Berliinin museot – näe Babylonin portti ja maailman kaunein patsas

Museumsinsel eli Museosaari Spreejoen keskellä Mitten kaupunginosassa. Kuva: Boris Stroujko / Shutterstock

Berliinin museot kuuluvat maailman parhaisiin. Kokoelmiltaan merkittävimmät sijaitsevat Museosaarella ja esittelevät antiikin aikaa, mutta kiehtovia ovat myös Saksan lähihistoriasta kertovat museot.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa hankkia museopassi eli Museumspass. Kolmen päivän passi maksaa 29 euroa ja sillä voi vierailla vapaasti peräti 30 museossa Berliinissä!

Mukana ovat monet kuuluisimmista museoista sekä koko joukko erikoisempia paikkoja, joita kannattaa käydä vilkaisemassa omien kiinnostuskohteiden mukaan.

Museopassin voi ostaa museoiden lipunmyynneistä.

Museosaari – koe ainakin Neues Museum ja Pergamonmuseum

Berliinin mahtavista museoista kaksi nousee aivan omaa sarjaansa. Molemmat sijaitsevat Museuminseln-museosaarella, joka sijaitsee aivan keskustan sydämessä Alexanderplatzin ja Brandenburgin portin välissä.

Liput Museosaaren museoihin kannattaa ostaa etukäteen netistä, jotta välttyy jonottamiselta lippuluukulla. Tarjolla on esimerkiksi edullinen päivän yhteislippu kaikkiin museoihin tai kalliimpi lippu opastetulla kierroksella Pergamon- ja Neues Museumiin.

Neues Museum ja Nefertitin rintakuva

Neues Museumin egyptiläisissä kokoelmissa voi nähdä maailman kauneimman patsaan, kuningatar Nefertitin rintakuvan. Museon toinen mykistävän upea taideteos on niin sanottu Berlin Green Head, vihreästä kivestä veistetty lähes futuristisen ekspressionistinen egyptiläinen pää.

Pergamon-museo

Pergamon-museon kokoelmiin kuuluu puolestaan kokonainen, upeasti koristeltu Babylonin kaupunginmuurin portti.

Nimensä museo on saanut nimensä valtavasta Pergamonin alttarista, joka on omistettu Zeukselle ja Athenalle. Sataluvulta ennen ajanlaskun alkua peräisin oleva alttari on yksi suurimmista ja upeimmista antiikin ajalta säilyneistä kokonaisuuksista. Se on koristeltu sotaisalla patsasasetelmalla, joka kuvaa jumalten ja jättiläisten, hyvän ja pahan, välistä taistelua.

Tämä museo lumoaa nekin, jotka eivät välttämättä pidä itseään museoiden ystävänä. Museon muinaisaarteet on niin upeasti esillä, että voi melkein kokea kävelevänsä muinaisessa Babyloniassa tai antiikin Pergamonissa nykyisessä Turkissa.

Kulturforum – läntisen Berliinin kulttuurikeskus

Kun toisen maailmansodan jälkeen Museuminseln ja Berliinin suurimmat kulttuuriaarteet jäivät Itä-Berliinin puolelle, jouduttiin Länsi-Berliinin puolelle perustaa kulttuuri-instituutiot tyhjästä. Syntyi kulttuurirakennusten kokoelma Kulturforum.

Kulturforumin näyttävin rakennus on Berliinin filharmonikkojen konserttisali. Orkesterin nosti maailmanmaineeseen legendaarinen kapellimestari Herbert von Karajan.

Hieno rakennus on myös sankariarkkitehti Mies van der Rohen vuonna 1965 suunnittelema modernin taiteen museo Neues Museum, jonka kokoelmiin kuuluu esimerkiksi Pablo Picasson, Joan Mirón ja Vasili Kandinskin töitä.

Kulturforumin toinen merkittävä taidemuseo on Gemäldegalerie, jossa on esillä eurooppalaista taidetta 1200-luvulta 1700-luvulle.

DDR-museo – tälläista oli elämä Itä-Saksassa!

Heti Museuminselnin vieressä, Spree-joen Mitten puoleisella rannalla, on DDR-museo, joka johdattaa elämyksellisesti elämään Itä-Saksan aikana. Näyttely on tehty kosketeltavaksi ja koettavaksi – virtuaali-Trabantillakin pääsee ajamaan.

Lipun DDR-museoon voi ostaa etukäteen netistä.

Stasi-museo

Jottei sortuisi liian kovaan ostalgiaan eli DDR-nostalgiaan, kannattaa käydä myös Stasi-museossa, joka sijaitsee Itä-Saksan entisen suojelupoliisin Stasin päämajassa keskustan itälaidalla.

Stasi oli Itä-Saksan suurin työnantaja: kansalaisten asioita vakoili 100 000 vakituista työntekijää ja 185 000 epävirallista työntekijää. Periaate oli, että jokainen itäsaksalainen oli epäilyksen alla.

Erich Mielken pedantin siisti työhuone ja asunto. Omistautui työlleen saksalaisella tehokkuudella.

Museon kohokohtana on Stasin johtajan Erich Mielken työhuone ja asunto, jotka on säilytetty samassa asussa, johon Mielke sen jätti vuonna 1990, kun demokratia-aktivistit tunkeutuivat Stasin päämajaan. Huoneisto on pedantin siisti, jopa pelottavuuteen asti: mies omistautui työlleen saksalaisella tehokkuudella.

Erityisen koskettavaksi museon tekee se, että kierroksia vetävät entiset vangit.

Topographie des Terrors ja natsien ajan kauhut

Natsien ajan hirmuteoista muistuttaa puolestaan Topographie des Terrors, joka toimi Gestapon päämajana kolmannen valtakunnan aikaan.

Potsdamer Platzin vakoilumuseo: Deutsches Spionagemuseum

Huulipunakoteloihin piilotettuja kameroita, salakuuntelulaitteita kukkamaljakoissa, salakielisiä viestejä ja salausavaimia, vakoilijoita, myrkkyjä, aseita…

Kuulostaa James Bond -leffoilta, mutta kylmän sodan aikaan tämä oli ihan oikeaa arkipäivää Berliinissä.

Nykyaikainen vakoilumuseo on interaktiivinen ja monimediainen, ja kiinnostaa ihan kaikenikäisiä. Ja nuo huulipunakamerat sun muut, ne ovat ihan aitoja, vanhoja, käytössä olleita esineitä!

Judisches Museum Berlin – juutalaismuseon upea arkkitehtuuri

Juutalaisille on omistettu Judisches Museum Berlin. Daniel Liebskindin suunnittelema museo on yksi Berliinin vaikuttavimmista rakennuksista arkkitehtuuriltaan. Sisätilat kuvastavat Liebskindin ajatusta symbolisesta arkkitehtuurista.

Museum für Fotografie – koe Helmut Newtonin viimeiset hetket

Valokuvauksen ystävien kannattaa suunnistaa myös Valokuvataiteen museoon, jossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä pysyvä kokoelma Helmut Newtonin valokuvia. Erityisen vaikuttavia ovat Newtonin kuvat omalta kuolinvuoteeltaan.

Lääketieteen historian museo Charité

Erikoinen museo ei ehkä sovi kaikkein heikkohermoisimmille. Täällä esitellään lääketieteen historiaa ja kerrotaan muinaisista hoitomenetelmistä, jotka ovat usein olleet potilaille hengenvaarallisia.

Esillä on suuri joukko näytteitä, kuten pääkalloja tai formaliinissa lilluvia aivoja ja sikiöitä. Huh! Karmivaa on nähdä myös vanhaa hoitolaitteistoa ja alkuaikojen tekoraajoja.

Museo antaa samalla monipuolista tietoa sairauksista, niiden hoidosta ja ehkäisystä aikojen saatossa.

Berliinin museot – kokemuksia

Berliinin museoista kirjoitti matkailutoimittaja Antti Helin. Kokemuksia ja vinkkejä jakoi myös Kerran elämässä -sivuston Berliini-ekspertti Daniel Federley.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi