Suomen parhaat matkatoimistot

Hyvät hotellit saa yleensä edullisemmin osana matkatoimistojen myymiä pakettomatkoja kuin itsenäisesti varaamalla. Kuvassa Ras Al Khaimassa sijaitseva Hilton Hotel Resort and Spa. Kuva: Kiev Victor / Shutterstock

Ennustus matkatoimistojen kuolemasta on osoittautunut vääräksi: matkatoimistot ovat sopeutuneet netin tuomiiin muutoksiin ja porskuttavat edelleen. Perinteisten matkatoimistojen rinnalle on noussut uusia, vain netissä toimivia toimistoja, mutta myös valmismatkoja myyvät jättiliäset voivat edelleen vahvasti.

Oma lajityyppinsä ovat kiertomatkoihin erikoistuneet matkatoimistot.

Kannattaako matkatoimistoja käyttää?

Netti on tehnyt matkojen itsenäisestä ostamisesta helppoa: niin lennot kuin hotellitkin on helppo varata netistä. Ainakin periaatteessa. Valinnanvapaus tosin tekee varaamisesta välillä loputtoman suon, kun ryhtyy valitsemaan hotellien välillä ja jahtaamaan edullisimpia mahdolisia lentoja.

Matkatoimistojen valttina on vaivattomuus: ei tarvitse kuin päättää kohde ja ostaa matka. Lisäksi matkatoimistojen kautta matka tulee usein edullisemmaksi kuin omatoimisesti varaamalla, sillä matkatoimistot ovat neuvotelleet käyttämiensä hotellien kanssa hyvät sopimukset hinnoista. Näin on varsinkin paremman luokan hotellien kanssa. Matkatoimistoista voi väijyä myös edullisia äkkilähtöjä.

Kiertomatkoja järjestävien toimistojen etuna on puolestaan se, ettei itse tarvitse huolehtia monimutkaisistakaan matkajärjestelyistä eksoottisissa kohteissa. Matkaseura tulee kaupan päälle.

Maailman ensimmäinen matkatoimisto

Maailman ensimmäisenä nykyaikaisena matkatoimistona pidetään Thomas Cookia, joka sai alkunsa vuonna 1841, kun englantilainen herrasmies Thomas Cook alkoi järjestää junamatkoja tuttavapiirilleen.

Thomas Cook Group oli yksi maailman suurimmista matkatoimistoista, kunnes se meni konkurssiin syyskuussa 2019. Suomessa Thomas Cook omisti Tjäreborgin.

Emoyhtiön konkurssista huolimatta Tjäreborg jatkaa toimintaansa.

Suomen suurimmat matkatoimistot

Suomen suurimpia matkatoimistoja ovat 1963 perustettu ja Finnairin omistama Aurinkomatkat sekä Pohjoismaiseen TUI-konserniin kuuluva TUI Finland. Yhdessä ne myyvät noin puolet suomalaisten käyttämistä valmismatkoista.

Aurinkomatkat on kotimaisessa omistuksessa, mutta muut suuret matkatoimistot ovat nykyisin TUIn tapaan osa kansainvälisiä konserneja: Apollomatkat kuuluu sveitsiläiseen Kuoni-yritykseen ja eri puolilta Suomea pakettimatkoja järjestävä Matkavekka on puolestaan osa islantilaista Primera Travel Groupia.

Aikoinaan Suomen kommunistisen puolueen omistama Lomamatkat lopetti kokonaan toimintansa vuonna 2016, kun se tuotemerkki sulautettiin Matka-Vekkaan.

Erikoistuneet matkatoimistot Suomessa

Näiden suurten rinnalla on monta pienempää matkatoimistoa, jotka ovat matkatarjonnaltaan erikoistuneempia. Detur on esimerkiksi erikoistunut etenkin Turkin ja Kreikan valmismatkoihin, joille on lentoja useammasta Suomen kaupungista.

Ok-matkat on keskittynyt ohjelmallisiin kaupunkilomiin sekä Euroopassa että kaukomailla ja Matkapojat Tallinnan sekä Tukholman risteilypaketteihin.

Ikaalisten matkatoimisto on suosittu etenkin Baltian kohteisiin tehtävien matkojen osalta. Matkatoimiston valttina on se, että matkan yhteydessä voi varata kuljetuksen eri puolilta Suomea.

Lähialuematkat on vahva erikoisosaamisessaan Venäjän matkailussa (ja viisumien järjestämisessä) ja Pamplemoussella Ranskan matkailussa.

Räätälöityjä luksusmatkoja

Räätälöityihin luksusmatkoihin paratiisimaisissa kohteissa ovat erikoistuneet Helin matkatoimisto ja Mr Travel.

Aktiv-Resor on erikoistunut räätälöimään matkoja Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Tyynenmeren saarille.

Kiertomatkatoimistot

Olympia Kaukomatkatoimisto on erikoistunut luksusluokan kiertomatkoihin eksoottisiin kohteisiin. Monen Olympian kautta matkustaneen mielestä kyseessä on Suomen paras matkatoimisto – eetoksena on tehdä kaikki mahdollinen asiakkaiden eteen.

Mandala Travel ja Aventura järjestävät puolestaan etenkin luonto- ja vaellusmatkoja, mutta myös kiertomatkoja kulttuurikohteisiin. Molemmat ovat hyviä, edullisempia vaihtoehtoja Olympialle.

Laskettelumatkoja myyvät matkatoimistot

STS Alppimatkat on erikoistunut hiihto- ja vaellusmatkoihin etenkin Itävaltaan, jossa Alppimatkat omistaa Bad Gasteinissa useammankin hotellin. Suosittuja ovat all inclusive -paketit.

Laskettelumatkoja myy myös You Travel.

Risteilyjä myyvät matkatoimistot

Kristina Cruises on suomalainen matkanjärjestäjä, joka on erikoistunut risteilyjen järjestämiseen eri puolille Eurooppaa ja muuta maailmaa. Ohjelmassa on myös jokiristeilyjä. Jättimäisten risteilyaluesten sijaan Kristina Cruises tekee risteilynsä pienemmillä ja intiimimmän kokoisilla laivoilla.

Lue lisää Kristina Cruises -risteilyistä Saksaan.

Risteilyjä maailman merille myy myös esimerkiksi Kaleva Travel.

Netin matkatarjoukset

Perinteisempien matkatoimistojen rinnalle on tullut useita vain netin kautta toimivia matkatoimistoja, jotka kilpailevat etenkin edullisilla hinnoilla.

Kokemuksia suomalaista matkatoimistoista

Kerro omia kokemuksiasi matkatoimistoista. Mikä on Suomen paras matkatoimisto? Vai onko ne kaikki veistetty samasta puusta?

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!