Kiinan vinkit ja kokemukset

Tällä sivulla kerrotaan vinkkejä Kiinassa matkustamiseen ja vastataan yleisimpiin kysymyksiin. Tarvitaanko Kiinaan viisumi? Voiko Kiinassa maksaa luottokortilla? Mikä on paras aika matkustaa Kiinaan?

Suorat lennot Kiinaan

Finnairilla pääsee lentämään suoraan seuraaviin Kiinan kaupunkeihin: Hongkong, Guangzhou, Chongqing, Xi’an, Nanjing, Shanghai ja Peking.

Katso lentotarjoukset Kiinaan.

Tarvitaanko Kiinaan viisumi?

Kiinaan tarvitaan viisumi. Se maksaa 55 euroa ja on voimassa 30 päivää. Viisumia haetaan Helsingin Kampissa sijaitsevasta Kiinan Viisumi Palvelukeskuksesta. Viisumihakemus kannattaa jättää jo muutama viikko ennen matkaa. Kiinan viisumin voi hankkia myös suomalaisten matkatoimistojen kautta.

Toukokuusta 2018 lähtien suomalaiset voivat matkustaa ilman viisumia Hainanin saarelle.

Hongkongiin ei vaadita viisumia alle kolmen kuukauden matkoille.

Transit-matkustaja saa oleskella Kiinassa muutaman vuorokauden ilman viisumia, mikäli hänellä on lippu jatkolennolle. Transit-aika Pekingissä on 72 tuntia ja Shanghaissa 144 tuntia.

Tiibetiin matkustaminen edellyttää erikoislupaa.

Aikaero Suomen ja Kiinan välillä

Talvella kello on Kiinassa 6 tuntia enemmän kuin Suomessa, kesäisin aikaero on +5 tuntia.

Paras aika matkustaa Kiinaan?

Kiina on valtava maa, joten yksiselitteistä vastausta ei ole. Kesäisin Kiinan eteläosissa voi olla todella helteistä, talvisin vuoristoalueilla on lunta ja pakkasta. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että parhaita aikoja matkustaa Kiinaan ovat kevät ja etenkin syksy.

Lue lisää: Kiinan sää ja ilmasto

Puhutaanko Kiinassa englantia?

Kiinan turistikohteissa pärjää jotenkuten englanniksi, mutta varaudu kommunikoimaan käsimerkeillä ja kännykän käännössovelluksen välityksellä. Kannattaa huomioida, että kiinalaiset sormimerkit numeroille ovat erilaiset kuin Euroopassa.

Kiinassa pääsee pitkälle opettelemalla sanomaan päivää (ni hao) ja kiitos (shieshie). Vessa löytyy, kun näyttää käsien pesemistä kuvaavaa elettä.

Kiinan hintataso ja matkabudjetti

Kiina voi olla turistille edullinen maa, mutta varsinkin suurimmissa metropoleissa hinnat alkavat hipoa eurooppalaista tasoa. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla on parhaimmillaan erittäin edullista.

Annoksen (herkullista) katuruokaa saa parilla eurolla, ja kympillä syö jo ruhtinaallisesti paikallisravintolassa.

Hotellien hinnat vaihtelevat kympistä satasiin.

Jätetäänkö Kiinassa juomarahaa?

Kiinassa ei jätetä juomarahaa ravintoloissa, takseissa, tai missään muuallakaan. Ainoa poikkeus sääntöön ovat turistioppaat (ja kuljettajat), joiden toimeentulo riippuu tippien määrästä.

Luottokortit ja pankkiautomaatit Kiinassa

Kiinassa ei kannata luottaa korttien voimaan; kansainväliset luottokortit käyvät yleensä vain paremmissa hotelleissa ja hienommissa ravintoloissa. Moni paikallinen käyttää kännykän maksusovellusta (WeChat tai AliPay), jota varten tarvitaan paikallinen pankkitili. Turisti maksaa käteisellä.

Kiinan valuuttaa on renminbi (CNY), puhekielessä ”yuan”. 1€ = 7,5 yuan (2/2019).

Suurissa kaupungeissa on runsaasti pankkiautomaatteja, joista rahaa voi nostaa kansainvälisillä korteilla.

Reppureissu ja omatoimimatkailu Kiinassa

Kiinassa on varsin helppoa matkustaa omatoimisesti. Junilla ja lennoilla pääsee matkustamaan kätevästi eri puolille Kiinaa, ja viime vuosikymmeninä matkailijoille on avautunut kokonaan uusia, kiehtovia alueita Kiinan syrjäseuduilla.

Kiinan junista nopeimmat kulkevat jopa 350 kilometriä tunnissa, esimerkiksi välillä Peking–Shanghai.

Majoitus Kiinassa

Kiinasta löytyy hotelleja laidasta laitaan: todella laadukkaita luksushotelleja, sekä reppureissaajan budjettiin sopivia hostelleja. Kiinan erikoisuus on se, että vilkkaan kotimaanmatkailun vuoksi kelvollinen yösija löytyy mistä tahansa kaupungista – myös sellaisista, joissa ei ole mitään nähtävyyksiä ulkomaalaiselle turistille.

Katso tarjoukset Kiinan hotelleihin.

Auton vuokraaminen Kiinassa

Kiinassa eivät kelpaa suomalainen tai kansainvälinen ajokortti, vaan auton ajamista varten on hankittava paikallinen ajolupa. Turisti voi siis unohtaa autonvuokrauksen Kiinassa.

Kiinan taksit

Kiinan taksikuskit eivät pahemmin englantia ymmärrä. Määränpää on hyvä olla kirjoitettuna paperille kiinaksi. Poimi hotellista mukaasi käyntikortti, jossa näkyvät ajo-ohjeet hotellille.

Takseissa kannattaa olla tarkkana huijauksen varalta. Mitenkään ennenkuulumaton huijaus ei ole, että taksi vaihtaa saamansa isohkon setelin (50 tai 100 CNY) toiseen ja väittää saamaansa rahaa väärennökseksi. Turistialueella mittarikin saattaa pyöriä tavallista nopeammin.

Käytä vain virallisia takseja, joilla on oma tunnusnumero sekä taksamittari.

Kiinan kaupunkipyörät

Monessa Kiinan kaupungissa voi liikkua kaupunkipyörällä. Sellaisen vuokraamista varten tarvitaan yleensä paikallinen kännykkäliittymä sekä sovellus, jolla luetaan pyörässä oleva QR-koodi.

Tietysti myös perinteisiä polkupyörävuokraamoja löytyy. Pyöräily on hyvin yleinen liikennemuoto Kiinan suurkaupungeissa.

Kiinalainen sim-kortti ja kännykkäliittymä

Suomalaisen kännykkäliittymän käyttäminen Kiinassa voi tulla erittäin kalliiksi roaming-maksujen vuoksi. Parasta on hankkia paikallinen sim-kortti, eli kiinalaisen operaattorin prepaid-liittymä. Suurin operaattori on China Mobile, jonka liikkeitä löytyy joka puolelta.

Toki Kiinan hotelleista ja ravintoloista löytyy wi-fi, mutta kännykkä auttaa todella paljon, kun käden ulottuvilta löytyvät kartat, käännösohjelmat ja muut ulkomailla kätevät sovellukset.

Pääseekö Kiinassa kaikille nettisivuille?

Kiina estää kansalaistensa pääsyn moniin internet-palveluihin: esimerkiksi Facebook, Instagram, Twitter, Gmail ja Google ovat blokattujen palveluiden listalla.

Blokkauksen voi kiertää hankkimalla ennen matkaa VPN-palvelun (virtual private network), jonka avulla matkaaja voi määritellä kännykkänsä tai läppärinsä sijainniksi vaikka Suomen – ja tällä tavalla hämätä ”Kiinan suurta palomuuria”. VPN salaa tietoliikenteen, joten se on oiva turva myös missä tahansa muussa maassa surffaillessa.

Onko Kiinassa turvallista?

Kiina on hyvin turvallinen matkakohde. Turisteja kohtaan on hyvin vähän jos lainkaan taskuvarkautta kummempaa rikollisuutta. Kuten niin monessa muussakin maassa, matkailijan suurin turvallisuusriski on kaoottinen ja arvaamaton liikenne.

Kiinassa huumeet, uhkapeli ja aseiden hallussapito ovat kiellettyjä.

Kiinan huijaukset

Tavallisin huijaus Kiinassa menee seuraavasti: ystävällisen oloinen nuori mies tai nainen tulee juttelemaan ja kertoo haluavansa harjoitella englantia. Hän kutsuu uhrinsa taidenäyttelyyn tai teehuoneeseen, jossa juomista tulee pöytään aikamoinen lasku. Tämä huijaus on erityisen suosittu Pekingissä Tiananmenin aukion ja Wangfujing-ostoskadun liepeillä.

Myös ravintolassa lasku kannattaa käydä läpi huolella, sillä huijaukset ovat yleisiä.

Uskaltaako Kiinassa juoda vesijohtovettä?

Kiinalainen hanavesi ei ole juotavaa. Ravintoloissa tarjoiltava vesi on puhdistettua.

Millaiset vessat Kiinassa on?

Hotelleissa ja paremmissa ravintoloissa vessat ovat länsimaalaista tasoa ja mallia. Kaupunkien ulkopuolella kannattaa varautua alkeellisempiin reikävessoihin. Suoraan sanottuna: kamalimmat vessat, jotka olemme koskaan kokeneet, löytyvät Kiinan maaseudulta.

Pidä taskussa mukana aina vessapaperia ja käsidesi.

Millainen sähköpistoke Kiinassa on?

Kiinassa on sama verkkovirta kuin Suomessa, mutta sähköpistokkeita on useammanlaisia. Pakkaa siis mukaan matka-adapteri.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT