uima-asu tai pyyhe päällä.

Lue lisää: miesten hammam (Agadir).

Lue lisää: naisten hammam (Marrakech).

Miten Marokossa pitää pukeutua?

Marokko on muslimimaa, mutta turistikohteissa ilmapiiri on verrattain vapaamielinen. Naisten ei tarvitse käyttää huivia, mutta toisaalta minihame ja kireä toppi ei ole paras mahdollinen vaatevalinta.

Miehet voivat käyttää t-paitaa ja shortseja kaupungillakin. Kevyet pitkät housut ovat tietysti varmempi valinta – hienompiin ravintoloihin on turha pyrkiä illalliselle shortseissa!

Mitä kannattaa pakata Marokon matkalle?

Marokossa ei tarvita mitään erityisiä matkavarusteita. Muista aurinkorasva, aurinkolasit ja kunnollinen hattu, jolla suojaat päätäsi porottavalta auringolta.

Pakkaa mukaan myös yksinkertainen matka-apteekki.

Norwegianin lennoilla suosittelemme pakkaamaan kaiken tärkeän käsimatkatavaroihin. Itse jouduimme odottamaan Marrakechissa check-in -laukkua kokonaiset kolme vuorokautta! Ja usko tai älä: tullimuodollisuuksien takia myöhästyneet matkatavarat pitää noutaa lentokentältä henkilökohtaisesti.

Millainen sähköpistoke Marokossa on?

Marokossa on samanlainen sähköpistoke (ja verkkovirta) kuin Suomessa. Matka-adapteria ei tarvita.

Mikä on Marokon paras surffikohde?

Marokon parhaat aallot – ja eniten surffikouluja – löytyy 20 kilometriä Agadirin pohjoispuolella olevan Taghazoutin liepeiltä.

Lue lisää surffaamisesta Marokossa.

Lue lisää:

Marokon parhaat matkakohteet

Marrakech-opas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi