Berliinin nähtävyydet – koe ainakin nämä elämykset!

Berliinin nähtävyydet Museosaari
Berliinin parhaisiin nähtävyyksiin kuuluu Museumsinsel eli Museosaari, jolla sijaitsee monta upeaa museota. Taustalla kohoaa Alexander Platsin kuuluisa televisiotorni. Kuva: Boris Stroujko / Shutterstock

Berliinissä on älyttömästi nähtävää ja koettavaa. Siis valtavasti. Kirjaimellisesti mahdottomasti: Berliinin kaikkia nähtävyyksiä ei ole mahdollista kiertää kerralla. Tai kolmellakaan. Mutta muutaman Berliinin nähtävyyksistä voi nostaa ylitse muiden.

Berliinin parhaat nähtävyydet

Holokaustin muistomerkki Berliini
Holokaustimuistomerkki on Berliinin vaikuttavimpia nähtävyyksiä – ajatuksia herättävä matka varjosta valoon.

Berliinin nähtävyyksiin tutustuminen kannattaa kaupungin tunnetuimmalta maamerkiltä, Brandenburgin portilta, joka sijaitsee aivan pääkaupungin keskellä entisen Itä- ja Länsi-Berliinin rajalla.

Kauniin, uusklassisen kaupunginmuurin portin vieressä ovat valtiopäivätalo Reichstag ja Holokaustimuistomerkki, Berliinin vaikuttavin monumentti.

Pakollinen nähtävyys on myös Berliinin muuri tai pikemminkin se, mitä muurista on jäljellä.

Kuuluisa maamerkki on myös DDR:n aikaa henkivällä Alexanderplatzilla sijaitseva Berliinin televisiotorni, joka on kuin avaruusneula, joka kytkee Berliinin Itä-Saksan aikaan.

Vähintään pari päivää vierähtää myös Berliinin museoissa, joissa voi ihailla niin maailman kauneinta patsasta, Babylonin porttia kuin DDR:n arkeakin.

Nähtävyyksien sijainnit näyttää Berliinin kartta.

Gendarmenmarkt – Berliinin kaunein aukio

Berliini Mitte Gendarmenmarkt
Gendarmenmarkt on Berliinin kaunein aukio. Kuva: Claudio Schwarz-Purzlbaum / Unsplash

Gendarmenmarktia pidetään Berliinin kauneimpana aukiona. Sitä reunustavat kaksi suurta ja upeaa kirkkoa, Französischer Dom ja Deutscher Dom.

Vetovoimaa on myös aukion laidalla sijaitsevalla Rausch Schokoladenhausilla, berliiniläisen suklaavalmistajan herkkumyymälällä. Suklaa valmistetaan Tempelhofin tehtailla ja on aina ehdottoman tuoretta.

Vilkkaimmillaan Gendarmenmarkt on joulun alla: aukion joulumarkkinat ovat Berliinin kuuluisimmat.

Nikolaiviertel – uudelleen rakennettu vanha keskusta

Nikolaiviertel on kaikkein vanhinta Berliiniä. Nikolainkirkko on peräisin 1200-luvulta, ja lisäksi muutama vanha rakennus on säilynyt, mutta suurimmaksi osaksi alue pommitettiin raunioiksi toisessa maailmansodassa.

Berliinin valmistautuessa 750-vuotisjuhliinsa ryhdyttiin 1980-luvulla rakentamaan tuhoutuneista rakennuksista replikoita, kuten niin monessa muussakin Saksan kaupungissa on tehty. Tunnelmallisella alueella on paljon ravintoloita ja kahviloita.

Yksi säilyneistä rakennuksista, vuonna 1759 valmistunut Knoblauchhaus, on menestyneen Knoblauchin yrittäjäperheen kotimuseo. Knoblauch muuten tarkoittaa valkosipulia, mutta valkosipulimuseosta ei siis ole kyse!

Hackesche Höfe – ihaile katutaidetta

Berliini Mitte
Hackeshe Höfen sisäpihoilla on kahviloita, gallerioita ja pikkupuoteja. Kuva: Boris-B / Shutterstock

Jugendtyyliin rakennettu ja kaupankäyntiin tarkoitettu Hackesche Höfe on mainio ravintola- ja shoppailualue, joka on täynnä tunnelmallisia putiikkeja sekä ruoka- ja juomapaikkoja.

Kannattaa käväistä Street Art Alleyksi kutsutulla sisäpihalla katsastamassa viimeisin katutaide. Uusia piissejä maalataan viikoittain.

Tränenpalast – Itkujen palatsi

Kahtia jakaantuneen Berliinin historia on tuskin missään yhtä käsinkosketeltavissa kuin Tränenpalastissa, ”Itkujen palatsissa”. Niin kutsutaan Friedrichstraßen rautatieasemalle rakennettua rajatarkastusrakennusta, jonka passintarkastuspisteet on säilytetty ja jonne on koottu laadukas näyttely elämästä kahtiajakautuneessa kaupungissa.

Friedrichstraßen asema palveli sekä itää että länttä: raja kulki asemarakennuksen sisällä ja käytävät ja asemalaiturit oli monimutkaisesti jaettu idän ja lännen kesken.

Gallerioiden katu Auguststraße

Taidekatuna tunnettu Auguststraße on täynnä pieniä, yksityisiä taidegallerioita, joissa on helppo pistäytyä.

Keisari Vilhelmin muistokirkko – rauniokirkko on symboli sodan mielettömyydelle

Berliini rauniokirkko
Raunioiksi jätetty Keisari Vilhelmin muistokirkko on symboli sodan mielettömyydelle.

Entisen Länsi-Berliiin keskustan eli Charlottenburgin keskeisimmällä paikalla, Breitscheidplatz-aukiolla, komeilee kaksi kovin erilaista modernin Saksan symbolia.

Toinen on sodan jäljiltä raunioiksi jätetty kirkko Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche eli Keisari Vilhelmin muistokirkko ja toinen on 1960-luvulla rakennettu kauppakeskus Europa-Center, jonka katolla komeilee valtava, pyörivä mersulogo.

Kun rauniokirkko muistuttaa sotien mielettömyydestä, Mersu-logon symboliikka kertoo Saksan uudesta noususta sotien jälkeen.

Oberbaumbrücke – Berliinin kaunein silta

Oberbaum brucke
Oberbaum Brücke henkii orientalismin henkeä. Kuva: Claudio Schwarz-Purzlbaum / Unsplash

Kreuzbergissä sijaitseva Oberbaumbrücke on kunnostettu 1800-luvun loistoonsa ja metrokin kulkee jälleen sen yli.

Toisin oli Berliinin muurin aikaan, kun raja kulki Spree-jokea myöten, metrolinjat oli katkaistu rajalle ja silta oli rajanylityspaikka, yksisuuntainen sellainen. Oberbaumbrückeä saattoi kulkea vain lännestä itään.

Silta johtaa Friedrichshainin puolelle East Side Galleryn rantaan. Täällä Berliinin muurin jäänteet on koristeltu hienolla katutaiteella.

Berliinin museot

Berliinin museot kuuluvat maailman parhaisiin. Kokoelmiltaan merkittävimmät museot sijaitsevat Museosaarella (Museuminseln) ja esittelevät antiikin aikaa, mutta kiehtovia ovat myös Saksan lähihistoriasta kertovat museot.

Museosaari Museuminseln sijaitsee aivan keskustan sydämessä Alexanderplatzin ja Brandenburgin portin välissä.

Jos aikoo kiertää monta museota, kannattaa hankkia museopassi eli Museumspass, jolla voi edullisesti vierailla yli 30 museossa Berliinissä.

Mukana ovat monet kuuluisimmista museoista sekä koko joukko erikoisempia paikkoja, joita kannattaa käydä vilkaisemassa omien kiinnostuskohteiden mukaan.

Museopassin voi ostaa museoiden lipunmyynneistä.

Neues Museum ja Nefertitin rintakuva

Neues Museumin egyptiläisissä kokoelmissa voi nähdä maailman kauneimman patsaan, kuningatar Nefertitin rintakuvan.

Museon toinen mykistävän upea taideteos on niin sanottu Berlin Green Head, vihreästä kivestä veistetty lähes futuristisen ekspressionistinen egyptiläinen pää.

Pergamon-museo

Pergamon museo
Berliinin Pergamon-museossa voi ihailla Babylonista säilynyttä Istharin porttia. Kuva: Girl with Red Hat / Unsplash

Pergamon-museon kokoelmiin kuuluu puolestaan kokonainen, upeasti koristeltu Babylonin kaupunginmuurin portti.

Nimensä museo on saanut nimensä valtavasta Pergamonin alttarista, joka on omistettu Zeukselle ja Athenalle. Sataluvulta ennen ajanlaskun alkua peräisin oleva alttari on yksi suurimmista ja upeimmista antiikin ajalta säilyneistä kokonaisuuksista. Se on koristeltu sotaisalla patsasasetelmalla, joka kuvaa jumalten ja jättiläisten, hyvän ja pahan, välistä taistelua.

Tämä museo lumoaa nekin, jotka eivät välttämättä pidä itseään museoiden ystävänä. Museon muinaisaarteet on niin upeasti esillä, että voi melkein kokea kävelevänsä muinaisessa Babyloniassa tai antiikin Pergamonissa nykyisessä Turkissa.

Museoon voi varata etukäteen myös opastetun kierroksen.

Kulturforum – läntisen Berliinin kulttuurikeskus

Kun toisen maailmansodan jälkeen Museuminseln ja Berliinin suurimmat kulttuuriaarteet jäivät Itä-Berliinin puolelle, jouduttiin Länsi-Berliinin puolelle perustaa kulttuuri-instituutiot tyhjästä. Syntyi kulttuurirakennusten kokoelma Kulturforum.

Kulturforumin näyttävin rakennus on Berliinin filharmonikkojen konserttisali. Orkesterin nosti maailmanmaineeseen legendaarinen kapellimestari Herbert von Karajan.

Hieno rakennus on myös sankariarkkitehti Mies van der Rohen vuonna 1965 suunnittelema modernin taiteen museo Neues Museum, jonka kokoelmiin kuuluu esimerkiksi Pablo Picasson, Joan Mirón ja Vasili Kandinskin töitä.

Kulturforumin toinen merkittävä taidemuseo on Gemäldegalerie, jossa on esillä eurooppalaista taidetta 1200-luvulta 1700-luvulle.

DDR-museo – tälläista oli elämä Itä-Saksassa!

Heti Museuminselnin vieressä, Spree-joen Mitten puoleisella rannalla, on DDR-museo, joka johdattaa elämyksellisesti elämään Itä-Saksan aikana. Näyttely on tehty kosketeltavaksi ja koettavaksi – virtuaali-Trabantillakin pääsee ajamaan.

Stasi-museo

Jottei sortuisi liian kovaan ostalgiaan eli DDR-nostalgiaan, kannattaa käydä myös Stasi-museossa, joka sijaitsee Itä-Saksan entisen suojelupoliisin Stasin päämajassa keskustan itälaidalla.

Stasi oli Itä-Saksan suurin työnantaja: kansalaisten asioita vakoili 100 000 vakituista työntekijää ja 185 000 epävirallista työntekijää. Periaate oli, että jokainen itäsaksalainen oli epäilyksen alla.

Erich Mielken pedantin siisti työhuone ja asunto. Omistautui työlleen saksalaisella tehokkuudella.

Museon kohokohtana on Stasin johtajan Erich Mielken työhuone ja asunto, jotka on säilytetty samassa asussa, johon Mielke sen jätti vuonna 1990, kun demokratia-aktivistit tunkeutuivat Stasin päämajaan. Huoneisto on pedantin siisti, jopa pelottavuuteen asti: mies omistautui työlleen saksalaisella tehokkuudella.

