Berliinin museot – näe Babylonin portti ja maailman kaunein patsas

Museumsinsel eli Museosaari Spreejoen keskellä Mitten kaupunginosassa. Kuva: Boris Stroujko / Shutterstock

Berliinin museot kuuluvat maailman parhaisiin. Kokoelmiltaan merkittävimmät sijaitsevat Museosaarella ja esittelevät antiikin aikaa, mutta kiehtovia ovat myös Saksan lähihistoriasta kertovat museot.

Museosaari Museuminseln – koe ainakin Neues Museum ja Pergamonmuseum

Mahtavista muuseoista kaksi nousee aivan omaa sarjaansa. Molemmat museot sijaitsevat Museuminseln-museosaarella, joka sijaitsee aivan keskustan sydämessä Alexanderplatzin ja Brandenburgin portin välissä.

Neues Museumin egyptiläisissä kokoelmissa voi nähdä maailman kauneimman patsaan, kuningatar Nefertitin rintakuvan. Museon toinen mykistävän upea taideteos on niin sanottu Berlin Green Head, vihreästä kivestä veistetty lähes futuristisen ekspressionistinen egyptiläinen pää.

Pergamonmuseumin kokoelmiin kuuluu puolestaan kokonainen, upeasti koristeltu Babylonin kaupunginmuurin portti. Nimensä museo on saanut nimensä valtavasta Pergamonin alttarista, joka omistetu Zeukselle ja Athenalle.

Tämä museo lumoaa nekin, jotka eivät välttämättä pidä itseään museoiden ystävänä. Museon muinaisaarteet on niin upeasti esillä, että voi melkein kokea kävelevänsä muinaisessa Babyloniassa tai antiikin Pergamonissa nykyisessä Turkissa.

Liput Museosaaren museoihin kannattaa ostaa etukäteen netistä, jotta välttyy jonottamiselta lippuluukulla. Tarjolla on esimerkiksi edullinen päivän yhteislippu kaikkiin museoihin tai kalliimpi lippu opastetulla kierroksella Pergamon- ja Neues Museumiin.

Kulturforum – läntisen Berliinin kulttuurikeskus

Kun toisen maailmansodan jälkeen Museuminseln ja Berliinin suurimmat kulttuuriaarteet jäivät Itä-Berliinin puolelle, jouduttiin Länsi-Berliinin puolelle perustaa kulttuuri-instituutiot tyhjästä. Syntyi kulttuurirakennusten kokoelma Kulturforum.

Kulturforumin näyttävin rakennus on Berliinin filharmonikkojen konserttisali. Orkesterin nosti maailmanmaineeseen legendaarinen kapellimestari Herbert von Karajan.

Hieno rakennus on myös sankariarkkitehti Mies van der Rohen vuonna 1965 suunnittelema modernin taiteen museo Neues Museum, jonka kokoelmiin kuuluu esimerkiksi Pablo Picasson, Joan Mirón ja Vasili Kandinskin töitä.

Kulturforumin toinen merkittävä taidemuseo on Gemäldegalerie, jossa on esillä eurooppalaista taidetta 1200-luvulta 1700-luvulle.

DDR-museo – tälläista oli elämä Itä-Saksassa!

Heti Museuminselnin vieressä, Spree-joen Mitten puoleisella rannalla, on DDR-museo, joka johdattaa elämyksellisesti elämään Itä-Saksan aikana. Näyttely on tehty kosketeltavaksi ja koettavaksi – virtuaali-Trabantillakin pääsee ajamaan.

Lipun DDR-museoon voi ostaa etukäteen netistä.

Stasi-museo

Jottei sortuisi liian kovaan ostalgiaan eli DDR-nostalgiaan, kannattaa käydä myös Stasi-museossa, joka sijaitsee Itä-Saksan entisen suojelupoliisin Stasin päämajassa keskustan itälaidalla.

Stasi oli Itä-Saksan suurin työnantaja: kansalaisten asioita vakoili 100 000 vakituista työntekijää ja 185 000 epävirallista työntekijää. Periaate oli, että jokainen itäsaksalainen oli epäilyksen alla.

Erich Mielken pedantin siisti työhuone ja asunto. Omistautui työlleen saksalaisella tehokkuudella.

Museon kohokohtana on Stasin johtajan Erich Mielken työhuone ja asunto, jotka on säilytetty samassa asussa, johon Mielke sen jätti vuonna 1990, kun demokratia-aktivistit tunkeutuivat Stasin päämajaan. Huoneisto on pedantin siisti, jopa pelottavuuteen asti: mies omistautui työlleen saksalaisella tehokkuudella.

Erityisen koskettavaksi museon tekee se, että kierroksia vetävät entiset vangit.

Topographie des Terrors ja natsien ajan kauhut

Natsien ajan hirmuteoista muistuttaa puolestaan Topographie des Terrors, joka toimi Gestapon päämajana kolmannen valtakunnan aikaan.

Judisches Museum Berlin – juutalaismuseon upea arkkitehtuuri

Juutalaisille on omistettu Judisches Museum Berlin. Daniel Liebskindin suunnittelema museo on yksi Berliinin vaikuttavimmista rakennuksista arkkitehtuuriltaan. Sisätilat kuvastavat Liebskindin ajatusta symbolisesta arkkitehtuurista.

Museum für Fotografie – koe Helmut Newtonin viimeiset hetket

Valokuvauksen ystävien kannattaa suunnistaa myös Valokuvataiteen museoon, jossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä pysyvä kokoelma Helmut Newtonin valokuvia. Erityisen vaikuttavia ovat Newtonin kuvat omalta kuolinvuoteeltaan.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi