Emei Shan, Kiinan pyhä vuori

Emei Shan -vuoren vaellusreiteillä eivät rappuset lopu kesken. Kuva: Ville Palonen

Emei Shan (3099 m), buddhalaisten pyhä vuori, sijaitsee tulisesta ruoastaan tunnetussa Sichuanin maakunnassa keskisessä Kiinassa. Emei Shan on suosittu – ja unohtumaton – vaelluskohde.

Matka Emei Shan -vuorelle

Emei-vuorella on monta kiinnostavaa buddhalaista luostaria. Kuva: Ville Palonen

Emei Shan -vuorelle on helpointa matkustaa Chengdusta käsin. Chengduun on useita päivittäisiä lentoja mm. Pekingistä.

150 kilometrin matka Chengdusta Emein kaupunkiin taittuu bussilla tai junalla noin kolmessa tunnissa. Emeistä on muutaman kilometrin matka vuoren juurella sijaitsevaan pieneen Baoguoon.

Vaellus Emei Shan -vuorella

Emei Shanin apinat vaikuttavat söpöiltä, mutta voivat olla aggressiivisia. Kuva: Ville Palonen

Hyvä paikka aloittaa kiipeäminen Emei Shanille on Baoguon bussiaseman vieressä sijaitseva Teddy Bear Hotel, jonne ylimääräiset matkatavarat voi jättää säilytettäväksi. Siistin ja edullisen hotellin palveluihin kuuluvat matkatoimisto, pyykki ja wifi.

Teddy Bear Cafesta saa ilmaisia karttoja, ja samalla kannattaa lainata vaellussauva – kapine on erittäin hyödyllinen paitsi tuhansia rappusia könytessä, myös aggressiivisia apinoita hätyytellessä.

Emei-vuorella kannattaa yöpyä luostareissa. Muutamalla eurolla saa mukavan vuoteen karusta 3-6 hengen huoneesta. Luostareissa ja niiden vieressä olevissa kioskeissa myydään yksinkertaista ruokaa.

Parhaat luostarit yöpymiseen ovat apinoiden kansoittama Xixiang Chi (2070 m), Xianfeng (1750 m) ja Hongchun Ping (1120 m).

Emei Shanin vaellusreitit

Emei Shanin huipulta avautuu komea maisema. Kuva: Ville Palonen

Vuorelle kiipeäminen kestää reittivalinnasta ja kunnosta riipuen 2-3 päivää. Mitään kiipeilykokemusta tai erityisvarusteita vuoren valloittajilta ei vaadita; reitit ovat selvästi merkittyjä rappusia ja kivettyjä polkuja.

Huipulle kulkee kaksi reittiä, eteläinen ja pohjoinen. Pohjoinen reitti on jyrkempi ja sen varrella on vähemmän näkemistä, joten sitä pitkin kannattaa nousta tehokkaasti ja säästää maisemiltaan ja temppeleiltään kiinnostavampi eteläinen reitti laskeutumista varten. Tosin laskeutuminenkaan ei ole pelkää alamäkeä, sillä välillä polku koukkaa laakson pohjan kautta vain noustakseen seuraavalle harjanteelle.

Jos rappujen ylös puurtaminen ei kiinnosta, vuoren päälle pääsee myös bussilla ja köysiradalla. Silloin kuitenkin menettää Emei Shanin parhaan annin; vaikka maisema huipulla on upea, matkalla olevissa luostareissa yöpyminen on aivan erityislaatuinen kokemus.

Emei Shanilla on kymmeniä kilometrejä kävelyreittejä, joten hyväksi todettu temppu on mennä ensin bussilla ja köysiradalla Wannianin luostariin (1020 m) ja aloittaa kävely vasta sieltä.

Juotavaa ja syötävää myyviä kioskeja tulee vastaan molemmilla reiteillä puolen tunnin välein.

Emei Shan -vuoren sää ja varusteet

Kesällä ilma vastaa suomalaista kesää. Tukevat kengät, shorstit ja lyhythihainen paita riittävät kävelyvarusteiksi, mutta vuoriston viileisiin iltoihin on syytä varautua lämpimillä vaatteilla.

Talvella vuorella saattaa sataa lunta. Vaikka matkalta voikin ostaa kenkiin jääraudat, liukkaiden portaiden kompuroiminen on vaarallista puuhaa.

Sää vuorella voi vaihtua nopeasti – ota sadetakki ja sateenvarjo mukaan.

Katso tarjoukset Emei Shanin hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!