Erityisen koskettavaksi museon tekee se, että kierroksia vetävät entiset vangit.

Topographie des Terrors ja natsien ajan kauhut

Natsien ajan hirmuteoista muistuttaa puolestaan Topographie des Terrors, joka toimi Gestapon päämajana kolmannen valtakunnan aikaan.

Potsdamer Platzin vakoilumuseo: Deutsches Spionagemuseum

Huulipunakoteloihin piilotettuja kameroita, salakuuntelulaitteita kukkamaljakoissa, salakielisiä viestejä ja salausavaimia, vakoilijoita, myrkkyjä, aseita…

Kuulostaa James Bond -leffoilta, mutta kylmän sodan aikaan tämä oli ihan oikeaa arkipäivää Berliinissä.

Nykyaikainen vakoilumuseo on interaktiivinen ja monimediainen, ja kiinnostaa ihan kaikenikäisiä. Ja nuo huulipunakamerat sun muut, ne ovat ihan aitoja, vanhoja, käytössä olleita esineitä!

Judisches Museum Berlin – juutalaismuseon upea arkkitehtuuri

Juutalaisille on omistettu Judisches Museum Berlin. Daniel Liebskindin suunnittelema museo on yksi Berliinin vaikuttavimmista rakennuksista arkkitehtuuriltaan. Sisätilat kuvastavat Liebskindin ajatusta symbolisesta arkkitehtuurista.

Museum für Fotografie – koe Helmut Newtonin viimeiset hetket

Valokuvauksen ystävien kannattaa suunnistaa Zoologischer Garten aseman vieressä sijaitsevaan Valokuvataiteen museoon, jossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä pysyvä kokoelma Helmut Newtonin valokuvia. Erityisen vaikuttavia ovat Newtonin kuvat omalta kuolinvuoteeltaan.

Lääketieteen historian museo Charité

Erikoinen museo ei ehkä sovi kaikkein heikkohermoisimmille. Täällä esitellään lääketieteen historiaa ja kerrotaan muinaisista hoitomenetelmistä, jotka ovat usein olleet potilaille hengenvaarallisia.

Esillä on suuri joukko näytteitä, kuten pääkalloja tai formaliinissa lilluvia aivoja ja sikiöitä. Huh! Karmivaa on nähdä myös vanhaa hoitolaitteistoa ja alkuaikojen tekoraajoja.

Museo antaa samalla monipuolista tietoa sairauksista, niiden hoidosta ja ehkäisystä aikojen saatossa.

Zoologischer Garten – Berliinin eläintarha

bonobo apina
Berliinin eläintarhassa voi ihailla Kongosta kotoisin olevia kiimaisia bonobo-apinoita.

Zoo-aseman vieressä ovat Berliinin kehuttu eläintarha jääkarhuineen ja pandoineen sekä laaja akvaario. Berliinin eläintarhassa voi ihmetellä myös bonobo-apinoita, maailman kiimaisimpia kädellisiä.

Berliinin olympiastadion

Jos aika riittää käydä myös keskustan ulkopuolella, mielenkiintoinen nähtävyys on Berliinin olympiastadion, yksi harvoista natsiajalta säilyneistä rakennuksista.

Stadionin valtavan, totalitarismia henkivän koon ymmärtää vasta muurien sisäpuolella, sillä se on kaivettu 12 metriä maan sisään. Täällä, gladiaattorimaisella areenalla, järjestettiin natsien toimesta Berliinin olympialaiset.

Berliinin kanavaristeilyt

Hauska tapa tutustua Berliiniin ovat kanavaristeilyt, jotka kulkevat pitkin Spree-jokea ja keskustan kanavia. Matkan aikana näkee monet keskustan maamerkeistä uudesta perspektiivistä.

Kanavaristeilyn voi varata etukäteen netistä.

Retket Berliinistä

Berliinin nähtävyyksiin kuuluu myös upea retkikohde Sanssoucin linna, joka sijaitsee Potsdamissa lyhyen junamatkan päässä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!