Kiinan parhaat matkakohteet

Li-joen maisemat ovat kuin itämaisesta sadusta. Kuva: Grey World, Flickr CC
Li-joen maisemat eteläisessä Kiinassa ovat kuin itämaisesta sadusta. Kuva: Grey World, Flickr CC

Kiina yllättää matkailijan. Kiina on paljon suurempi ja monimuotoisempi matkakohde kuin moni osaisi etukäteen kuvitella. Jokainen osaa odottaa Kiinan-matkalta maailmankuuluja historiallisia nähtävyyksiä, mutta niiden päälle tulevat komeat vuoristot, autiomaat ja eksoottiset vähemmistökansat.

Kiinassa riittää nähtävää ja tehtävää useammallekin lomalle. Koko Kiinaa ei kannatakaan ahnehtia kerralla yhdellä matkalla, vaan tutustua kiinnostaviin alueisiin yksi kerrallaan.

Ensimmäiselle Kiinan-matkalle paras mahdollinen matkakohde on Peking, josta matkaa on helppo jatkaa Xianiin tai Shanghaihin.

Muita erityisen kiinnostavia Kiinan matkailualueita ovat Yunnan, Sichuan sekä tietenkin Tiibet.

Kiina on äärettömän kiinnostava lomakohde, mutta Kiinan-matkailu ei ole pelkkää juhlaa. Kiinassa riittää ihmisiä, ja kotimaanmatkailu on Kiinassa valtavan suosittua. Kiinan kuuluisimmista nähtävyyksistä pääseekin yleensä ”nauttimaan” yhdessä hälisevien kiinalaisryhmien kanssa. Monet Kiinan luonnonnähtävyydet on vuorattu matkailijoita varten tehdyillä betonipoluilla.

Varaudu siihen, että kartalla pikkukaupungilta näyttävä pallero paljastuu paikan päällä vähintään muutaman miljoonan asukkaan kaupungiksi – eli tuppukyläksi Kiinan mittapuulla.

Toisaalta, meille harvaan asutusta Suomesta tuleville Kiinan väenpaljouskin käy eksoottisesta nähtävyydestä.

Kiinan parhaat nähtävyydet

peking-kielletty-kaupunki
Pekingin kielletty kaupunki on maailman suurimpia palatseja.

Kiinassa on useita maailman parhaisiin kuuluvia nähtävyyksiä. On maailman kuuluisin muuri (Kiinan muuri), maailman mahtavimpia palatseja (Kielletty kaupunki Pekingissä ja Potala Tiibetissä) sekä kuuluisimpia patsaita (Xianin terrakotta-armeija).

Pekingin ja Xianin välissä kannattaa pysähdytä Pingyaoon, joka on yksi maailman hienoimmista linnoitetuista kaupungeista. Vanhoja kaupunkeja on Kiinassa säilynyt muuallakin, esimerkiksi Yunnanissa Dali ja Lijiang sekä Huanissa sijaitseva tunnelmallinen Fenghuang.

Shanghain läheltä Suzhousta löytyvät puolestaan maailman kauneimpiin kuuluvat puutarhat.

Maailman söpöimpiin eläimiin lukeutuviin pandoihin voi tutustua niiden luonnollisessa ympäristössä Sichuanissa. Sichuanin nähtävyyksiin kuuluu myös historian suurin patsas, Leshanin jättiläisbuddha.

Kiinan suuruudenhulluus ei päättynyt Kiinanmuurin rakentamiseen. Nykypäivän mahtavin rakennushanke on ollut Hubein maakunnan komeissa rotkomaisemissa sijaitseva Kolmen rotkon pato, maailman suurin vesivoimala, joka patosi maailman kolmanneksi pisimmän joen, Jangtsen.

Kiinan parhaat kohteet kaupunkilomalle

shanghai kiina pilvenpiirtäjä
Pudongin pilvenpiirtäjät ovat Shanghain nähtävyyksistä kuuluisimpia.

Kiinan ylivoimaisesti paras kohde kaupunkilomalle on pääkaupunki Peking, jonka huikeisiin nähtävyyksiin kuuluvat Kielletty kaupunki, Kiinan muuri, Taivaan temppeli ja Kesäpalatsi. Paikallista elämää voi ihastella Pekingin tunnelmallisissa vanhoissa kortteleissa eli hutongeissa.

Jos Pekingiin vetää Kiinan historia, tarjoaa Kiinan bisneskeskus Shanghai ikkunan Kiinan huomispäivään.

Ainakin kerran elämässä Kiinan kaupungeista on käytävä myös lumoavassa Hongkongissa.

Mielenkiintoinen kaupunkikohde on myös Macao, Kiinan oma Las Vegas, jossa mahtavat kasinot kohtaavat portugalilaisen siirtomaa-ajan historian ja kiinalainen ruoka oliiviöljyn.

Kiinan parhaat kohteet aktiivilomalle

Kiina_Yunnan_5
Yunnanin luonnonnähtävyyksiin kuuluu Loikkaavan tiikerin rotko.

Kiinan kauneimmat maisemat löytyvät Li-joelta, jonka varrella sokeritoppavuoret nousevat kuin kangastus. Li-joen maisemiin voi tutustua niin Guilinista kuin Yangshuostakin käsin. Guilin on suurempi ja kuuluisampi kohde, Yanghsuo kylämäisempi kohde, vaikka viimeisen 10 vuoden aikana matkailu myös Yanghsuoon on kasvanut valtavasti. Yangshuon maisemia voi ihailla pyöräilemällä maaseudulla tai kalliokiipeilemällä.

Patikointiin houkuttelevat myös Kiinan kauniit vuoret, kuten Shanghain suunnalla sijaitseva Unescon maailmanperintökohde Huangshan, jonka graniittihuiput ja käppyräiset männyt on ikuistettu lukemattomiin klassisiin kiinalaismaalauksiin.

Toinen tunnettu vuori ja Unescon maailmanperintökohde on pyhänä pidetty Tai Shan Pekingin ja Shanghain puolivälissä.

Kolmas kuuluisa vuori on Xianin seudulla sijaitseva Huashan, jonka pystysuoria seinämiä seurailevat vaelluspolut tunnetaan kapeudestaan ja vaarallisuudestaan.

Hienoja vaellusmaastoja löytyy myös Sichuanista ja Yunnanista.

Kiinan parhaat kohteet eksoottisille seikkailuille

Tiibetin Kailash on maailman pyhin vuori ja Tiibitin huikein matkakohde – silloin kun vuoren juurelle pääsee.

Kiinassa tuntee usein olevansa tallatuilla poluilla – porukkaa vaan on niin pirusti. Kirgistanin ja Tadzikistanin rajalla sijaitseva Kashgar on toista maata: todella syrjäinen ja todella eksoottinen. Kashgarin kuuluisalla sunnuntaitorilla pääsee vanhan ajan silkkitien tunnelmiin.

Eksoottisten ja ikimuistoisten elämysten kaipuuseen vastaa myös Tiibet.

Sanya ja rantaloma Kiinassa

Kiinassa voi myös viettää trooppista rantalomaa Hainanin saarella. Suuren saaren etelärannikolla sijaitseva Sanya on täyden palvelun lomakeidas: on pitkiä hiekkarantoja, golfkenttiä ja hienoja hotelleja.

Eri asia sitten on, minkä takia kukaan lähtisi varta vasten Kiinaan asti rantalomalle, kun Kiinassa on niin paljon muutakin mielenkiintoista tekemistä?

Makumatka Kiinan keittiöön

Kaikkialla Kiinassa voi syödä hyvin. Erityisen hyvä kohde matkumatkalle Kiinassa on Sichuan, joka tunnetaan tulisesta ruuastaan. Sichuanista tulevat monet kuuluisimmista kiinalaisista ruuista kuten mapu-tofu ja kung pao -kana.

Sichuan on myös Kiinan teekulttuurin keskus.

Voit jättää väliin – Kiinan pahin turistirysä

Xianin ja Shanghain välissä sijaitsevaa Shaolin Si -temppeliä kutsutaan kungfun kodiksi. Täällä buddhalaiset munkit alkoivat ensimmäisenä opetella kungfun saloja. Temppeli perustettiin jo vuonna 495, mutta se on palanut useita kertoja ja nykyiset rakennukset ovat vain muutaman kymmenen vuoden takaa. Shaolin Si -temppelistä on tullut valtavan suosittu kohde eikä turistirysän tunnelmalta voi välttyä.

Hyvällä onnella voi kyllä päästä seuraamaan komeita kungfu-näytöksiä: omalla talvisella vierailullamme aikoja sitten näimme vain nuoria munkkeja katsomassa videolta hongkongilaisia rakkauselokuvia.

Paras aika matkustaa Kiinaan

Tungosta Kiinan muurilla. Onneksi muuri on niin pitkä, ettei rauhallisiakaan pätkiä ole vaikea löytää.
Tungosta Kiinan muurilla. Onneksi muuri on niin pitkä, ettei rauhallisiakaan pätkiä ole vaikea löytää.

Kiina on niin laaja ja maantieteellisesti monipuolinen maa, että Kiinan ilmasto vaihtelee huomattavasti eri puolilla maata. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että Kiinaan kannattaa matkustaa keväällä tai syksyllä: Kiinan kesä on yleensä kuuma ja sateinen ja talvella kylmyys menee luihin ja ytimiin.

Keväällä kannattaa aloittaa Kiinan-matka etelästä ja edetä kevään mukana kohti pohjoista, ja syksyllä toisinpäin pohjoisesta etelään.

Lue lisää Kiinan säästä ja ilmastosta.

Kiina – usein kysyttyä

Kiina on eksoottinen matkakohde, jossa moni asia on toisella tapaa kuin Euroopassa. Kiinassa matkustaminen herättääkin monia kysymyksiä, joista yleisimpiin vastaamme sivulla Kiinan vinkit ja kokemukset.

Kiinan viisumi

Muista hankkia Kiinaan viisumi ajoissa Kiinan suurlähetystöstä!

Matka Kiinaan

Kiinasta tekee suomalaisten silmissä kiinnostavan matkakohteen sekin, että Finnairilla on suoria lentoja eri puolille Kiinaa: Pekingiin, Shanghaihin, Xianiin, Hongkongiin, Kantoniin (Guangzhou), Sichuanin Chongqingiin ja Nanjingiin.

Katso lentotarjoukset Kiinaan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi