Parhaat matkatoimistot

Hyvät hotellit saa yleensä edullisemmin osana matkatoimistojen myymiä pakettomatkoja kuin itsenäisesti varaamalla. Kuvassa Ras Al Khaimassa sijaitseva Hilton Hotel Resort and Spa. Kuva: Kiev Victor / Shutterstock

Ennustus matkatoimistojen kuolemasta on osoittautunut vääräksi: matkatoimistot ovat sopeutuneet netin tuomiiin muutoksiin ja porskuttavat edelleen. Perinteisten matkatoimistojen rinnalle on noussut uusia, vain netissä toimivia toimistoja, mutta myös valmismatkoja myyvät jättiliäset voivat edelleen vahvasti.

Oma lajityyppinsä ovat kiertomatkoihin erikoistuneet matkatoimistot.

Kannattaako matkatoimistoja käyttää?

Netti on tehnyt matkojen itsenäisestä ostamisesta helppoa: niin lennot kuin hotellitkin on helppo varata netistä. Ainakin periaatteessa. Valinnanvapaus tosin tekee varaamisesta välillä loputtoman suon, kun ryhtyy valitsemaan hotellien välillä ja jahtaamaan edullisimpia mahdolisia lentoja.

Matkatoimistojen valttina on vaivattomuus: ei tarvitse kuin päättää kohde ja ostaa matka. Lisäksi matkatoimistojen kautta matka tulee usein edullisemmaksi kuin omatoimisesti varaamalla, sillä matkatoimistot ovat neuvotelleet käyttämiensä hotellien kanssa hyvät sopimukset hinnoista. Näin on varsinkin paremman luokan hotellien kanssa. Matkatoimistoista voi väijyä myös edullisia äkkilähtöjä.

Kiertomatkoja järjestävien toimistojen etuna on puolestaan se, ettei itse tarvitse huolehtia monimutkaisistakaan matkajärjestelyistä eksoottisissa kohteissa. Matkaseura tulee kaupan päälle.

Maailman ensimmäinen matkatoimisto

Maailman ensimmäisenä nykyaikaisena matkatoimistona pidetään Thomas Cookia, joka sai alkunsa vuonna 1841, kun englantilainen herrasmies Thomas Cook alkoi järjestää junamatkoja tuttavapiirilleen.

Nykyisin Thomas Cook Group on yksi maailman suurimmista matkatoimistoista. Se omistaa muun muassa Suomessa toimivan Tjäreborgin.

Suomen suurimmat matkatoimistot

Suomen suurin matkatoimisto on vuonna 1963 perustettu ja Finnairin omistama Aurinkomatkat, joka myy noin kolmasosan Suomen kaikista valmismatkoista.

Suomen muut suurimmat matkatoimistot ovat nykyisin osa kansainvälisiä konserneja: TUI Finland (entinen Finnmatkat) kuuluu pohjoismaiseen TUI-konserniin kuuluva ja Tjäreborg on osa Thomas Cook Groupia. Apollomatkat kuuluu sveitsiläiseen Kuoni-yritykseen.

Eri puolilta Suomea pakettimatkoja järjestävä Matka-Vekka on puolestaan osa islantilaista Primera Travel Groupia. Aikoinaan Suomen kommunistisen puolueen omistama Lomamatkat lopetti kokonaan toimintansa vuonna 2016, kun se tuotemerkki sulautettiin Matka-Vekkaan.

Erikoistuneet matkatoimistot

Näiden suurten rinnalla on monta pienempää matkatoimistoa, jotka ovat matkatarjonnaltaan erikoistuneempia. Detur on esimerkiksi erikoistunut etenkin Turkin ja Kreikan valmismatkoihin, joille on lentoja useammasta Suomen kaupungista.

Ok-matkat on keskittynyt ohjelmallisiin kaupunkilomiin sekä Euroopassa että kaukomailla ja Matkapojat Tallinnan sekä Tukholman risteilypaketteihin.

Ikaalisten matkatoimisto on suosittu etenkin Baltian kohteisiin tehtävien matkojen osalta. Matkatoimiston valttina on se, että matkan yhteydessä voi varata kuljetuksen eri puolilta Suomea.

Lähialuematkat on vahva erikoisosaamisessaan Venäjän matkailussa (ja viisumien järjestämisessä), Pamplemousse Ranskan matkailussa ja Helin matkatoimisto paratiisimaisissa häämatkakohteissa.

Olympia Kaukomatkatoimisto on erikoistunut puolestaan luksusluokan kiertomatkoihin eksoottisiin kohteisiin. Monen Olympian kautta matkustaneen mielestä kyseessä on Suomen paras matkatoimisto – eetoksena on tehdä kaikki mahdollinen asiakkaiden eteen.

Mandala Travel ja Aventura järjestävät puolestaan etenkin luonto- ja vaellusmatkoja.

STS Alppimatkat on erikoistunut hiihto- ja vaellusmatkoihin etenkin Itävaltaan, jossa Alppimatkat omistaa Bad Gasteinissa useammankin hotellin. Suosittuja ovat all inclusive -paketit.

Netin matkatarjoukset

Perinteisempien matkatoimistojen rinnalle on tullut useita vain netin kautta toimivia matkatoimistoja, jotka kilpailevat etenkin edullisilla hinnoilla. Tällainen on esimerkiksi suomalainen Top10Matkatarjoukset.

Kokemuksia matkatoimistoista

Kerro omia kokemuksiasi matkatoimistoista. Mikä on Suomen paras matkatoimisto? Vai onko ne kaikki veistetty samasta puusta?

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!