Retki Yunnanin Mingyong-jäätikölle

Mingyong-jäätikkö sopii lomakuvien taustaksi.

Yunnanissa sijaitseva Kawagarbo on yksi tiibetiläisten pyhimmistä vuorista, samannimisen soturijumalan asuinsija. Vuoren jäätiköt käyvät eloonjäämiskamppailua ilmastonlämpenemistä vastaan.

Teksti Yaroslava Troynich
Kuvat Ville Palonen

Maastoautomme kurvaa odottamatta tienpenkalle, kun lumihuippuisten vuorten jono ilmestyy horisonttiin. Astumme kuljettajan perässä ulos. Puhkesiko meiltä rengas?

Yunnan_6
Tiibetiläiset rukousliput heiluvat tuulessa.

Vararenkaan sijaan mies kaivaa tavaratilasta nipun katajanoksia. Hän viskaa ne tienposkessa kohoavan valkean stupan vieressä savuavaan tulisijaan. Oksien ritistessä ja savupatsaan kohotessa taivaita kohti mies hiljentyy lyhyeen rukoukseen.

Loppumatka jyrkkään vuorenrinteeseen louhittua tietä pitkin on turvattu, joten voimme jatkaa kohti edessämme pilviin kurottavaa Kawagarboa (kirjoitetaan myös Kawagebo).

Lähes seitsemän kilometriä korkea jättiläinen on yksi tiibetinbuddhalaisten pyhimmistä vuorista, samannimisen soturijumalan asuinsija. Sen juurella, Yunnanin ja Tiibetin rajalla, odottaa Mingyong-jäätikkö. Sitä kehutaan yhdeksi Deqinin alueen upeimmista nähtävyyksistä.

Vaellus Mingyong-jäätikölle

Jyrkkä polku alkaa rotkossa virtaavan joen uomasta. Kolme tuntia kestävän ylämäkiurakan aikana meidät ohittaa muutama hevoskyydillä matkustava kiinalaisturisti. Polun varteen on ripustettu onnea tuomaan narunpätkistä roikkuvia kiviä, parhaat päivänsä nähneitä rannekelloja sekä rihkamakoruja.

Yunnan_7
Mingyong on Kiinan matalin jäätikkö.

Mitä lähemmäs jäätikköä pääsemme, sitä useampien puiden oksilla lepattaa värikkäitä rukouslippuja. Ne ovat kuin rukousautomaatteja: tuulessa liehuvat liput levittävät niihin painettua om mani padme hung -mantraa ympäri vuoristoa.

Parisataa metriä leveä jäätikkö on kuin likaisenharmaa karhea kieli, jota vuori näyttää tavallisille kuolevaisille.

Kawagebo-vuorta kiertävä parin viikon mittainen pyhiinvaellusreitti, kora, kulkee Mingyongin kautta. Se jää meiltä tällä kertaa kokematta. Kun jäätikön reunalle rakennetulle näköalatasanteelle ilmestyy hälisevä teiniryhmä, mietin kuinka hienoa oliskaan patikoida syrjäisillä vuoristopoluilla, joilla on vain tiibetiläisiä pyhiinvaeltajia.

Parisataa metriä leveä jäätikkö on kuin likaisenharmaa karhea kieli, jota vuori näyttää tavallisille kuolevaisille. Mingyong ei tosin itsekään taida elää ikuisesti. Se on Kiinan matalin jäätikkö, vain 2700 metriä merenpinnan yläpuolella, ja sen uumenissa solisevat purot vihjaavat tulevasta. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana yli neljännes Mingyong-jäätiköstä on sulanut. Ympäristöjärjestöjen mukaan syynä on ilmaston lämpeneminen.

Kun stereoita huudattaneet teinit lopulta häipyvät, jäätikön halkeilemisesta lähtevät kumeat pamahdukset kuuluvat selvästi. Ne ovat kuin pyhän vuoren hätähuutoja.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!