Rakastan sinua Jukka Pitkänen!

Tämä on sinulle, Jukka Pitkänen! Kuva: Leonardo Sanches / Unsplash

En malta enää pitää tätä sisälläni, vaan julistan: rakastan sinua Jukka Pitkänen! Tai siis sinun ääntäsi, lukijanääntäsi.

Kuuntelen paraikaa äänikirjaa Harry Quebertin tapaus, ja ainakin puolet elämyksen nautinnollisuudesta on se, että juuri sinä olet lukijana.

Toivottavasti et pahastu Jukka, että puhuttelen sinua etunimellä. Olen viettänyt jo niin paljon aikaa seurassasi, että olen tehnyt sinunkaupat, vaikka sitten yksipuoliset.

Ihastuin ääneesi jo kuunnellessani kaikkein ensimmäistä äänikirjaani, Ben MacInturen koukuttavaa tietokirjaa Petturi ja vakooja ja nyt tuli taas ihana olo, kun pääsin jälleen äänesi äärelle.

Äänesi on syvä ja lämmin, sellainen lapsuuden lastenkuunnelmien lukijaääni. Ja kas, näytät lukeneen myös paljon lastenkirjoja Huckleberry Finnin seikkailuista alkaen.

Aikuisillekin riittää valinnanvaraa. Todella paljon. Ensin ajattelin, että voisin alkaa valikoida kirjoja sen mukaan, mitä olet lukenut, mutta siitä on pakko luopua. Olet lukenut aivan liikaa. Lukemiesi kirjojen lista on valtavan pitkä. Teetkö enää mitään muuta kuin luet kirjoja ääneen? Pitäisikö minun huolestua äänestäsi? Ei kai se vain ole vaarassa käheytyä?

Nopealla hakukonehaulla selviää, että sinä Jukka Pitkänen olet Suomen suosituimpia äänikirjojen lukijoita. Ja aivan ansiosta. Varsinaiselta ammatiltasi olet näyttelijä, mutta varmasti näin koronan aikaan äänikirjojen lukemiseen on riittänyt aikaa. Meidän kuuntelijoiden iloksi.

Lukemiesi kirjojen pitkä lista kuvaa hyvin myös sitä, kuinka laajoja äänikirjapalveluiden katalogit jo ovat. Sieltä löytyy ihan mitä vain.

Tässä muutama poiminta lukemistasi kirjoista. Sillä ovat niin George R. R. Martinin Valtaistuinpeli ja muut Game of Thrones -teokset kuin Ken Folletin Taivaan pilarit jatko-osineen. Aikamoisia järkäleitä kaikki. Martinin teokset olen jo lukenut, joten niistä tuskin pääsen nauttimaan kanssasi. Taivaan pilareista pidin todella paljon pieni ikuisuus sitten, ja leikittelen ajatuksella, uskaltaisinko palata sen pariin. Pitäisinkö edelleen?

Dekkareitakin on paljon, etenkin Jo Nesbøn teoksia, ja hyvä niin, Nesbø on kirjailijana lajinsa parhaita. Ja kappas, Jens Lapidiukseltakin on tullut lisää luettavaa. Suomalaisista dekkareista löytyy esimerkiksi Ilkka Remestä ja Max Seeckiä.

Max Seeck on tosin ollut minulle pettymys ja viimeksi Remeksenkin lukeminen loppui alkuunsa. Sen sijaan haluan suositella Tuomas Niskakankaan lähitulevaisuuteen sijoittuvaa esikoistrilleriä Roihu – sinun lukemanasi tietenkin.

Olet lukenut myös Katja Kettusta ja Kari Hotakaista ja muita suomalaisen kirjataivaan ykköstähtiä. Elämänkerroista käsittelyysi on päässyt esimeriksi Litmanen 10.

Nyt olisi myös entistä suurempi syy vihdoin kuunnella Nobel-palkitun Kazuo Ishiguro teos Pitkän päivän ilta.

Ilokseni olet lukenut myös John Irvingiä. Hänen pariinsa olen halunnut palata jo pitemmän aikaa. Muistan vieläkin, kuinka kuumehouruisena luin aikoja sitten Oman elämänsä sankaria Kambodžassa Angkorin temppeleillä ja eläydyin maailmaasi vahvasti.

Irvingin teoksista kuuntelulistalle päätyy ainakin Ihmeiden tie, sijoittuuhan se Filippiineille, toiseen kotimaahani. Ja samaan syssyyn Kaikki isäni hotellit, olenhan itsekin perustamassa hotellia (pientä sellaista).

Jo pelkästään nämä kuuntelemalla taitaakin mennä loppu korona-aika rattoisasti. Saa nähdä, ehdinkö jo siinä välissä kyllästyä ääneesi, vai jatkaako se hurmaamistaan?

Jukan lukemia kirjoja löytää sekä Storytelin ja Bookbeatin äänikirjapalveluista. Molempia saa yleensä kokeilla pari viikkoa maksutta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi