Historiallisesta Dalista löytyvät Yunnanin erikoisimmat perinneruoat

Dalin perinteinen ruokakultuuri on erikoinen.

Dalin historiallinen, 1300-luvun lopulta periytyvä vanhakaupunki on Yunnanin suosituimpia nähtävyyksiä. Se on myös hyvä paikka maistella paikallisia perinneruokia. Yunnanilainen keittiö paljastuu kummalliseksi.

Teksti Yaroslava Troynich
Kuvat Ville Palonen

Ikivanha muuri kiertää Dalin kaupungin historiallista keskustaa. Sieltä kokeilunhaluinen matkaaja löytää Yunnanin maakunnan hurjimmat kulinaristiset seikkailut.

Vanhankaupungin kävelykatujen kulmissa olevat teekaupat pullistelevat Yunnanissa keksittyä fermentoitua puer-teetä, joka konjakin lailla paranee ikääntyessään.

Katukauppiaat tyrkyttävät ohikulkijoille grillattua juustoa. Se pyöritellään puutikun ympärille kuin hattara ja kastetaan sitten makeaan dippiin.

Tarjolla on myös säilöttyjä luumuja sekä etanoita, jotka keitetään porisevissa padoissa.

Länsimaisten kahviloiden ja pitserioiden mainoskylttien välistä löytyy perinteinen dalilainen ravintola. Sisäänkäynnin eteen on kasattu kymmeniä lautasia, jotka pullistelevat torilta kiikutettuja toinen toistaan eksoottisempia raaka-aineita. Esillä on erilaisia sieniä, valtavia simpukoita sekä akvaariossa uiskentelevia karppeja.

Erikoisempaakin naposteltavaa löytyy.

Etanoita, sudenkorentoja ja ruusun terälehtiä

Yunnan_5
Dalin ravintoloiden edustalla on esillä toinen toistaan eksoottisempia ruokatarpeita.

”Haluatteko maistaa paistettuja sudenkorentoja? Tai ruusun terälehdistä tehtyä munakasta?”, huikkaa mummeli, jonka ravintolan tarjontaa ihmettelemme.

Kiinni veti: tilaamme lautasellinen molempia herkkuja. Lisäksi otamme etanoita, simpukoita, höyrytettyä parsaa ja paistettuja villisieniä. Riittääköhän kuusi annosta kahden hengen lounaaksi, tuumimme vilkuillessamme muiden ruokailijoiden pöytiä. Ne ovat hautautuneet lautasvuorien alle.

Dalilainen ateria on erikoinen kokemus. Etanoiden aromi tuo mieleen rämeen, eivätkä munakkaaseen sekoitetut ruusun terälehdet maistu oikein miltään. Uppopaistetut sudenkorennot eivät yllätä. Ne maistuvat juuri siltä kuin kuvitella saattaa.

Dalin kulinaariset yllätykset

Iltapäivällä päätämme pelata varman päälle ja tilata jotain yksinkertaisempaa. Opaskirjan suositteleman ravintolan englanninkieliseltä listalta löytyy etsimämme annos: paikallisen bai-vähemmistön perinneruokaa eli perunoita ja ruukussa kypsytettyä kalaa. Jälkiruoaksi päätämme maistaa ”kolminkertaista teetä”.

Tarjoilija kiikuttaa eteemme yllätyksiä toisensa perään. Alkupalaksi tarjoiltu peruna-annos paljastuu muusiksi, johon on sekoitettu säilötyn retiisin palasia. Seuraavaksi pöytään tuodaan kupilliset tavallista mustaa teetä.

Sitten tarjoilija kantaa juhlallisesti eteemme pääruoan, kalaruukun. Pyöritellemme silmiämme. Annos on kolmen litran kokoinen pata, jossa räjähtäneen näköiset karpinpalaset kelluvat juureskuutioiden seassa.

Aikamme kalasoppaa ryystettyämme pöytään ilmestyy lautasellinen hedelmiä ja lisää teetä. Toinen kuppi on valtavan makeaa, kolmas ja viimeinen teeannos on maustettu kanelilla.

Päivän kulinaristiset nautinnot ovat olleet niin hurjia, että pelkkä ajatus illallisesta saa vatsan kuoristelemaan.

Onneksi majatalomme tiibetiläinen omistaja suostuttelee meidät luopumaan paastosta. Mies tarjoaa oluen kyytipojaksi grillattua vuohenjuustoa ja rapeaksi kuivattuja jakinlihalastuja. Ne rauhoittavat dalilaisista herkuista hermostuneen vatsan.

Katso tarjoukset Dalin hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!