Patsaat, jotka on nähtävä kerran elämässä

Maailman kuuluisimmasta patsaasta ei varmaan ole epäselvyyttä. Mutta mikä on maailman kaunein (ja himoituin) patsas? Entä arvoituksellisin?

Vapaudenpatsas – maailman kuuluisin patsas

Vapaudenpatsas toivotti siirtolaiset tervetulleeksi Amerikan Yhdysvaltoihin, vapauden maahan.
Vapaudenpatsas toivotti siirtolaiset tervetulleeksi Amerikan Yhdysvaltoihin, vapauden maahan.

New Yorkin Vapaudenpatsas on maailman kuuluisin patsas. Merellä New Yorkin edustalla seisova Vapaudenpatsas on kuin nykyajan versio Kyproksen kolossista, yhdestä antiikin seitsemästä ihmeestä. Rodoksen kolossilla oli muuten korkeutta 30 metriä, kun Vapaudenpatsas nousee jalustoineen 93 metrin korkeuteen. Varsinaisella naishahmolla on korkeutta 46 metriä.

Lue lisää Vapaudenpatsaasta.

Leshanin jätti-Buddha – historian suurin patsas

Lehshanin jättimäinen Buddha on historian suurin patsas.

Koossa Vapaudenpatsas kalpenee Kiinan Sichuanissa sijaitsevan Leshanin jätti-Buddhan rinnalla. Kukkulan seinämään veistetyllä istuvalla Buddhalla on korkeutta 71 metriä.

800-luvun alussa valmistunut Buddha-patsas ehtikin olla yli tuhannen vuoden ajan maailman korkein patsas. Suurempia patsaita on tehty vasta 1900-luvun puolivälin jälkeen.

Nykymaailman korkein patsas sijaitsee sekin Kiinassa. 128 metriä korkea Zhongyuanin suuri buddha seistä jököttää Henanin maakunnassa.

Lue lisää Leshanin jätti-Buddhasta ja Sichuanista.

Nefertiti – maailman kaunein patsas

Kaunotar 3300 vuoden takaa. Kuva: Nina Aldin Thune, Wikimedia Commons
Kaunotar 3300 vuoden takaa. Kuva: Nina Aldin Thune, Wikimedia Commons

Voiko tällaista kauneutta ollakaan? 3300 vuotta vanha, egyptiläistä Nefertiti-kuningatarta esittävä rintakuva on maailman kaunein patsas.

Kauneudessaan Nefertiti on kuolematon. Kuningattarella on täydelliset kasvonpiirteet ja pitkä, joutsenmainen kaula. Nefertitin nimikin tarkoittaa ”Kauneus on saapunut”.

Eikä patsas kuvaa mitään nuorta neitoa, vaan aikuista naista silmäkulmissa olevine ryppyineen. Kauneuden kruunaakin patsaan epätäydellisyys: sen toinen silmä on jäänyt kesken, se näyttää sokealta.

Nefertiti on myös maailman himoituin patsas. Eikä nyt puhuta siitä, että varmaan jokainen mies haaveilisi Nefertitin kaltaisesta ylväästä vaimosta.

Saksa ja Egypti ovat kiistelleet jo lähes sata vuotta patsaan omistuksesta, mutta Saksa ei ole antanut periksi Egyptin vaatimuksille palauttaa Nefertiti kotimaahansa, onhan se Berliinin museoiden suurimpia vetonauloja.

Nefertiti on esillä Berliinin Neues Museumissa.

Lue lisää Berliinistä.

Daavid – maailman eläväisin patsas

Daavidin silmät seuraavat katsojaa.
Daavidin silmät seuraavat katsojaa.

Firenzessä sijaitsevassa Daavid-patsaassa näkyy mestarin kädenjälki. Yhtä eläväistä patsasta ei ole toista.

Vuonna 1504 valmistunutta marmoripatsasta voi katsoa loputtoman pitkään ja ihailla Michelangelon taiteellisia ratkaisuja. Itsevarmassa Daavidissa tiivistyy renessanssin henki.

Patsaan mittasuhteet eivät ole luonnonmukaiset, vaan sen pää ja ylävartalo on tehty todellista suuremmiksi, sillä patsasta on tarkoitus katsoa alaviistosta ja matkan päästä. Epäsymmetriset, lihaksikkaat raajat kuvastavat puolestaan Daavidin rentoon asentoon patoutunutta energiaa.

Davidin silmät katsovat puolestaan eri suuntiin luoden illuusion, että patsaan katse seuraa perässä ja ilme muuttuu kun sitä kiertää.

Lue lisää Daavid-patsaasta.

Xianin terrakotta-armeija – maailman hyytävimmät patsaat

Terrakottasotilaat marssivat valtavassa hallissa.
Terrakottasotilaat marssivat valtavassa hallissa.

Vastaavaa patsasarmeijaa ei ole toista. Kiinan ensimmäisen keisarin hautaa vartioi Xianissa lähes 8000 terrakottasotilasta. Ratsuväkeäkin on satoja.

Hämmästyttävintä on se, että patsaat ovat kaikki yksilöitä: niillä kaikilla on yksilölliset kasvonpiirteet. Sotilaiden lisäksi joukossa on virkamiehiä, viihdyttäjiä ja muusikkoja huolehtimassa keisarin tuonpuoleisesta elämästä. Maan alle haudattujen patsaiden armeijassa on jotain hyytävää, on kuin zombit olisivat jähmettyneet sijoilleen.

Lue lisää Xianin terrakotta-armeijasta.

Moait – maailman mystisimmät patsaat

Monet Moai-patsaista ovat hautautuneet osaksi maahan.
Monet Moai-patsaista ovat hautautuneet osaksi maahan.

Pääsiäissaaren Moai-patsaat ovat lumonneet paitsi jylhällä ulkomuodollaan myös arvoituksellisuudellaan.

Nykyisin Chilelle kuuluvat Pääsiäissaaret on maailman eristäytynein asuttu saari. Ne sijaitsevat noin 3 700 kilometriä mantereelta, ja lähimmälle asutulle saarelle Pitcairnillekin on matkaa noin 2 000 kilometriä.

Kun ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat puuttomalle saarelle vuonna 1722, löivät patsaat heidät ällikällä. Miten jättimäiset patsaat saatiin liikutettua paikoilleen ja mitä tapahtui korkeakulttuurille, joka ne loi?

Lue lisää Pääsiäissaaresta ja Moai-patsaista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi