Aavikon lumoissa – Päivi Arvosen valokuvanäyttely Pyhtään Piippuhallissa

Kaksitoista vuotta Kairossa asunut toimittaja ja ammattiluontokuvaaja ja viestintäyrittäjä Päivi Arvonen on kuvannut Saharan sekä Siinain autiomaiden kuunmaisemissa. On kuivuneissa joenuomissa kasvavia akasioita, mielikuvitusta ruokkivia kalkkikivimuodostelmia, janottavia kangastuksia ja kamelikaravaaneja auringonlaskussa.

Stockforsin piippuhallin karut seinät tukevat näyttelyn tyylillä toteutettua kokonaisuutta, kuten johonkin koloon sijoitettu yllättävä yksityiskohtakin.

Autiomaan polttava päivä, lähes jäätävä yö ja tuhannen ja yhden yön tarinoiden tähtitaivas tuntuvat kutsuvan kuvien takana.

Vuonna 2014 Arvonen teki kansainvälisen tutkija- ja toimittajaryhmän mukana kahden viikon ja 2000 kilometrin matkan Egyptin läntiselle aavikolle. Siellä sijaitsevaan ”Uimareiden luolaan” jo ennen faaraoiden aikaa tehdyt kalliomaalaukset ovat meille monille tuttuja. Ne olivat mukana sukupolvi sitten yhdeksän Oskaria ahmineessa romanttisessa seikkailuelokuvassa Englantilainen potilas (The English Patient, Anthony Minghella, 1996).

Luolan vuonna 1933 löytänyt unkarilainen tutkimusmatkailija ja lentäjä László Almásy (1895–1951) on otettu elokuvaan fiktiiviseksi hahmoksi, mutta luola on todella olemassa.

Sen läheisyydessä on myös toinen, vuonna 2003 italialais-egyptiläisen tutkijaryhmän löytämä ”Petojen luola”. Sen seinillä seikkailevat päättömät alienit, joita niitäkin Arvonen on päässyt kuvaamaan. Niinpä nekin päätyivät pyhtääläisen teollisuushallin seinälle.

Arvosen kuvaamasta hiekka-aavikosta tulevat mieleen edellä mainitun elokuvan taiteelliset kamera-ajot, joissa hiekkadyyneihin heijastuvan valon ja varjojen leikki vaihtuu sulavasti alastoman naisvartalon muotoihin.

Stockforsin historiallinen tehdasalue on julkisen liikenteen bussilinjan varrella. Samalla visiitillä kannattaa tutustua myös Pakkausmuseoon sekä Pyhtään lintuhoitolaan, jossa loukkaantuneitten lintujen eteen tehdään pyyteetöntä työtä siivekkäiden ystävien palauttamiseksi luontoon, paikan taloudellisista vaikeuksista huolimatta.

Näyttely Aavikon valoa ja menneisyyden jälkiä Päivi Arvosen valokuvia Egyptin läntiseltä aavikolta ja Saharan kalliotaiteesta on esillä Pyhtään Stockforsin Piippuhallissa 31.8 asti, ti–su 11–17.

www.stockforsvillage.fi 

Lue lisää:

Kotka

Kotimaan parhaat matkakohteet

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi