Sichuan – pandoja ja tulista ruokaa

Pandakeskuksen asukas Sichuanissa. Kuva: Chi King, Flickr CC

Sichuan tunnetaan tulisesta ruuastaan ja pandoistaan, mutta Tiibetin rajalla sijaitseva vuoristoinen maakunta tarjoaa monenlaisia muitakin elämyksiä: kauniita vuoristomaisemia, tiibetiläistä kulttuuria, sekä mahdollisuuden nähdä historian suurimman patsaan, Leshanin Jättiläisbuddhan.

Chengdu – Sichuanin pääkaupunki

Sichuaniin matkustetaan yleensä maakunnan pääkaupungin, Chengdun, kautta. Chengdu on jo itsessäänkin yksi Kiinan kiehtovimmista ja rennoimmista metropoleista, jossa saa helposti kulumaan muutaman päivän.

Lue lisää Chengdusta.

Kiinan parhaat paikat nähdä pandoja

Sichuanin matkailun suurin vetonaula ovat pandat. Pandoja näkee jo aivan Chengun kupeessa olevassa pandakeskuksessa, mutta vieläkin paremmat panda-elämykset odottavat, kun matkaa kaupungista syrjemmälle.

Puolentoista tunnin matkan päässä Chengdusta on Dujiangyan Panda Base, jossa pandojen kanssa voi kokea monenlaista aktiviteettia.

Luonnollisimmassa ympäristössä pandoja näkee upouudessa Shenshuping-keskuksessa, joka sijaitsee Gengdan alueella Wolongin luonnonpuistossa.

Leshan ja historian suurin patsas

Lehshanin jättimäinen Buddha on historian suurin patsas.

Leshanissa sijaitseva Dafo on historian suurin patsas. Näky on mahtava. Kukkulan seinästä veistetty istuva Buddha on 71 metriä korkea, eli se on vain piirun verran Stadionin tornia matalampi.

Entistä mahtavammaksi näyn tekee huimaava ajatus siitä, että Dafo valmistui 800-luvun alussa, liki sata vuotta kestäneen urakan jälkeen. Suurempia patsaita on onnistuttiin tekemään vasta yli tuhat vuotta myöhemmin, 1900-luvun puolivälin jälkeen.

Maailman seitsemän ihmeen joukkoon kuulunut Rodoksen kolossikin olisi näyttänyt vaatimattomalta Barbie-nukelta Leshanin Buddhan rinnalla.

Nykymaailman korkein patsas sijaitsee sekin muuten sekin Kiinassa. 128 metriä korkea Zhongyuanin suuri buddha sijaitsee Henanin maakunnassa (tosin vaikuttavuudessa se jää paljon jälkeen Leshanin Buddhasta).

Sichuanin pyhä vuori Emei Shan

Jätti-Buddhan lähellä on 3099 metriä korkea Emei Shan, buddhalaisten pyhä vuori. Emein rinteillä kiemurtelevia polkuja ja tuhansia portaita vaeltavat niin pyhiinvaeltajat kuin länsimaiset matkailijatkin. Emei-vuorella kannattaa yöpyä luostareissa, joista saa karun vuoteen muutamalla eurolla.

150:n kilometrin matka Chengdusta Emein kaupunkiin taittuu bussilla tai junalla noin kolmessa tunnissa. Emeistä on muutaman kilometrin matka vuoren juurella sijaitsevaan pieneen Baoguoon, josta 2-3 päivän mittainen vaellus yleensä aloitetaan.

Lue lisää: Emei Shan, Kiinan pyhä vuori

Upeita maisemia ja tiibetiläistä kulttuuria Sichuanissa

Sichuanissa voi myös kokea tiibetiläisyyden henkäyksiä. Eksoottinen kohde on Chengdusta länteen 4000 metrin korkeudessa sijaitseva Litang, yksi maailman korkeimmilla sijaitsevista kaupungeista. Vajaan 50 000 asukkaan pikkukaupungissa tiibetiläinen kulttuuri on edelleen voimissaan.

Litang sijaitsee Kham-nimellä kutsutulla alueella, joka kuului aikoinaan kokonaan Tiibetille. Nykyisin osa Khamista on Sichuanin ja osa Tiibetin puolella.

Tiibetiläistä kulttuuria löytyy myös Chengdusta pohjoiseen Songpanin alueelta, jolla on myös kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Huanglongin laakso ja Jiuzhaigoun luonnonpuisto. Edellinen tunnetaan kuumista lähteistä ja värikkäistä luonnonaltaista, jälkimmäinen satumaisen kauniiden maisemien lisäksi tiibetiläisistä kylistä.

Lue lisää: Hevosvaellus Songpanin vuorilla

Sichuanin ruoka

Sichuanilainen ruoka kuuluu Kiinan parhaisiin ja tunnetuimpiin keittiöihin. Sichuanista ovat kotoisin niin hotpot, kung pao -kana kuin mapo-tofukin.

Lennot Sichuaniin

Chengduun on hyvät lentoyhteydet ympäri Kiinaa. Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Chongqingiin, josta on vain kahden tunnin junamatka Chengduun.

Katso lentotarjoukset Kiinaan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi